Θύμα της κρίσης, του χαώδους και χρεοκοπημένου, από χρήματα και αποθέματα ανθρωπιάς, ελληνικού συστήματος υγείας και πρόνοιας έχει πέσει ο 5χρονος Παναγιώτης και η οικογένειά του. Η ζωή του μικρού βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ήρθε στον κόσμο, αντιμετωπίζοντας εμπόδια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γαλλία και την Ιταλία!
Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του ο Πανούλης τα έχει περάσει σε νοσοκομεία, χειρουργεία και ασθενοφόρα. Γεννήθηκε με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, λόγω βαλβίδων οπισθίας ουρήθρας, την οποία διαπίστωσαν οι γιατροί στην Ελλάδα, μόλις την 5η ημέρα της ζωής του.
Έτσι, ξεκίνησε ο Γολγοθάς του ίδιου και των γονιών του. «Πρόκειται για ένα δράμα. Ο μικρός ζει εδώ και 3 χρόνια με καθετήρα στην καρδιά και συνεχείς αιμοκαθάρσεις, αναμένοντας μια μεταμόσχευση», εξηγεί στο Virus ο συνήγορος της οικογένειας Κυριάκος Κόκκινος.
Ο νεογέννητος Πάνος εισήχθη αρχικά στο Παίδων Αγία Σοφία και υπεβλήθη σε απανωτά, ανεπιτυχή χειρουργεία για την τοποθέτηση καθετήρα περιτοναϊκής αιμοκάθαρσης.
Από την εντατική του Παίδων, ο μικρός μεταφέρθηκε, με εισαγγελική παραγγελία, σε εξειδικευμένο κέντρο της Γαλλίας, όπου και παρέμεινε για 1,5 χρόνο!
Εκεί υποβλήθηκε σε νέες επεμβάσεις, του αφαιρέθηκε ο αρχικός καθετήρας και τοποθετήθηκε καθετήρας στην καρδιά. Είχε καταστεί πλέον σαφές πως ο μικρός θα σωθεί μόνο με μεταμόσχευση νεφρού. Αλλά αν και οι γονείς λάμβαναν από τις γαλλικές και τις ελληνικές Αρχές σχετικές διαβεβαιώσεις, σύντομα διαπίστωσαν πως ο Παναγιώτης δεν είχε μπει ούτε στη λίστα της Ελλάδας ούτε της Γαλλίας.
Εν τέλει, με παρέμβαση του τότε Υπουργού Υγείας, Μ. Βορίδη ο μικρός εντάχθηκε στη γαλλική λίστα μεταμοσχεύσεων, αλλά οι υπηρεσίες του νοσοκομείου μοιάζουν να μη θέλουν να προωθηθούν οι διαδικασίες της μεταμόσχευσης.
Ο δικηγόρος της οικογένειας κάνει ανοικτά λόγο για εμπαιγμό, την ώρα που το κόστος της νοσηλείας του μικρού στο γαλλικό κέντρο εκτιμάται πως έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ! Αλλά ακόμα και ο ΕΟΠΥΥ, όπως καταγγέλλεται, που «πληρώνει» το κόστος αυτό, δεν φαίνεται να ενδιαφέρθηκε για να διαπιστώσει, αν γίνεται ό,τι καλύτερο για τον μικρό ασθενή, αλλά τουλάχιστον, αν τα χρήματα αξιοποιούνται επαρκώς.
Αυτό που τελικά έκανε ο Οργανισμός είναι, σε συνεννόηση με το αρμόδιο τμήμα του Παίδων Αγ. Σοφία, να φέρει πίσω τον μικρό για νοσηλεία στην Ελλάδα.
Αλλά και πάλι, η στρεβλή ελληνική πραγματικότητα έκανε την εμφάνιση της, αφού, μετά τη μεταφορά του Πάνου στο Παίδων διαπιστώθηκε ότι οι διατομές στα σωληνάκια του καθετήρα της καρδιάς του είναι διαφορετικές από αυτές που υποστηρίζει το μηχάνημα του νοσοκομείου!
