Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Σκανδαλίδης: «Η εθνική συνεννόηση παραμένει και σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ»


«Το έργο "μέτρα ή χρεοκοπία" παίχτηκε μία φορά με τον τρόπο που επέλεξε και τις μετέπειτα μεθοδεύσεις η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί», υποστηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστας Σκανδαλίδης.
 
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ερωτηθείς αν πρέπει να γίνουν εκλογές ακόμα και πριν κλείσει η αξιολόγηση, όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΝΔ, δηλώνει, στη συνέντευξή του προς το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, ότι «ο ίδιος δεν μπαίνει στο γαϊτανάκι των εκλογών» και υπογραμμίζει την ανάγκη για «εθνική συνεννόηση», η οποία, όπως λέει, «παραμένει και σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ».
 
Απαντώντας στο κάλεσμα του Νίκου Φίλη, υποστηρίζει ότι «προφανώς γίνεται κατανοητό στον κάθε πολίτη ό,τι ένα τέτοιο κάλεσμα είναι προσχηματικό και απλά αναζητούνται σύμμαχοι για τη δικαίωση μιας καταστροφικής και αδιέξοδης πολιτικής».
 
Ερωτηθείς αν «το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά σε μια μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ», ο Κώστας Σκανδαλίδης ξεκαθαρίζει ότι: «Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν παίζει σε δυάδες, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ», διευκρινίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ παίζει σε τριάδες και πάνω με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων, μετά τις εκλογές, κομμάτων».
 
Μιλώντας για τη συνέχιση της διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης υποστηρίζει ότι «η Φώφη Γεννηματά υπηρετεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τη διεύρυνση και θα συνεχίσει να το κάνει προς κάθε κατεύθυνση» και ξεκαθαρίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ προχωρά μπροστά με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά».
 
Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστα Σκανδαλίδη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
Κύριε Σκανδαλίδη, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση ή φοβούμενη το πολιτικό κόστος θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια;
 
Στα λόγια η κυβέρνηση με αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων της ισχυρίζεται ότι κόπτεται να κλείσει τάχιστα την αξιολόγηση. Στην πράξη, όμως, πράττει εντελώς το αντίθετο. Τόσο στην προηγούμενη, όσο και στην τρέχουσα αξιολόγηση, η χώρα χάνει πολύτιμο χρόνο και χρήμα, αναγκαίο όσο ποτέ για τις επείγουσες ανάγκες της. Ο χρόνος δεν αλλάζει τα δεδομένα. Αυτά αλλάζουν μόνο με σκληρή και συστηματική διαπραγμάτευση, με συγκεκριμένες αξιόπιστες προτάσεις και όχι με ακατάσχετη πολιτικολογία και αλληλοσυγκρουόμενες πρακτικές. Αλλά η Κυβέρνηση απέχει παρασάγγας από αυτή την ανάγκη με αποτέλεσμα η χώρα να κατηφορίζει συνεχώς διευρύνοντας το αδιέξοδο και στενεύοντας ασφυκτικά τον ορίζοντα της λύσης.
 
Ωστόσο, εκτιμάτε ότι όποτε και να κλείσει θα συνοδευτεί με νέα σκληρά μέτρα;
 
Δεν μας έχει πείσει η κυβέρνηση, παρά τα μεγάλα λόγια και τη συνεχή σκιαμαχία, ότι προβάλλει καμία ιδιαίτερη αντίσταση. Νομίζω ότι η αντιπαράθεση του κ. Τσακαλώτου με τον Πρωθυπουργό που πήρε δημοσιότητα τα λέει όλα. Τα νέα μέτρα θεωρούνται δεδομένα. Το περιτύλιγμα λείπει και γι’ αυτό ίσως καθυστερούν. Δεν είναι και εύκολο να παριστάνεις τον αντιμνημονιακό και ταυτόχρονα να απεργάζεσαι νέα δυσχερέστερα και βαρύτερα μέτρα.
Η Ελλάδα οδεύει προς 4ο μνημόνιο;
 
Όπως δείχνουν σήμερα τα πράγματα η έξοδος στις αγορές απομακρύνεται στο μέλλον, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας οξύνονται, η αναδιάρθρωση του χρέους παραπέμπεται στις καλένδες και ο δρόμος οδηγεί προς 4ο μνημόνιο. Όπως κι αν ονοματιστεί και όποιο τύπο περιβληθεί, είναι αδύνατο να κρύψει το τεράστιο κόστος που θα πέσει στο κεφάλι της κοινωνίας. Ήδη η αναβίωση της συζήτησης για το Grexit δίνει και τον τόνο της αντιπαράθεσης και όσων θα συναντήσουμε τις επόμενες βδομάδες. Και είναι κρίμα που για μια ακόμη φορά στο εσωτερικό δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο με αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα.
 
Αν απαιτηθεί η ψήφιση νέων μέτρων τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ; Ειδικά αν μπει το δίλημμα «μέτρα ή χρεοκοπία»;
 
Το έργο «μέτρα ή χρεοκοπία» παίχτηκε μια φορά με τον τρόπο που επέλεξε και τις μετέπειτα μεθοδεύσεις η Κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατό να επαναληφθεί. Αφού ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι ούτε ένα ευρώ δεν θα υπάρξει σε νέα μέτρα, αν φέρει άλλη μια δέσμη θα εισπράξει την απόλυτη και κατηγορηματική μας άρνηση.
Θεωρείτε ότι μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί η κυβέρνηση να βρεθεί μπροστά σε άρνηση βουλευτών να ψηφίσουν;
 
Είναι μερικές στιγμές στη Βουλή που μου φαίνεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ζει σε ένα άλλο παράλληλο κόσμο. Δεν θα μου κάνει εντύπωση για άλλη μια φορά να ψηφιστούν τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και παράλληλα με τις αγορεύσεις τους να «βαφτίζουν το κρέας ψάρι» χρυσώνοντας το χάπι. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η μετάλλαξη που μπορεί να υποστεί ένας στα λόγια φανατικά αντιμνημονιακός χώρος στο όνομα της εξουσίας για την εξουσία.
Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όπως ζητούν στελέχη της ΝΔ;
 
Εγώ στο γαϊτανάκι των εκλογών δεν μπαίνω, γιατί όπως τίθεται τόσο από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και από τη ΝΔ στην πολιτική ατζέντα, λειτουργεί προσχηματικά. Οι μεν εξορκίζουν τις εκλογές για να μην χάσουν την εξουσία που κατέχουν, οι δε τις ζητούν ως αυτοσκοπό για να την κατακτήσουν όπως – όπως.
 
Ασφαλώς και πρέπει να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του, αλλά σε ποια βάση και με ποιο τρόπο είναι το ζητούμενο. Και κυρίως με ποιο όχημα και σε ποια κατεύθυνση θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη μέρα; Σε αυτό η δική μας άποψη για εθνική συνεννόηση παραμένει και σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και η πλειοψηφική άποψη στο λαό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
 
Τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τη θεωρείτε δεδομένη ή τελικώς θα αποχωρήσει ή θα υπάρχει με άλλη μορφή;
 
Οι ενδείξεις ως τώρα δείχνουν ότι για την ευρωπαϊκή ηγεσία η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει απαραίτητη. Νομίζω ότι η βαλίτσα θα πάει μακριά μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ήδη, το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου από εκεί που εμφανιζόταν ως απώτατο όριο υπερφαλαγγίζεται από τα πράγματα. Επαναλαμβάνω, όχι κάθε μήνα, αλλά κάθε μέρα που περνά γίνεται βρόγχος στο λαιμό της χώρας.
 
Ο Νίκος Φίλης, προ ημερών, εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει διάλογο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τι θα απαντήσει το ΠΑΣΟΚ σε ένα ενδεχόμενο κάλεσμα;
 
Ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ιστορικά, δύο φορές μάλιστα, την ευκαιρία να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις με συγγενείς πολιτικά χώρους. Αντ' αυτού επέλεξε τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο, ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών, και κατέφυγε σε μια στρατηγική εθνικά επιζήμια και κάθε άλλο παρά προοδευτική.
 
Προφανώς γίνεται κατανοητό στον κάθε πολίτη ότι ένα τέτοιο κάλεσμα θα ήταν προσχηματικό και απλά αναζητούνται σύμμαχοι για τη δικαίωση μιας καταστροφικής και αδιέξοδης πολιτικής.
 
Με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται πιο κοντά σε μία μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ αν είναι πρώτο κόμμα και όχι αυτοδύναμο;
Τόσο η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλα και ομόφωνα όλα τα στελέχη μας, έχουμε εκφραστεί το τελευταίο διάστημα για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης που θα διαμόρφωνε το ευρύτερο δυνατό εθνικό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο.
 
Το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν παίζει σε δυάδες, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ παίζει σε τριάδες και πάνω με την απαραίτητη συμμετοχή των δυο μεγαλύτερων μετά τις εκλογές κομμάτων, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να βγει η χώρα οριστικά, από την κρίση.
 
Γι’ αυτό άλλωστε αγωνιζόμαστε με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών στις επόμενες εκλογές. Το διαπιστώσατε άλλωστε και από τη στάση μας για το πρόσφατο ταξίδι Μητσοτάκη στη Γερμανία και την συμπεριφορά του απέναντι στην κα Μέρκελ.
 
Πιστεύετε ότι η Φώφη Γεννηματά πρέπει να επιδιώξει ενσωμάτωση-συνεργασία με την πολιτική κίνηση των Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη-Ραγκούση και Ποτάμι;
 
Η Φώφη Γεννηματά με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον τελευταίο χρόνο υπηρετεί τη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε προς κάθε κατεύθυνση ακόμη και με στελέχη που τιμήθηκαν επανειλημμένα από το ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικούς θώκους κομματικής και κυβερνητικής εξουσίας, αλλά άρχισαν να το καταπολεμούν όταν οι ψηφοφόροι του το εγκατέλειψαν και να το προσβάλλουν συλλήβδην ως «παλιό» και «ξεπερασμένο».
 
Δεν είναι τίμιο και κυρίως δεν είναι αληθινό.
 
Όσον αφορά το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη είχαμε επανειλημμένως απευθύνει πρόσκληση για διάλογο από μηδενική βάση και στην πράξη τον ακύρωσε. Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις περί «παλιού» και «νέου» όταν είναι δυσδιάκριτο ποιος είναι το παλιό και ποιος το νέο.
Μία τέτοια προοπτική προσκρούει λέτε στο πρόσωπο που θα ηγηθεί;
 
Προχωράμε μπροστά με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά. Διευρύνουμε τις δυνάμεις μας, διαμορφώνουμε την προγραμματική μας πρόταση που θα επικυρώσουμε στο Συνέδριο μας τους επόμενους μήνες και πορευόμαστε για τις κρίσιμες εκλογές που θα σημάνουν και μια νέα δυναμική αφετηρία για την μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη.