Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

«Τεράστιο κινεζικό ενδιαφέρον» για συνεργασίες με τη ΔΕΗ



Εντυπωσιασμένος από το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας που συνάντησε στην Κίνα, αλλά και με «γεμάτες τις βαλίτσες του» με προτάσεις συνεργασίας από κινεζικούς κολοσσούς, επέστρεψε στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, που μετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Μπορώ να σας πω, μιλώντας με όλη μου την ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παναγιωτάκης ότι «αλλιώς πήγαινα και αλλιώς γυρίζω. Συγκεκριμένα έλεγα εντάξει θα δούμε την Κίνα, μήπως θέλουν να κάνουν επενδύσεις, ποιο είναι το επίπεδό τους κλπ. Τώρα που γνώρισα την κατάσταση εκεί, αυτές τις τρεις ημέρες είδα ότι ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από την αρχή μαζί τους… Όσον αφορά τη ΔΕΗ μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Είχαμε προγραμματίσει να δούμε τρεις εταιρίες και τελικά ήρθαν και μας βρήκαν 18 εταιρίες. Η τελευταία μάλιστα ήρθε την ώρα που φεύγαμε από τη Σαγκάη και ήρθαν ειδικά για μας από το Πεκίνο. Συμφωνήσαμε να έλθουν οι εκπρόσωποι της εταιρίας στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στο Πρακτορείο, «οι κινεζικές εταιρίες ενδιαφέρονται πάρα πολύ για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας αλλά και γενικότερα. Με τις εταιρίες αυτές κουβεντιάσαμε πάρα πολύ συγκεκριμένα και αρκετή ώρα. Ανταλλάξαμε πληροφορίες, συζητήσαμε για όλους τους τομείς του ηλεκτρισμού, δηλαδή και για επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για επενδύσεις στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων και για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και για τα δίκτυα, όπως πχ για τα smart green».

Μικτές επιχειρήσεις της ΔΕΗ με Κινέζους στα Βαλκάνια

Ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι οι κινεζικές ενεργειακές εταιρίες «ενδιαφέρονται πάρα πολύ να κάνουν μικτές επιχειρήσεις με την ΔΕΗ στις γειτονικές μας χώρες, όπου εμείς ήδη έχουμε φτάσει σε κάποιες από αυτές, όπως στην Τουρκία και τη Σερβία. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ολοκλήρωσης που είναι στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της οποίας οι περιφερειακές αγορές, όπως είναι η περιοχή των Βαλκανίων διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Εκείνο που δώσαμε να καταλάβουν οι Κινέζοι είναι ότι η ΔΕΗ είναι από τους ηγέτες στον ενεργειακό τομέα στα Βαλκάνια και βέβαια είναι βαθύς γνώστης της λειτουργίας των αγορών.

Η διαπίστωσή μας είναι ότι οι Κινέζοι διαθέτουν εξαιρετική τεχνολογία. Επισκεφθήκαμε ένα σταθμό παραγωγής από άνθρακα, με δύο μονάδες των χιλίων μεγαβάτ η καθεμία, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτίως της Σαγκάης. Ο σταθμός αυτός έγινε πριν από έξι χρόνια, χρειάστηκε για την ανέγερσή του μόνο 27 μήνες. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό θα πρέπει να σας πω ότι ο σταθμός Πτολεμαίδας 5 που είναι τώρα υπό κατασκευή, η δημιουργία του θα κρατήσει 4,5 χρόνια. Η τεχνολογία έτσι όπως την είδαμε και το επίπεδο της λειτουργίας δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις πιο προηγμένες χώρες, π.χ. από αντίστοιχους γερμανικούς σταθμούς. Κι αυτό το λέω με το ειδικό βάρος του ειδικού και του ανθρώπου που και εγώ και ο συνεργάτης μου κ. Δουζίνας, ο οποίος είναι μηχανολόγος και δουλεύει 30 χρόνια σε σταθμούς, έχουμε επισκεφθεί δεκάδες σταθμούς ανά την Ευρώπη. Και αυτό είναι κοινή μας διαπίστωση».

Πνεύμα συνεργασίας από τους Κινέζους

πρόεδρος της ΔΕΗ λέει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ότι του έκανε εντύπωση «το πνεύμα και η διάθεσή τους να συνεργαστούμε. Τους είπαμε ότι από το χαρακτήρα της εταιρίας μας θέλουμε να αναπτύξουμε μαζί τους σχέσεις στρατηγικές, βασισμένες στο αμοιβαίο όφελος και βέβαια στην ειλικρίνεια και στην εντιμότητα. Δεν επιδιώκουμε πρόσκαιρα κέρδη και οφέλη, αλλά να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στα Βαλκάνια και τις δυνατότητές μας, αλλά και εμείς τις τεράστιες δυνατότητές τους, τόσο της τεχνολογικές αλλά και όσο και τις οικονομικές. Συναντηθήκαμε με τους επικεφαλής της Τράπεζας Επενδύσεων της Κίνας, της οποίας τα μεγέθη είναι ιλιγγιώδη –ο κύκλος εργασιών της είναι πάνω από 2 τρις. ευρώ. Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε μάλιστα ότι μέχρι το 2020 η Κίνα θα επενδύσει σε όλο τον κόσμο 720 δις. ευρώ, τα 23 δις. ευρώ απ’ αυτά στις χώρες της Ευρώπης».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις συνεργασίες με την Κίνα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν θέλει να ανοίξει –όπως είναι φυσικό-τα χαρτιά του. «Εκείνο που μπορώ να σας πω τώρα, που είναι ανακοινώσιμο τώρα γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, είναι ότι με κάποιες από αυτές τις εταιρίες θα έχουμε συνέχεια. Και με την πρώτη ευκαιρία θα κάνουμε ανακοινώσεις».