Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024 -

Σταϊκούρας: Παραδίδουμε ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο στην Ηράκλεια Φθιώτιδας που καλύπτει 3.510 στρέμματα



«Παραδίδουμε ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο στην Ηράκλεια Φθιώτιδας που καλύπτει 3.510 στρέμματα» σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παραδόθηκε, σήμερα, το αρδευτικό έργο στην Ηράκλεια Φθιώτιδας παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου, του Βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιου Κοτρωνιά, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Μαγουλά, του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημητρίου Παπαγιαννίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας, Ηλία Σανίδα, του Δημάρχου Λαμιέων, Πανουργιά Παπαϊωάννου, υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των τοπικών αρχών. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» και από δημόσια δαπάνη.

Σταϊκούρας: Παραδίδουμε στην τοπική κοινωνία ένα άρτιο σύγχρονο αρδευτικό έργο
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε, ότι: «Είμαστε εδώ για να παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία ένα άρτιο, ένα σύγχρονο αρδευτικό έργο, με την παρότρυνση αυτή να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να το διατηρεί, να το συντηρεί, να το διαχειρίζεται και να το αξιοποιεί προς όφελος της περιφερειακής αγροτικής δραστηριότητας και οικονομίας. Το έργο παραδίδεται ολοκληρωμένο. Καλύπτει την άρδευση 3.510 στρεμμάτων της περιοχής. Έργο το οποίο μεταφέρεται, με τις προβλέψεις και τις διαδικασίες του νόμου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, για την διοίκηση, τη διαχείριση και την συντήρησή του».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε, ότι: «Παραδίδουμε σήμερα ένα πλήρως λειτουργικό αρδευτικό δίκτυο, το οποίο έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Το ‘‘Αρδευτικό της Ηράκλειας’’ περιλαμβάνει την ριζική αναβάθμιση του τοπικού αρδευτικού δικτύου, με την κατασκευή νέων υποδομών όπως αγωγών, υδατοδεξαμενής και αντλιοστασίων, και τη βελτίωση των ήδη υπαρχουσών υποδομών στο δίκτυο.

Μέσω του συγκεκριμένου έργου:

Αυξάνουμε την αποδοτικότητα της καλλιεργήσιμης γης.
Μειώνουμε τη σπατάλη κρίσιμων υδατικών πόρων
Περιορίζουμε το κόστος παραγωγής.
Πέρα, όμως από όλα αυτά, που αφορούν, πρωτίστως την τοπική κοινωνία, με τα εγκαίνια του έργου σηματοδοτείται η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας μια ολιστική Εθνική Στρατηγική Διαχείρισης Νερού και Υδατικών Πόρων της Ελλάδας».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος ανέφερε, ότι: «Ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, είμαι διπλά ικανοποιημένος, διότι παραδίδουμε σήμερα ένα έργο το οποίο αφενός θα συμβάλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, αφετέρου διαθέτει ένα αξιόλογο, θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σήμερα, σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκοσμίου πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με το πρόβλημα της έλλειψης νερού, για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο, ενώ κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, η χρήση νερού αυξήθηκε κατά σχεδόν διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την αύξηση πληθυσμού. 

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από τις πρώτες ημέρες που μας ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλάβαμε τη δέσμευση να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 63 μεγάλων αρδευτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 784 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ολοκλήρωση του φράγματος στην Ηράκλεια θα επιτρέψει να εφαρμόσουμε σύγχρονες τεχνικές άρδευσης, με τις οποίες θα επιτευχθεί τόσο η μείωση των απωλειών ύδατος, όσο και η εισαγωγή νέων αποδοτικών καλλιεργειών από τους αγρότες. Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων που ζητούνται από την τοπική αγορά, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, βελτιώνοντας έτσι και το γεωργικό εισόδημα».