![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/articlesnew/7f1d9a7a02f041b8ad4c2067ba3156f4.jpg?itok=_vfAeIRI)
Στους «ρυθμούς» των Ρίχτερ βρίσκονται οι Κυκλάδες. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς χθές βράδυ λίγο μετά τις 9 σημειώθηκαν δύο νέοι σεισμοί 4,7 και 5 Ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με εστιακό βάθος 41 χιλιόμετρα.
Οι αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές σε κτίρια. Εκτός από τη Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο.
Μετρήσεις βαρύτητας των πετρωμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι ερευνητές στο Καμάρι της Σαντορίνης, ενώ σεισμογράφοι έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων που θα βοηθήσουν στην ανάλυση του φαινομένου.
«Οι μετρήσεις αυτές μας δείχνουν την πυκνότητα των πετρωμάτων μέσα στα έγκατα της γης για να συγκριθούν με τις μετρήσεις του 2011 – 2012 και να πάμε σε βαθύτερα και όχι μόνο στην επιφάνεια που εξετάζουμε μέχρι στιγμής», εξηγεί η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
«Τα κτίρια δεν έχουν υποστεί καμία επίπτωση εκτός από κάποια παλιά ερειπωμένα, τα οποία ως επί το πλείστον δεν κατοικούνται. Τα κτίρια δεν επιβαρύνονται με τέτοιες δονήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, τόνισε πως δεν τέθηκε ποτέ θέμα έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ενώ οι μετρήσεις στους σταθμούς των επιστημόνων μέσα στην καλντέρα δείχνουν σταθεροποίηση της ανύψωσης.
«Είχανε σημειωθεί περίπου 4 εκατοστά ανύψωσης. Από τις 2-3 Αυγούστου περίπου του 2024 μέχρι και σήμερα ήταν 4 εκατοστά στον σταθμό στο Ημεροβίγλι. Όσο απομακρυνόμαστε από το Ημεροβίγλι και πιο νότια αυτό μειώνεται σε 2 εκατ. και 1 εκατ.», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς.
«Μην εφησυχάζετε για τους σεισμούς που καταγράφονται ασταμάτητα το τελευταίο διάστημα στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού», είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε την Κυριακή 9/2 ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.
Η ανάρτηση του σεισμολόγου στα social media ήρθε λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και συγκεκριμένα, 15 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά της Αμοργού.
«Σας έλεγα το πρωί, να προσέχετε και να μην ακούτε το αφήγημα ότι εξασθενεί η ακολουθία», έγραψε αρχικά ο Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Ο σεισμολόγος στη συνέχεια, και αφού παρουσιάσει τα μεγέθη των σεισμών που σημειώθηκαν σήμερα, αναφέρεται σε πρωινή του ανάρτηση, σύμφωνα με την οποία:
«Από χθες παρατηρούμε μία μικρή ελάττωση τον σεισμών. Μην πιστεύετε στο αφήγημα ότι εκτονώθηκε το φαινόμενο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των σεισμικών ακολουθιών» ανάφερε για να εξηγήσει:
«Μετά από κάθε απότομη μείωση της σεισμικότητας ακολουθούν σεισμοί με μεγαλύτερα μεγέθη (δεν ομιλώ για τον κυρίως σεισμό). Η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες», έγραψε αναφέροντας το παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι που διήρκησε 4 μήνες πριν από τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ.