Κυριακή 05 Ιανουαρίου 2025 -

Σκοπιανό: Ξεκίνησε η μεγάλη μάχη των ονομάτων. Gorna ή Nova Makedonija;



Στα βαθιά φαίνεται πως έχει μπει η συζήτηση στο Σκοπιανό και περιλαμβάνει και ανταλλαγή ιδεών για το θέμα του ονόματος. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ήδη πριν την έλευση του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα, είχε προϊδεάσει μιλώντας στην ΕΡΤ για το πλαίσιο των λύσεων που θεωρεί η Αθήνα αποδεκτό για το θέμα της ονομασίας.

Αυτό ακριβώς το πλαίσιο αναμένεται να μεταφέρει ο κ. Νίμιτς σήμερα στους αξιωματούχους των Σκοπίων με τους οποίους θα συναντηθεί προκειμένου να αρχίσει η «μάχη των ονομάτων».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η Αθήνα επιθυμεί σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστη, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την ονομασία της Σρι Λάνκα. Έτσι, με βάση τις διαρροές που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, η Ελλάδα φαίνεται να δέχεται τις τέσσερις από τις πέντε προτάσεις Νίμιτς για το ονοματολογικό. Η πέμπτη που ήταν «Republika Makedonija (Skopje)», δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», είχε ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά στο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός.

Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι: Προτερήματα και μειονεκτήματα

Γύρω από τα υπόλοιπα τέσσερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεγάλο παζάρι που μπορεί να οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη λύση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής ονόματα: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλούν ακόμη και σύντμηση των χρονικών ή γεωγραφικών προσδιορισμών με του όρου Makedonija σε μία λέξη.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες έφεραν τις δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει στο όνομα GornaMakedonija, ως μια λέξη. Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν ότι ακόμη δεν έχει συνταχθεί το σύμφωνο που θα περιλαμβάνει τα θέματα που συζητηθούν με την γείτονα. Σύμφωνα μάλιστα με ξένες διπλωματικές πηγές που επικαλούνται «Τα Νέα», «το όνομα Gorna Makedonija είναι το όνομα που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο της δέσμης ιδεών του ο Μάθιου Νίμιτς ως παράδειγμα για να εξηγήσει το σκεπτικό του για το πώς θα έβλεπε μια λύση». Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές στα «Νέα», το συγκεκριμένο όνομα έχει το μειονέκτημα ότι εγείρει ανησυχίες στη Βουλγαρία.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γειτονική χώρα προκρίνει τη λύση του Nova Makedonija. Στη σύσκεψη, μάλιστα, των πολιτικών αρχηγών που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στα Σκόπια, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης φέρεται να επικεντρώθηκε σε αυτήν ακριβώς τη πρόταση για το ονοματολογικό. Στα μείον της πρότασης, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι για την ελληνική πλευρά αυτή συνιστά ήδη μια υποχώρηση καθώς πρόκειται για χρονικό και όχι για γεωγραφικό προσδιορισμό.

Και οι άλλες δύο προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι εμφανίζουν αντιστοίχως προτερήματα και μειονεκτήματα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Το Republika Severna Makedonija περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ το Republika Vardarska Makedonija μπορεί ίσως να γίνει πιο εύκολα αποδεκτό από τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, σε περίπτωση που αποφασίσει να πραγματοποιήσει μια ακόμη κυβίστηση.

Στα Σκόπια ο Νίμιτς

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα αποτελέσματα που θα έχουν οι σημερινές συναντήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους αξιωματούχους των Σκοπίων. Σημειώνεται ότι χθες το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος εμφανίστηκε ενοχλημένο από τη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς για το Σκοπιανό στην ΕΡΤ.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, “MIA”, το Γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Από την πλευρά μας υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς», πρόσθεσε το Γραφείο του Ντιμιτρόφ

Επιμένει στο δημοψήφισμα ο Ζάεφ

Ο κ. Νίμιτς θα έχει αύριο διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Mετά την Αθήνα ελπίζω να έχω καλές συναντήσεις και στα Σκόπια, σημείωσε σε δηλώσεις του ο ειδικός διαμεσολαβητής.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε πάντως ότι η στάση του κόμματός του είναι ότι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου του DUI του Αλί Αχμέτι. «Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. O Zάεφ ξεκαθάρισε ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».

Η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου των Σκοπίων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, θα γίνει σύντομα με απόφαση της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

«Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα», είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα Σκόπια.

Eρωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από την επίσκεψη στα Σκόπια του διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι επανέλαβε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Και προσέθεσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις αυριανές συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επίσης θα κάνει δήλωση.