Την απόφαση να αποχωρήσουν το πρωί από τα αγροτικά μπλόκα που έστησαν από το τέλος Ιανουαρίου 2017 σε διάφορα κομβικά σημεία της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, γνωστοποίησαν εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών τους.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, "αύριο το πρωί στις εννέα βάζουμε μπρος τις μηχανές των τρακτέρ μας και φεύγουμε από τους δρόμους. Γυρνάμε στα χωράφια μας". Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Μακεδονίας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, ενώ όπως μας υπογράμμισε ο κ. Μόσχος "το γεγονός ότι αποχωρούμε δεν σημαίνει ότι σταματάμε τις κινητοποιήσεις μας. Απλώς, θα έχουν άλλη μορφή".
Εξαίρεση στη Δυτική Μακεδονία, αποτελεί το μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Φλώρινας. Όπως είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συγκεκριμένου μπλόκου, Στέλλιος Δερμετζίδης "εμείς παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση μας και κλιμακώνουμε. Ήδη από τις 16.00 είναι κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Φλώρινας στο κόμβο Μανιακίου και δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι να γίνει η γενική συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας-πιθανόν αύριο το βράδυ-, που θα καθορίσει και το επόμενό μας βήμα". Ο ίδιος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι αγροτοκτηνοτρόφοι να μεταβούν από τον κόμβο Μανιακίου στο τελωνείο της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και να προχωρήσουν σε αποκλεισμό.
Σχολιάζοντας την σημερινή συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, υπό τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο κ. Δεμερτζίδης είπε "προέκυψε το απόλυτο μηδέν. Δεν καταλαβαίνουν αυτά που λέμε και δεν προβληματίζονται για το αύριο του πρωτογενούς τομέα".
Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Δημήτρης Καμπούρης, κτηνοτρόφος από τα Σύλλατα Χαλκιδικής ανέφερε ότι αύριο στις 10 το πρωί ξεκινά η αποχώρηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα από τα πράσινα φανάρια (πριν τη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία), επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής. Το συγκεκριμένο μπλόκο στήθηκε στις 30/1 και πλαισιώνονταν από αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή είχαν προχωρήσει στον επ αόριστον αποκλεισμό του σημείου και στα δύο ρεύματα.
Την αποχώρησή τους αύριο το πρωί, αποφάσισαν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Προμαχώνα, που από τις 25/1 στρατοπέδευσαν στον κόμβο Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο σημείο, επιχείρησαν πολλές φορές να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αποχώρησαν οι αγροκτηνοτρόφοι από τα διόδια των Μαλγάρων.
Παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο τελωνείο των Ευζώνων, στον κόμβο στο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης και στον κόμβο Δερβενίου. Το τι μέλλει γενέσθαι θα το αποφασίσουν στη γενική συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, πιθανώς αύριο το βράδυ.