Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 -

Σημάδια κατάρρευσης το ΕΣΥ. Ψάχνουν τους γιατρούς οι ασφαλισμένοι



Σημάδια κατάρρευσης παρουσιάζει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τους ασφαλισμένους να είναι σε αναζήτηση οικογενειακού γιατρού.

Μόλις 925 οικογενειακοί γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Κι ενώ είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για την πρόσληψη επιπλέον παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων, απ’ την μια η διαδικασία κινείται με βραδείς ρυθμούς, απ’ την άλλη το ενδιαφέρον των γιατρών είναι μικρό, καθώς μόνο 200 επαγγελματίες υγείας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, λείπουν από την ΠΦΥ περίπου 1.000 γιατροί με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημάδια «από-ασφάλισης του πληθυσμού». Παράλληλα οι γιατροί καταγγέλλουν ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι ασθενείς να κατευθύνονται προς τον ιδιωτικό τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή της ζητά από το υπουργείο Υγείας την αναστολή της κατάργησης των συμβάσεων των ελευθεροεπαγγελματιών Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων, όπως συνέβη στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Παράλληλα και ο ΙΣΑ διατυπώνει το ίδιο αίτημα με τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη να σημειώνει ότι «ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στις απαξιωτικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας που καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού τόσο απέναντι στον επιστήμονα όσο και απέναντι στον πολίτη. Ο Έλληνας ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Ο ΙΣΑ θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να προασπίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και την πρόσβαση όλων των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας».

Νέα εμπόδια στη συνταγογράφηση

Κι ενώ η έλλειψη οικογενειακών γιατρών αποτελεί μείζον ζήτημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ένα ακόμα εμπόδιο έχουν να αντιμετωπίσουν γιατροί και ασθενείς καθημερινά: τα νέα όρια στη συνταγογράφηση που ετέθησαν σε ισχύ από το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ΦΕΚ 3663/28.8.2018, μειώνονται κατά 20%, τα όρια στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών, ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια.

«Η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς που θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν αγωγή ή θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ο ΙΣΑ ζητά η συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων να εξαιρεθεί από τα όρια συνταγογράφησης καθώς βρίσκεται μέσα στα πλαίσια που θέτει η ίδια η πολιτεία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.