Προκειμένου να υποβληθεί στην απαραίτητη αιμοκάθαρση ο Πάνος έπρεπε να βγει και πάλι εκτός συνόρων, αυτή τη φορά στην Ιταλία, με καταλληλότερο κέντρο μεταμοσχεύσεων, στη Ρώμη.
Με νεότερη εισαγγελική παραγγελία, ο μικρός ασθενής μεταφέρθηκε από την 1η Φλεβάρη, στο νοσοκομείο Bambino Jesus της Ρώμης όπου και παραμένει.
Ο ΕΟΠΥΥ, εν τω μεταξύ, τον Απρίλιο έπαψε τη χρηματοδότηση και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, οι Ιταλοί γιατροί υποστηρίζουν πως για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση θα χρειαστούν 2-4 χρόνια. Πρότειναν, αντιθέτως, νέα επέμβαση για την αντικατάσταση του καθετήρα στην καρδιά.
Όταν οι γονείς αρνήθηκαν, απαιτώντας το παιδί τους να υποβληθεί σε μεταμόσχευση κατά προτεραιότητα, το νοσοκομείο υπέβαλε ασφαλιστικά μέτρα και πέτυχε να αποδοθεί η επιμέλεια σε μια Ιταλίδα.
Πρόκειται, βέβαια, για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή απόφαση, όπως εξηγεί στο Virus ο κ. Κόκκινος, προκειμένου το νοσοκομείο να μπορέσει να ακολουθήσει τη θεραπευτική γραμμή που θέλει, σημειώνοντας πως ο μικρός παραμένει στη Ρώμη με τους γονείς του.
Ωστόσο, παραμένουν σε ένα ιδιότυπο «καθαρτήριο», βλέποντας το παιδί τους παραδομένο σε μια μοίρα άγνωστη και με τους κινδύνους να πλησιάζουν μέρα με την ημέρα.
«Σήμερα – 3 χρόνια μετά – και παρά την αυτοθυσία των γονέων του, που εγκατέλειψαν τα πάντα, για να σώσουν το παιδί τους, ο Πάνος ατενίζει το μέλλον με στωικότητα και τεράστια υπομονή, ενώ οι γονείς του καταθέτουν τις τελευταίες ρανίδες δύναμής τους, χωρίς καμία πλέον οικονομική στήριξη από την Ελλάδα και την ελπίδα τους να στερεύει», όπως εξηγεί ο κ. Κόκκινος.
Το ζήτημα είναι τι κάνουν οι ελληνικές αρχές, που μοιάζουν να έχουν αφήσει στη μοίρα τους τόσο τους γονείς όσο και το 3χρονο Πάνο, αδυνατώντας να πράξουν το καθήκον τους.
Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν η ένταξη του Πάνου στη λίστα μεταμοσχεύσεων της Ελλάδας, ώστε να ενεργοποιηθούν και οι συνέργειες με τις λίστες των άλλων χωρών της Ευρώπης.
Αλλά, μετά τον ΕΟΠΥΥ που καταγγέλλεται πως ελάχιστα έκανε για την ένταξη του μικρού σε κάποια από τις λίστες των τριών χωρών όπου νοσηλεύθηκε, και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έως τώρα μοιάζει να έχει μείνει με δεμένα τα χέρια. «Οι υπηρεσίες είτε κουράζονται είτε δεν ενδιαφέρονται και αρχίζουν τις δικαιολογίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκινος.
Ο κ. Κόκκινος, αλλά και οι ίδιοι οι γονείς απευθύνουν μια ακόμα έκκληση προς κάθε αρμόδιο να βοηθήσει την οικογένεια και το μικρό, με όποιον τρόπο μπορεί.
Πλέον, αυτό που μένει, είναι η προσωπική εμπλοκή του Π. Κουρουμπλή, που συχνά έχει προτάξει το συμφέρον των μικρών ασθενών, για να αποδείξει πως η οικονομική κρίση δεν είναι τελικά και κρίση αξιών.