Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 -

Θετικός ο TAP για μεταφορά ρωσικού αερίου



Η προοπτική μεταφοράς ρώσικου αερίου από τον αγωγό Τransadriatic Pipeline, TΑΡ, αντιμετωπίζεται θετικά από την εταιρεία, όπως φάνηκε από χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της, σε συνέχεια άλλωστε της θετικής υποδοχής που είχαν δείξει ορισμένοι από τους μετόχους της κοινοπραξίας ΤΑΡ σε σχετική πρόταση της Gazrpom.

Xθες, στο περιθώριο του συνεδρίου Athens Energy Forum, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας του ΤΑΡ, είπε ότι βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τη μεταφορά αερίου, όποιος θέλει να συμμετάσχει μπορεί να το κάνει στο πλαίσιο του open season, της σχετικής διαδικασίας.

 

Σε συνέδριο, στη Βιέννη στις 24 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μεντβιέντεφ δήλωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη.

Τρεις από τους μετόχους του ΤΑΡ, η ιταλική Snam που έχει το 20%, η βελγική Fluxys με 19% και η ισπανική Enagas με 16% αντέδρασαν θετικά στην ιδέα των Ρώσων, παρότι το βασικό σκεπτικό της κατασκευής του ΤΑΡ ήταν η μεταφορά αερίου από το Αζερμπαιτζάν στην Ευρώπη, ώστε να υπάρξει εναλλακτικός προμηθευτής και να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Το θέμα έχουν αποφύγει να σχολιάσουν μέχρι στιγμής τόσο η αζέρικη Socar όσο και η ΒΡ, μέτοχοι με 20% η κάθε μία, αλλά και μέτοχοι στο νέο κοίτασμα αερίου Σαχ Ντενίζ ΙΙ, από το οποίο θα τροφοδοτείται ο αγωγός.

Ας σημειωθεί πάντως, ότι ο αγωγός ΤΑΡ έχει λάβει από τις Βρυξέλλες εξαίρεση από την πρόσβαση τρίτων για κάποια χρόνια.

Πάντως χθες στο συνέδριο ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, τάχθηκε κατά της υλοποίησης έργων που περιορίζουν τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, όπως ο ITGI (αγωγός Τουρκία- Ελλάδα- Ιταλία) και ο γερμανο-ρωσικός Nord Stream II, εκφράζοντας την πάγια πολιτική της Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό.