Μια σπουδαία διάκριση έρχεται στη χώρα μας από τη Σουηδία και το ίδρυμα Ούλωφ Πάλμε για τον δήμαρχο της Λέσβου μόλις ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του ιδρύματος. Ο Σπύρος Γαληνός μοιράστηκε το βραβείο Ούλωφ Πάλμε για το 2016 μαζί με τη δήμαρχο της Λαμπεντούζα Giusi Nicolini.
Η ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των βραβείων αναφέρει τα εξής:
Το βραβείο Ούλωφ Πάλμε για το 2016 απονέμεται στους δύο δημάρχους Σπυρίδων Γαληνό, από τη Λέσβο, και Giusi Nicolini, από την Λαμπεντούζα, για την εμπνευσμένη ηγεσία τους σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της εποχής μας, σώζοντας χιλιάδες ζωές και δίνοντας ελπίδα και την πίστη για το μέλλον.
Μαζί με τους συμπολίτες τους, ο Σπυρίδων Γαληνός και η Giusi Nicolini, στάθηκαν στο πλευρό των συνανθρώπων τους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την τρομοκρατία, και τη δυστυχία. Σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο και σκληρό κόσμο, οι άνθρωποι αυτοί τόνισαν μέσα από το έργο τους το γεγονός ότι η ανθρώπινη πρωτοβουλία είναι πιο σημαντική για την προστασία των ανθρώπων από τα ίδια τα σύνορα.
Η απονομή του βραβείου θα γίνει στη παλιά Βουλή της Σουηδίας, στις 30/1/2017, ανήμερα των γενεθλίων του δολοφονημένου Σουηδού πρωθυπουργού (που φέτος θα έκλεινε τα 90 χρόνια ζωής).
Ο Σπύρος Γαληνός, είναι ο Δήμαρχος του Δήμου Λέσβου. Λίγους μήνες μετά την εκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων του βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα των τεράστιων προσφυγικών ροών από την ανατολή προς την Ευρώπη, ροές που χρησιμοποίησαν τη Λέσβο ως γέφυρα από την ανατολή στη δύση.
Ο κ. Γαληνός έχει αντιμετωπίσει με τόση αυταπάρνηση το προσφυγικό ζήτημα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει διστάσει να πέσει ο ίδιος στη θάλασσα για να σώσει ανθρώπους.
Κάτι που έκανε ακόμα και όταν ο πρόεδρος τους Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έκανε επίσημη επίσκεψη στο νησί μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ενώ η επίσημη αυτοκινητοπομπή βρίσκονταν καθοδόν, όταν ο δήμαρχος εντόπισε δύο ναυαγούς να ζητούν βοήθεια. Και δεν δίστασε να παρατήσει τους επίσημους επισκέπτες του και να πέσει στη θάλασσα για να σώσει τους ανθρώπους που πάλευαν για τη ζωή τους.
Η Giusi Nicolini είναι η δήμαρχος του νησιού Λαμπεντούζα, που έγινε σύμβολο για την εισδοχή προσφύγων και μεταναστών ρεκόρ.
Η δήμαρχος έχει γίνει διάσημη όχι μόνο γιατί το νησί της εκπροσωπεί τη φρίκη του 21ου αιώνα. Η Giusi είναι πρώην ακτιβίστρια οικολόγος, αντιδήμαρχος στη Λαμπεντούζα από 23 ετών, εκείνη που υπερασπίστηκε το περιβάλλον στο νησί με νύχια και με δόντια και ειδικά την διάσημη Παραλία των λαγών. Βρέθηκε αντιμέτωπη με την τοπική μαφία, ο άντρας της απειλήθηκε, το ξυλουργείο του πατέρα της καταστράφηκε. Βρήκε ακόμη και στεφάνια κηδείας μπροστά στο σπίτι της. Αλλά δεν κατέβασε τα χέρια.
Αλλά η «λιονταρίνα», όπως την αποκαλούν, άντεξε. Μικρόσωμη ξανθιά, πάντα κομψή και βαμμένη, με τα γυαλιά ηλίου στα μαλλιά, συνήθως, και ένα τεράστιο ρολόι χεριού, η Giusi Nicolini δεν ξεχνάει ότι είναι Ιταλίδα. Σήμερα, σε ηλικία 54 ετών, έγινε διάσημη για έναν τραγικό λόγο: γιατί στις ακτές του νησιού καταφθάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες, ζωντανοί ή νεκροί.