Λίγες ώρες μετά τη μαραθώνια Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει στη Σμύρνη για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το προσφυγικό.
Μαζί με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω θέματα σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και κυρίως θα τεθεί από ελληνικής πλευράς το θέμα της εφαρμογής, αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών.
«Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Οι προτάσεις έθεταν όρους και ανταλλάγματα που δεν μπορούσαν να αποφασιστούν σήμερα, γιατί δεν ήταν έτοιμα όλα τα μέλη, αλλά και επειδή ορισμένες από τις προτάσεις ήταν υπερβολικές» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις διαβουλεύσεις της Συνόδου Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συζήτηση μπήκε στη σωστή βάση, η οποία είναι πώς θα έρθουμε σε ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να σταματήσει το δράμα με τους διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και οι άνθρωποι να πνίγονται.
Μάλιστα, τόνισε με έμφαση ότι η Σύνοδος θα συνεχιστεί με την επίσκεψη στη Σμύρνη, όπου θα υπάρξει μια ιστορική -όπως την χαρακτήρισε- συνάντηση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής όσων δεν έχουν δικαίωμα προστασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στο επίκεντρο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο επίκεντρο θα βρεθεί, επίσης η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα συνοδεύουν δέκα υπουργοί.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα θα περιλαμβάνει κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μ. Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου. Ο κ. Ρούτε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει χαρακτηρίσει ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση της Σμύρνης και μάλιστα έχει τονίσει τον έλληνα ομόλογό του ότι στην συνάντηση αυτή εκπροσωπεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ.
Στην κυβερνητική αντιπροσωπία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί: Γ. Σταθάκης, Ν. Κοτζιάς, Π. Σκουρλέτης Θ. Δρίτσας, Ν. Τόσκας, Γ. Μουζάλας, Ε. Κουντουρά, Ο. Γεροβασίλη, Γ. Αμανατίδης και Δ. Μάρδας.