Τη μεγάλη διάθεση για προσέλευση Κινέζων φοιτητών στα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, και υπογραμμίζει ότι κατά τις επαφές της στην Κίνα – όπου συνοδεύει τον πρωθυπουργό- θα εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία μπορεί να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.
«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν είναι απλώς να προσελκύσουμε μεγάλο αριθμό φοιτητών, θέλουμε να βάλουμε τα κριτήρια, γιατί στόχος πια είναι τα Ανώτατα Ιδρύματα να καταγραφούν στον παγκόσμιο χάρτη ως υψηλής ποιότητας ιδρύματα» λέει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η Σία Αναγωνστοπούλου σημειώνει πως «τα Ανώτατα Ιδρύματά μας έχουν υψηλής ποιότητας σπουδές σε επιστημονικούς τομείς που ενδιαφέρουν πολύ τους Κινέζους». Παρατηρεί πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ελκυστικό και εξηγεί ότι στόχος αυτού του ταξιδιού είναι «να μπορέσουμε να καταστήσουμε και το δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε, ως επίκεντρο της συζήτησης όλων των άλλων συνεργασιών».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Σε λίγες μέρες μεταβαίνετε στην Κίνα μαζί με τον πρωθυπουργό. Τι επαφές θα έχετε εκεί;
Θα έχω επαφές στο υπουργείο Παιδείας - όπου θα συναντηθώ με τον υπουργό Παιδείας - και σε μεγάλα πανεπιστήμια της Κίνας. Κατ’ αρχάς, θα έχω επαφές με το πανεπιστήμιο του Πεκίνου, που θεωρείται το καλύτερο πανεπιστήμιο της Κίνας, το πανεπιστήμιο της Σαγκάης , που είναι ένα από τα πανεπιστήμια που βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη των κινεζικών πανεπιστημίων. Θα έχω επαφές επίσης, με μερικά από τα πανεπιστήμια με τα οποία έχουν συμφωνίες τα δικά μας πανεπιστήμια ή ΤΕΙ. Το κρίσιμο θέμα για εμάς είναι, επειδή υπάρχει μια μεγάλη διάθεση από τους Κινέζους για προσέλευση Κινέζων φοιτητών στα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα, να δούμε τους όρους και τα κριτήρια – και τον αριθμό βέβαια των φοιτητών – με τα οποία μπορούν να δεχθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ και να δούμε και σε ποιους κλάδους, σε ποιες επιστήμες μπορεί να γίνει αυτό.
Όπως είπατε πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ συνεργάζονται ήδη με κινεζικά. Γιατί είναι σημαντική για εμάς αυτή η συνεργασία; Και πού οφείλεται αυτή η «μεγάλη διάθεση» εκ μέρους των Κινέζων για την οποία μιλήσατε;
Θεωρώ ότι τα Ανώτατα Ιδρύματά μας ή κάποια από αυτά, έχουν υψηλής ποιότητας σπουδές και σε επιστημονικούς τομείς που ενδιαφέρουν πολύ τους Κινέζους, για παράδειγμα η ναυπηγική και η ναυτιλία, η αρχαιολογία, η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, η υποβρύχια αρχαιολογία, ό,τι έχει να κάνει με την αρχαιότητα, είναι από τους κλάδους που ενδιαφέρουν πάρα πολύ. Εκτός όμως από αυτά, τους ενδιαφέρουν θέματα αγροτικής ανάπτυξης, τα οποία ενδιαφέρουν κι εμάς, όπως τους ενδιαφέρουν και κάποιοι άλλοι τομείς τεχνολογικοί. Είναι μια ευκαιρία για εμάς. Αν θέλουμε τα δικά μας ανώτατα ιδρύματα να είναι σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον «ανταγωνιστικά» – το βάζω σε εισαγωγικά πάντα- είναι οι υψηλής ποιότητας σπουδές. Θέλουμε λοιπόν να συντονίσουμε ως υπουργείο Παιδείας τα κριτήρια για να παραμείνουν τα πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ ως υψηλής ποιότητας ιδρύματα.
Αναφερθήκατε στους όρους αυτής της συνεργασίας, έχετε να προσθέσετε κάτι πιο συγκεκριμένο;
Αυτό το θέμα θα το δούμε μαζί με τους Κινέζους. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν είναι απλώς να προσελκύσουμε μεγάλο αριθμό φοιτητών. Θέλουμε να βάλουμε τα κριτήρια, γιατί όπως σας είπα στόχος πια είναι τα Ανώτατα Ιδρύματα να καταγραφούν στον παγκόσμιο χάρτη ως υψηλής ποιότητας ιδρύματα, άρα, θέλουμε σε αυτές τις επιστήμες, στις οποίες εμείς θέλουμε να έχουμε – αν επιτρέπεται η έκφραση- να ενισχύσουμε το brand name αυτών των επιστημών.
Πέρα από τη συνεργασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των δύο χωρών, σε ποιους άλλους τομείς μπορεί να υλοποιηθεί η συνεργασία Ελλάδας και Κίνας όσον αφορά στην Παιδεία;
Οι δια βίου σπουδές, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα e-learning μαθήματα είναι από τους σημαντικούς τομείς στους οποίους μπορούμε πραγματικά να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα. Θέλουν επίσης, μέσα σε όλα τα άλλα και ανταλλαγές, ανταλλαγές μαθητών, ανταλλαγές φοιτητών, κάτι που είναι σημαντικό και για εμάς και γι αυτούς.
Για εσάς στόχος αυτού του ταξιδιού είναι…
Ο στόχος είναι ένας, να μπορέσουμε να καταστήσουμε τα ιδρύματά μας και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το δημόσιο, δωρεάν σύστημα που έχουμε, να το καταστήσουμε επίκεντρο μίας συζήτησης όλων των άλλων συνεργασιών. Στο πλαίσιο όλων των άλλων συνεργασιών δηλαδή, να βάλουμε κι αυτό ως επίκεντρο, ότι είναι ένα από τα μεγάλα πράγματα αυτής της χώρας, έστω κι αν είναι σε κρίση αυτή τη στιγμή. Η Κίνα έχει πολλά πανεπιστήμια όπως καταλαβαίνετε …
Και όπως λέγεται, ανοίγει ένα κάθε εβδομάδα…
Ανοίγουν κάθε εβδομάδα… αυτό που τους ενδιαφέρει πια είναι ότι αν θέλεις να λέγεσαι παγκόσμια δύναμη πρέπει να έχεις πολύ καλό εκπαιδευτικό σύστημα. Φαίνεται ότι το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα είναι ακόμη ελκυστικό. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς.