Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024 -

Σφίγγει ο δικαστικός κλοιός για την UBS



Μεγάλη εισαγγελική έρευνα διενεργείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, με επίκεντρο την τράπεζα UBS και τα πρώην διευθυντικά της στελέχη, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής της τράπεζας, Χρήστος Σκλαβούνης.

Ήδη πραγματοποιήθηκε έφοδος στην οικία του κ. Σκλαβούνη, στις 4 Ιουλίου, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι. Η έρευνα αυτή εντάσσεται σε μια σειρά κινήσεων στις οποίες προχωρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για τις αποκαλούμενες λίστες φοροδιαφυγής.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς μετέβησαν μάλιστα στην Ουάσιγκτον, όπου πήραν κατάθεση από Αμερικανό πρώην στέλεχος της UBS, ο οποίος τους αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους διέφευγαν από την Ελλάδα εκατομμύρια ευρώ, μέσω της ελβετικής τράπεζας. Οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης κατάφεραν σε ταξίδι-αστραπή στις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση μέσα από την κατάθεση του πρώην διευθυντικού στελέχους της UBS, Bradley Birkenfeld. Ο πρώην τραπεζίτης έχει δηλώσει πως έλαβε εντολή από τις ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες για έναν αριθμό λογαριασμών Γάλλων φορολογούμενων, κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι. Σε δηλώσεις του στους FT έχει περιγράψει το πώς οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιρειών-βιτρινών, αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς εκτιμούν ότι αξιοποιώντας όλα τα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα για τις λίστες φοροδιαφυγής, η χώρα μας θα διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισ. ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές, που ζημίωσαν την οικονομία της χώρας μας. Ο κ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής της τράπεζας μέχρι τον Μάιο του 2013, οπότε και διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παραιτήθηκε από το Ταμείο τον Μάρτιο του 2015, ενώ τον Φεβρουάριο ορίστηκε υπεύθυνος στην ενότητα Ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Η απάντηση του Χ. Σκλαβούνη δόθηκε μέσω του πληρεξουσίου του, Δικηγόρου Αθηνών Αλεξάνδρου Ι. Στρίμπερη: «Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί. Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα ότι επ’ ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή. Εν κατακλείδι δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατασυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητά μου και το Κράτος Δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη Πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας».

Ο. Γεροβασίλη
«Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι FT, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Ό. Γεροβασίλη.

«Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία, αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά», κατέληξε. Η υπόθεση οδήγησε σε νέα οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με βαρύς χαρακητιρσμούς για διαφθορά και διπαλοκή.