Σε απόλυτη σύγχυση βρίσκονται όλοι oι παράγοντες της αγοράς ακινήτων, οι οποίοι βλέπουν ότι - με βάση τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου για τη φορολόγηση - το real estate στη χώρα μας οδηγείται μαθηματικά όχι απλά σε αδιέξοδο, αλλά στον απόλυτο μαρασμό.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα νέο φόρο.
Πέραν του γεγονότος ότι ακόμα περιμένουμε τις αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες, βάσει των οποίων θα επιβληθεί αυτός, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών ήδη προβληματίζει έντονα όλους τους εμπλεκόμενους στη συγκεκριμένη αγορά.
Δείτε γιατί:
Το βασικότερο όλων είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, που έχει προαναγγείλει ότι η μετατόπιση των βαρών θα γίνει στους έχοντες, με το νέο φόρο να είναι υψηλότερος και να επιβαρύνει σημαντικά τις ιδιοκτησίες με πλήθος ακινήτων, καθώς και τις πιο ακριβές.
Ουδείς αντιλέγει ότι τα σπίτια των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων πρέπει να προστατευθούν και δεν πρέπει να επιβαρυνθούν περαιτέρω φορολογικά.
Από την άλλη, όμως, πλευρά, η επιχείρηση να «τιμωρηθεί» στην ουσία η μεγάλη ιδιοκτησία θα ρίξει στα τάρταρα την ήδη παγωμένη και κατακρημνισμένη οικοδομική δραστηριότητα.
Ουδείς θα θέλει να προχωρήσει σε ανέγερση κτισμάτων, είτε οικιστικών, είτε εμπορικών, ενώ τα περίπου 250.000 ακίνητα - τόσα εκτιμώνται με βάση ανεπίσημους υπολογισμούς - θα παραμείνουν αδιάθετα, ακυρώνοντας στην πράξη την όποια επένδυση έχει γίνει σε αυτά.
Όταν, μάλιστα, οι επενδύσεις σε κατοικίες αντιπροσώπευαν μέχρι το 2007 το 7,7% του ελληνικού ΑΕΠ, καταλαβαίνει κανείς το πόσο ακόμα περισσότερο θα ζημιωθεί η οικονομία στο σύνολό της (τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το Σεπτέμβριο του 2015 η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε στις οικοδομικές άδειες κατά 3,5%, στην επιφάνεια κατά 13,7% και στον όγκο κατά 9,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν). Σε μια περίοδο, μάλιστα, που το ζητούμενο είναι η επαναφορά στην ανάπτυξη, η οικοδομή μπορεί να αποτελέσει ναυαρχίδα αυτού του come back.
Τα παρακάτω στοιχεία δείχνουν το μέγεθος της πληγής, που ήδη υπάρχει στην αγορά ακινήτων, αλλά και πόσο αυτή θα βαθύνει με τη συγκεκριμένη φορολογική προσέγγιση.
Τα τελευταία επτά χρόνια :
- Οι αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί κατά 90%
- Οι τιμές πώλησης έχουν υποχωρήσει κατά 60%
- Οι ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει φόρους 14,1 εκατ. ευρώ.
Αν λάβουμε ακόμα υπόψη ότι οι έχοντες ακίνητα, φέτος:
- Θα πληρώσουν περί τα 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων
- Τα 2,65 δισ. θα προέλθουν από το νέο ΕΝΦΙΑ…
…Γίνεται ακόμα πιο βέβαιο ότι το βάρος θα πέσει στους ιδιοκτήτες πολλών, μεγαλύτερων, και ακριβότερων ακινήτων, ώστε να εξισορροπηθεί η μείωση, που θα προέλθει από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η επαναφορά στην ουσία του παλαιότερου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας - γιατί περί αυτού πρόκειται, ας μη γελιόμαστε - θα κάψει ένα από τα ισχυρά αναπτυξιακά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ακόμα περιθώριο να σκεφτεί όλα αυτά και να αναθεωρήσει, προς την κατεύθυνση της στήριξης της αγοράς real estate.