Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 -

Τελικά ο Eλληνας Πρωθυπουργός έφαγε... πόρτα από το Aγιο Oρος


Αγιορείτες μοναχοί εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις στην επίσκεψη Τσίπρα ανήμερα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να γίνει δεκτός ένας άνθρωπος που αρνείται να κάνει το σταυρό του, είναι δηλωμένος άθεος και πολεμάει συνεχώς την Ορθόδοξη πίστη.
 
Όπως μάλιστα ειπώθηκε στην συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας, δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που αρνείται κατά συρροή να κάνει τον σταυρό του, να προσέλθει στο Άγιο Όρος ανήμερα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού.
 
Αυτή ήταν και η δεσπόζουσα άποψη που οδήγησε στην τελική άρνηση.
 
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν και 5-6 Μονές που ζητούσαν να επιτραπεί κανονικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού.
 
Εν τέλει όλες ζήτησαν με γράμμα της Ιεράς Κοινότητας την ματαίωση της επίσκεψης.
 
Η είδηση αυτή ααναστάτωσε το Μαξίμου το οποίο προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα επισκεφθεί το όρος λόγω φόρτου εργασίας.
 
Αν κοιτάξει όμως κανείς το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού εκείνη την ημέρα δεν δικαιολογείται «φόρτος εργασίας», αφού επισήμως ανακοινώθηκε ότι συναντήθηκε με έναν επίτροπο και με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, συναντήσεις που μπορούσε κάλλιστα να τις πραγματοποιήσει και εν συνεχεία να αναχωρούσε για το Άγιον Όρος.
 
Τι ακριβώς συνέβη λοιπόν;
 
Κατά μία εκδοχή η πρόσκληση δεν ήταν... επαρκής, δηλαδή εστάλη στον Πρωθυπουργό (μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Ι. Αμανατίδη), όχι όμως από τη διοίκηση του Αγίου Όρους, αλλά από την Ιερά Επιστασία, η οποία δεν ανακοίνωνε τίποτα, ούτε εάν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα, ούτε εάν ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση, ούτε βεβαίως το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην Ιερά Κοινότητα.
 
Υποτίθεται ότι ο κ. Τσίπρας θα μετέβαινε στο Αγιον Ορος για να παραστεί στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Πρωτάτου, εγκαίνια που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη.
 
Η μη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Αγιον Ορος είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν και τα εγκαίνια (άγνωστο πότε θα γίνουν και ποιος θα τα κάνει).
 
Κατά μια άλλη εκδοχή το Αγιον Ορος θα το επισκεπτόταν την ίδια ημέρα της παραμονής του με τον Πρωθυπουργό και ο Οικουμενικός Πατριάρχης (που βρισκόταν στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες).
 
Αλλά ούτε ο Πατριάρχης πήγε την Τετάρτη στο Αγιον Ορος.
 
Κάποιες φήμες έλεγαν ότι οι μονές μετάνιωσαν για την επίσκεψη Τσίπρα επειδή στη Βουλή εισήχθη το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου απλά με μία αίτηση, μάλλον δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.