Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρεβρέθηκε στην πρώτη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου φυλάσσεται η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Η συγκεκριμένη τελετή, είναι η πρώτη 188 χρόνια μετά το θάνατο του αποκαλούμενου και Πρίγκιπα του Πόντου. Παράλληλα, τιμές στον Αλέξανδρο Υψηλάντη απέδωσε άγημα 30 παιδιών με ποντιακές φορεσιές από το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού.
Εκτός του προέδρου της Δημοκρατίας, στο κάλεσμα, του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας "Ρήγας Βελεστινλής" και της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών "Αλέξανδρος Υψηλάντης" ανταποκρίθηκαν ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Βύρων Πολύδωρας, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης και η ηθοποιός Μιμή Ντενίση.
Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1782 και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας και γόνου εύπορης και ισχυρής Φαναριώτικης οικογένειας.
Το 1810 κατατάχτηκε με το βαθμό του ανθυπίλαρχου (ανθυπολοχαγός του Ιππικού) στο σώμα των εφίππων σωματοφυλάκων του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄ της Ρωσίας. Διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, όπου στη μάχη της Δρέσδης, έχασε το δεξί του χέρι.
Το 1814-1815 συμμετείχε και αυτός ως μέλος της αυτοκρατορικής ακολουθίας στο Συνέδριο της Βιέννης με το βαθμό του υποστράτηγου. Στις 24 Φεβρουαρίου εκδίδει προκήρυξη ανεξαρτησίας της Ελλάδος, στο Ιάσιο, με τον τίτλο Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος. Μετά την απελευθέρωσή του, αποσύρθηκε στη Βιέννη, όπου και πέθανε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στις 31 Ιανουαρίου, 1828.