Σήμερα στις 12 θα δοθεί η "μητέρα των μαχών" για το φορολογικό, στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το κουαρτέτο έχει στα χέρια του την αντιπρότασή της ελληνικής πλευράς για το φορολογικό και μένει να δούμε το κατά πόσο θα συγκίλνει πρός αυτή ρίχνοντας νερό στο κρασί ή για άλλη μια φορά απλώς θα συμφωνήσουν όλοι στο οτι διαφωνούν.
Οι δανειστές θέλουν τη μείωση του αφορολόγητου στις 7.000 ευρώ, αλλά η ελληνική πλευρά επιμένει στη διατήρησή του στις 9.500 ευρώ. Οι αλλαγές που ζητάνε οι δανειστές και στοχεύουν κυρίως στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, φέρνουν στον προϋπολογισμό περίπου 450 εκατ. ευρώ, ενώ το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης έφτανε στα περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Κάτι που σημαίνει ότι το νέο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να γεφυρώνει και τη διαφορά των 150 εκατ. ευρώ. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει περίπου 400.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι δηλώνουν από 20.000 ως 30.000 ευρώ. Αν το βάρος της προστασίας των πολύ χαμηλών εισοδημάτων πέσει σε αυτούς, με αύξηση του φορολογικού τους συντελεστή, τότε θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο ως 500 ευρώ.
Διαφωνίες υπάρχουν και για τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος, με τους δανειστές να θέλουν χαμηλότερο, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, από μετρήσεις των δανειστών προκύπτει ότι ο ανώτατος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας και της έκτακτης εισφοράς μαζί, δεν πρέπει να ξεπερνά το 57% με 58%, ενώ το οικονομικό επιτελείο θέλει 50-55% για εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ, βάζοντας το «ταβάνι» της έκτακτης εισφοράς στο 8% με 10%.
Αδιευκρίνιστο παραμένει το αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται όπως οι μισθωτοί, αλλά χωρίς αφορολόγητο, ή αν θα διατηρηθεί η ειδική κλίμακα με πρώτο συντελεστή 26%.