Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 -

Στάχτες και καπνός μετά από την πυρκαγιά: Τι περιέχουν τα επικίνδυνα μικροσωματίδια που βρίσκονται στον αέρα – Συστάσεις προστασίας



«Μεγαλύτερη προστασία θα πρέπει να έχουν τα άτομα τα οποία βρίσκονται κοντά στις πληγείσες περιοχές (…) Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προστατευτική κάλυψη, δηλαδή μάσκες για να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα, όταν μαζεύουμε στάχτες», επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Newsroom” και τους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Μάκη Προβατά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Ενώ πρόσθεσε, σχετικά:

«Την πρώτη μέρα είχαμε ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολύ υψηλά επίπεδα, έως και 10 φορές παραπάνω από το φυσιολογικό.

Όλα πλέον εξαρτώνται, τις επόμενες ημέρες, από τη θερμοκρασία, την υγρασία (…) την τοπογραφία της περιοχής.

Υπάρχουν κάποια μικροσωματίδια που δημιουργούνται, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν αρκετά μακριά – όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές. Και δυστυχώς μπαίνουν εντελώς μέσα στο εσωτερικό του πνεύμονα και μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα.

Τα καυσαέρια αυτά περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδιο του αζώτου, οξείδιο του θείου που είναι πολύ τοξικά. Επειδή έχουν καεί και βιοτεχνίες, οικιακές συσκευές, οικοδομικά υλικά, μπορεί να υπάρχουν και άλλα τοξικά υλικά που δεν μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι κάθε μέρα που περνά από την ημέρα της πυρκαγιάς, είναι βελτιωμένες οι συνθήκες.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι δίπλα και μέσα στις πληγείσες περιοχές, επομένως μεγαλύτερη προστασία θα πρέπει να έχουν τα άτομα τα οποία βρίσκονται κοντά στις περιοχές αυτές.

Ως εκ τούτου, έχουν εκδοθεί ειδικές οδηγίες από χθες (13/8) από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας και αναφέρονται στο πως θα μπορέσουμε να μαζέψουμε τις στάχτες είτε μέσα στο σπίτι μας, στα μπαλκόνια μας είτε και έξω, έτσι ώστε να απομακρύνουμε όλο αυτό το στερεό υπόλειμμα της πυρκαγιάς.

Αναφέρονται δε, στο ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προστατευτική κάλυψη, δηλαδή μάσκες για να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα.

Να μην αφήσουμε τα παιδιά και τα κατοικίδιά μας να παίξουν σε σημεία που υπάρχουν στάχτες και να προσπαθήσουμε σταδιακά -και χωρίς να τη διασπείρουμε στο περιβάλλον- να μαζέψουμε σε πλαστικές σακούλες τη στάχτη, εφόσον είναι μέσα στο σπίτι.