Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025 -

Θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ το καλοκαίρι «βλέπουν» κύκλοι του υπουργείου Άμυνας



Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στην περιοχή της Κύπρου και συγκεκριμένα στην περιοχή του κοιτάσματος της «Αφροδίτης», το καλοκαίρι, με την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros», κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τόνισαν δε πως θα επιλεγεί η περιοχή του κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ όταν ξεκινήσουν οι εργασίες σε αυτό, καθώς το «μέτωπο» του Αιγαίου είναι πολύ καλά οργανωμένο από πλευράς αμυντικών υποδομών. «Δεν τον παίρνει στο Αιγαίο, τα νησιά είναι φορτωμένα με στρατό», είναι η φράση που χρησιμοποίησαν, αναφέροντας πως υπάρχει αυξημένη επάνδρωση στα νησιά μας και από το 17% που ήταν έχει πλέον ανέλθει σε 48%.

Οι ίδιες πηγές σε ερώτηση για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο , τις απέδωσαν στα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν, ενώ υπογράμμιζαν ότι είναι η πρώτη φορά που οι ακραίες παραβιάσεις των Τούρκων σημειώνονται στις εκθέσεις και τα εσωτερικά report των ΝΑΤΟικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων που βρίσκονται στο Αιγαίο.

Τόνισαν ακόμα πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα σε αντίθεση με τις τουρκικές που βρίσκονται σε καθεστώς αναταραχής λόγω των μέτρων έκτακτης αποστρατείας που έχει λάβει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Σε σχέση με τις παραβιάσεις από την τουρκική πολεμική αεροπορία επεσήμαναν πως η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει «χάσει» μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε πολλούς από τους έμπειρους αεροπόρους τους και πλέον τα πληρώματα των αεροσκαφών τους αποτελούνται από νέους και άπειρους πιλότους. «Οι έλληνες πιλότοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα «κλειδωθούν» από τα οπλικά συστήματα των ελλήνων και έριξαν flares. Αυτό είναι δείγμα πανικού κι ότι πρόκειται για πιτσιρικάδες» σχολίασαν χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση Καμμένου με κοινοβουλευτικούς συντάκτες

«Κόκκινη γραμμή» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι να μην χρεοκοπήσουν οι Έλληνες, ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, νωρίτερα σήμερα, στην Βουλή. Ο κ. Καμμένος ρωτήθηκε για την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τις επιθέσεις που δέχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας ο κ. Καμμένος δήλωσε ικανοποίηση για την συμμετοχή του Ν. Φίλη στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι εκεί θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία για την κατάσταση και τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είπε ότι παρά τις υπαρκτές διαφορές, καταβάλλεται από κοινού προσπάθεια με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, πάντα μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και διάλογο στην Βουλή να βρίσκεται η ισορροπία, με το κάθε κόμμα να διατηρεί τις θέσεις του και την αυτονομία του σε επιμέρους ζητήματα, επί των οποίων δεν υπάρχει πάντοτε ταύτιση απόψεων. Ερωτηθείς για την «κόκκινη γραμμή» των εν εξελίξει συζητήσεων με τους εταίρους και πιστωτές της χώρας είπε ότι «η κόκκινη γραμμή είναι να μην χρεοκοπήσουν οι Έλληνες» ενώ σε ότι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, είπε ότι οι ΑΝΕΛ είναι πιο ελαστικοί σε ορισμένα ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και τα φορολογικά κίνητρα.

Ως προς την τακτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι αν ήταν στην θέση του Κ. Μητσοτάκη θα ψήφιζε την αξιολόγηση, καθιστώντας, ταυτόχρονα, υπεύθυνο τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι, από άποψη τακτικής, ήταν σωστότεροι οι χειρισμοί του Ε. Μεϊμαράκη, και επισήμανε ότι η τακτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί σε παραλογισμό, καθώς από τη μία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά το κλείσιμο της συμφωνίας και από την άλλη, λέει ότι δεν θα την ψηφίσει και ζητά εκλογές. Αναφερόμενος στην διαχωριστική γραμμή μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ είπε ότι η μεν κυβέρνηση στέκεται στην συμφωνία που υπεγράφη το 2015 και διαπραγματεύεται σκληρά εντός του πλαισίου της, η δε αξιωματική αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να δεχθεί ότι προτείνουν οι δανειστές, λέγοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα ψηφίσει την συμφωνία.

Χαρακτήρισε δε «παρά φύση» την συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί αναβρασμός που μεταξύ άλλων, οφείλεται και στις επιλογές στελεχών που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης, και συνιστούν την επιβολή μιας ηγετικής ομάδας η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με τα ιδεολογικά πιστεύω αρκετών στελεχών της ΝΔ.

«Πάντα υπήρχαν ομάδες στην ΝΔ, υπήρχαν όμως συμφωνίες κυρίων και κάποια όρια» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Καμμένος. Ως προς το σκέλος μιας οιονεί αποτίμησης της πορείας της χώρας από το 2010 και εντεύθεν, ο κ. Καμμένος είπε ότι το 2010, ακόμα και το 2012, η χώρα είχε περιθώρια άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στους εταίρους και πιστωτές.

Πρόσθεσε ότι τον Ιανουάριο του 2015, οι δανειστές είχαν την λογική «αφήστε τους (την ελληνική κυβέρνηση) να φάνε το κεφάλι τους, θα έλθουν οι άλλοι και θα τα υπογράψουν όλα», σημειώνοντας ότι δεν υπολόγιζαν πως η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αντέξει. Είπε ακόμη ότι τον Ιούλιο του 2015 υπήρξε, πλέον, γεωπολιτική παρέμβαση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έπεισε ότι μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις και αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στην στάση ορισμένων χωρών στην Ευρώπη.

Σε δημοσιογραφική παρατήρηση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, είπε «τώρα μου ζητάτε να πω τι πήγε στραβά σε ένα γάμο. 'Αστα να πάνε...». Κληθείς να σχολιάσει την συμμετοχή του Ν. Φίλη στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, ο κ. Καμμένος απάντησε: «αυτό είναι μια καλή εξέλιξη που με χαροποιεί» και εξήγησε, ότι ο κ. Φίλης θα έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί και να σχηματίσει πλήρη εικόνα από τους Αρχηγούς των Όπλων για τις εξοπλιστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, πρόσθεσε ότι ενώ παλαιότερα οι προμήθειες «ξεκινούσαν» από τον υπουργό και η υπηρεσία χρησιμοποιείτο για να «ξεπλύνει τον υπουργό», τώρα πλέον, η διαδικασία ξεκινά από τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και ακολουθείται διαφανής διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Βουλή. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού με την κατασκευή των τεσσάρων υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο κ. Καμμένος είπε ότι κατά την γνώμη του πρέπει να προχωρήσει η ποινική διερεύνηση τυχόν ευθυνών για την υπόθεση.