Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024 -

Συναγερμός για τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα – Τα μέτρα και οι εντατικοί έλεγχοι



Εχθές είχαμε μια έκτακτη συνεδρίαση με την Περιφέρεια Δυτικής Αχαΐας που κάναμε εδώ στα Καλάβρυτα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο κτηνοτρόφος Γιάννης Ηρακλειώτης από την δεύτερη περιοχή μετά τη Θεσσαλία που χτύπησε η πανώλη.

«Το θετικό ήταν ότι υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση του κτηνοτροφικού τομέα για να ενημερωθούμε. Το κρούσμα στην Κορινθία ήταν στα σύνορα με τα Καλάβρυτα, στα χωριά. Οπότε μπήκαμε και εμείς σε ένα είδος καραντίνας.

Η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι χθες κάνανε τυχαίους ελέγχους σε μονάδες μέσα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων ώστε να δούμε αν τυχόν παρουσιαστούν και νέα κρούσματα στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Δεν υπάρχουν κρούσματα στην Αχαΐα, απλά το κρούσμα στην Κόρινθο που δημοσιεύθηκε πριν δυο τρεις μέρες είναι στη δεύτερη ακτίνα των δέκα χιλιομέτρων και έτσι έχουμε μπει σε ένα είδος επιτήρησης.

Οι οδηγίες που μας έχουν δώσει οι Αρχές και είναι κοινές για όλους, είναι να προσέχουμε να μην ανταλλάσσουμε ζώα με τα οχήματα μας και όλα τα συναφή.

Να απολαμβάνουμε το όχημα του γαλατά που έρχεται να παραλαμβάνει το γάλα και να προετοιμαζόμαστε σαν να έχουμε ένα νέο είδος κορωνοϊού».

Στον Ασπρόπυργο

Σχετικά με το πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων στη Δυτική Αττική που εντοπίστηκε στον Ασπρόπυργο το ρεπορτάζ της Μαίρης Σκανδάλη αναφέρει ότι έγινε σχετική ανακοίνωση χθες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το ένα πρόβατο που βρέθηκε μεε πανώλη. Οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης μονάδας αντιλήφθηκαν τα ζώα τους να έχουν κάποια συμπτώματα κι επικοινώνησαν αμέσως με τις αρμόδιες αρχές.

Άμεσα έσπευσε εδώ και η Περιφέρεια Αττικής που πήρε τα μέτρα, έκανε τις αιμοληψίες, αντιλήφθηκε ότι υπάρχει το συγκεκριμένο περιστατικό. Όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο έγινε μαζική θανάτωση των ζώων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα για παν ενδεχόμενο.

Τώρα ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί παρακολούθηση τουλάχιστον 30 ημερών μετά το τελευταίο κρούσμα για να είμαστε ασφαλείς.

Να σημειωθεί ότι εγκρίθηκε και το ποσό των 40 χιλιάδων ευρώ για την από την Περιφέρεια για την ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών που αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής κάνουν σχολαστικούς ελέγχους γενικότερα μήπως προκύψει και κάποιο άλλο τέτοιο περιστατικό.

Ασφαλές το γάλα

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα από όλα ότι αυτό το κομμάτι που έχει να κάνει με τη θερμική επεξεργασία είτε του γάλακτος είτε του κρέατος και πρέπει να το καταλάβουν οι καταναλωτές, έχει να κάνει μόνο και μόνο σε ό, τι αφορά τη διασπορά του ιού από άποψη υγείας.

  • Ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, δεν δημιουργεί κανένα μα κανένα απολύτως πρόβλημα στον άνθρωπο, είπε στο ΕΡΤNEWS ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος.

«Όλα τα προϊόντα μπορεί να είναι βρώσιμα και δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως θέμα.

Τώρα όσον αφορά τη γενικότερη εικόνα στην οποία έχουμε σήμερα και κυρίως από πού μας έχει έρθει αυτή η ασθένεια, αυτό που φαίνεται πραγματικά είναι ότι μας έχει έρθει από τη διαδρομή του εμπορίου.

Ουσιαστικά είναι μια ασθένεια η οποία υπήρχε στην Αφρική και στην Ασία. Φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο τελικά αυτά που κατά τη δική μου προσωπική άποψη, αυτά που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες με τα κρούσματα έτσι ακριβώς όπως βγαίνουν, εμάς μας έχει έρθει από μεριά της Ρουμανίας με τα μεταφορικά μέσα, με τα ζώα τα οποία εισήχθησαν για πάχυνση, είτε για σφαγή το προηγούμενο διάστημα, ειδικά πριν και μετά το Πάσχα. Φαίνεται κάποια προβλήματα έχουν ξεκινήσει από εκεί.

Και κοιτάξτε να δείτε, εδώ είναι ορισμένα πράγματα τα οποία δεν συνάδουν μεταξύ τους. Πχ στην Ελλάδα απαγορεύτηκαν καθολικά όλες οι σφαγές.

  • Όμως αρνιά ζωντανά ερχόταν μέχρι και χθες από τη Ρουμανία στην Ελλάδα όταν στη Ρουμανία έχει βγει κρούσμα θετικό και μάλιστα σε περιοχή από την οποία προέρχεται το 70% με 80% των εισαγόμενων ζωντανών είτε αρνιών είτε προβάτων από τη Ρουμανία στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά η εισαγωγή συνεχίζεται.
  • Το επόμενο ζήτημα που βλέπουμε είναι ότι εχθές ανακοινώθηκε από κάποιους μεσάζοντες και εμπόρους στη Ρουμανία ότι από σήμερα θα μπορούν να εφοδιάζουν με σφαγμένα αρνιά την ελληνική αγορά.
  • Γιατί στην Ελλάδα ήδη υπάρχει μια καθολική απαγόρευση για να σφάζονται ζώα μέχρι τις 4 Αυγούστου.
  • Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα και δεν βγαίνει κανένας να μας εξηγήσει.

Δηλαδή εάν το υπουργείο έχει καταλήξει ότι η διαδρομή όντως έχει έρθει από τη Ρουμανία, που κατά τη δική μας άποψη σας λέω συζητώντας με τους συναδέλφους και βλέποντας τα κρούσματα πώς ακριβώς βγαίνουν, βλέπουμε ότι κρούσματα εμφανίζονται σε όλους όσοι είχαν εμπλακεί με τον α ή β τρόπο σε εισαγωγές από τη Ρουμανία. Επομένως θα πρέπει να βγει να μας απαντήσει και το υπουργείο τι κάνει σε αυτό, πώς προσπαθεί να το σταματήσει.

Αποζημιώσεις

Με το θέμα αυτό προκύπτουν ένα σωρό σοβαρά ζητήματα στην πορεία.

  • Δηλαδή ένα σοβαρό ζήτημα έχει να κάνει με την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και με την απώλεια εισοδήματος.

Βλέπουμε μια ιστορία που εξελίσσεται και πάλι την πληρώνει ο κτηνοτρόφος με τα 150 ευρώ το ανώτερο που προσπαθεί να μας πει σήμερα το υπουργείο για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι, το οποίο είναι ουσιαστικά το 50% να μην πω και πολύ λιγότερο της αξίας ενός ζώου, χωρίς να μπαίνει ζήτημα τι έχει γίνει με την απώλεια εισοδήματος. Για αυτό το θέμα δεν απαντάει σήμερα το υπουργείο, ούτε μας έχει διευκρινίσει το πώς θα αποζημιωθούν.

Από την άλλη πλευρά, είναι ένα σοβαρό ζήτημα ότι θα πρέπει να γίνει μια προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια νόσος η οποία έχει μπει στην Ευρώπη ήδη και θα πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και να υπάρξει μια χρηματοδότηση από μεριάς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί όσον αφορά για τη συγκεκριμένη ιστορία, τα χρήματα που είναι να αποζημιωθούν οι συνάδελφοι δεν έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι χρήματα τα οποία θα είναι αναγκασμένο να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο».