Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία «να σταματήσει τις προκλήσεις, να σταματήσει να φέρεται σαν ταραξίας, να σταματήσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, να σταματήσει να παραβιάζει και την κυριαρχία ακόμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ώστε «να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε έναν νοήμονα διάλογο», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του σήμερα το μεσημέρι στο ρ/σ Real FM.
Παράλληλα για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Δένδιας είπε ότι «η συνάντηση δεν έχει ακόμη κλειστεί» και αποσαφήνισε ότι «δεν είναι συνάντηση συγχωροχάρτι». Ενώ σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές ανέδειξε τη βούληση και τα βήματα της κυβέρνησης ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει.
Ειδικότερα ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη δημοπράτηση του έργου περί της συνδεσιμότητας των καμερών ώστε να ελέγχεται απολύτως ο χώρος του Βορείου Αιγαίου επί τη βάσει μελέτης του Πολυτεχνείου και όρων διακήρυξης που είχε ετοιμάσει το 2014, όταν ήταν ακόμη υπουργός ‘Αμυνας, έργο το οποίο «είχε αφεθεί όλα αυτά τα χρόνια». Τόνισε ότι «το Αιγαίο είναι μια θάλασσα η οποία μπορεί να είναι απολύτως ορατή στις ελληνικές αρχές επί 24 ώρες» ώστε «να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να προειδοποιούμε τους Τούρκους και να το σταματάμε».
Στο πλαίσιο αυτό επέκρινε την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η θάλασσα δεν αστυνομεύεται, κρίνοντάς την ως «λάθος αντίληψη». «Καταρχήν» είπε «δεν μιλάμε για τη θάλασσα μιλάμε για τα παράλια της Μικράς Ασίας, τα απέναντι από τις ελληνικές ακτές. Γιατί εκεί γίνονται οι συγκεντρώσεις, εκεί οι «λαθρέμποροι ανθρώπων» οδηγούν τους παράτυπους μετανάστες ώστε να επιχειρήσουν να τους περάσουν στην απέναντι ακτή. Η Ελλάδα λοιπόν, όπως και στον Έβρο -γι’ αυτό δεν έχουμε στον Έβρο εισροές- έχει τη δυνατότητα να έλεγχει τα παράλια απέναντι. Αυτό όμως πρέπει να γίνει επί τη βάσει μίας συνδεσμολογίας των καμερών και των εργαλείων που έχουμε ώστε να μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να ξέρουμε τι γίνεται απέναντι και να μην μας αποβιβάζονται στη Μυτιλήνη μέρα μεσημέρι 500, 600, 700 άτομα».
Παράλληλα έκανε μνεία και στην παραγγελία αγοράς καινούριων ταχύπλοων σκαφών την οποία έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα με πόρους εκτός Δημοσίου, όπως είπε.
Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, εξήγησε ότι υπήρχε παραίτηση, όχι μόνο ως προς τις εισροές αλλά και τη διαχείριση των ανθρώπων αυτών εντός της ελληνικής επικράτειας σε βαθμό να εκτίθεται η χώρα μας.
Δεν είναι συνάντηση συγχωροχάρτι η συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Ρ.Τ.Ερντογάν
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ.Δένδιας είπε ότι όσο γνωρίζει «η συνάντηση δεν έχει ακόμη κλειστεί», τονίζοντας παράλληλα ότι η σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν πολύ συγκροτημένη, ότι δεν πρόκειται «για συνάντηση συγχωροχάρτι, ή συνάντηση στην οποία ο πρωθυπουργός αγνοεί τα όσα απαράδεκτα κάνει Τουρκία, τόσο στο Αιγαίο όσο και εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σε ερώτηση σχετικά με την δυσκολία να βρει κάποιος περιθώριο για σημεία συνεννόησης με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι «η Τουρκία δεν μας βοηθάει σε αυτήν την προσπάθεια να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε έναν νοήμονα διάλογο». Τόνισε ότι «η συνεργασία πάντοτε βοηθάει και προάγει. Κι εμείς είμαστε η μόνη χώρα που θέλει μια ευρωπαΐκή και σύγχρονη Τουρκία, μία Τουρκία μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία φαίνεται να το επιζητά λιγότερο απ’ ό,τι εμείς το να θέλουμε να την βοηθήσουμε σε αυτό. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις να σταματήσει να φέρεται σαν ταραξίας, να σταματήσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, να σταματήσει να παραβιάζει και την κυριαρχία ακόμα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ωστόσο, όπως σημείωσε, εμείς «δεν πρόκειται να απελπιστούμε, είμαστε μία ευρωπαϊκή χώρα, χτίζουμε τις συμμαχίες μας, δεν προσερχόμαστε σε αυτήν την προσπάθεια αγνοώντας την ανάγκη να έχουμε μαζί μας τη διεθνή κοινότητα, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους μας και φίλους μας στην ΕΕ. Ενισχύουμε και παλεύουμε για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις συμμαχίες μας και από την άλλη λέμε στη Τουρκία ότι εφόσον σταματήσει όλα αυτά τα περίεργα μπορούμε να καταλήξουμε κάποια στιγμή σε σοβαρό τρόπο συζήτησης και επίλυση των διαφορών μας».
Ο αναθεωρητισμός των Συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα
Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες περί «μεγάλης κωλοτούμπας» που διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίτσης, ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια σαφή θέση, είπε ότι αν κυρωθεί η συμφωνία εμείς θα την εφαρμόσουμε επειδή υπάρχει συνέχεια στο κράτος και δεν υπάρχει κανείς οποίος μπορεί να μην ακολουθήσει κάτι το οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση». Υπογράμμισε δε, ότι «ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα».
Απαντώντας σχετικά με την άποψη που είχαν διατυπώσει πολλά στελέχη της ΝΔ περί προδοτικής συμφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδώσει τον τίτλο του προδότη της χώρας σε κανέναν τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «σε αυτήν τη συγκυρία δεν είναι σωστό να μιλάμε για προδοσία». «Αυτά», πρόσθεσε, «γίνονται στο πλαίσιο ενός οξύτατου πολιτικού λόγου, όχι παραδεκτού κατά την άποψή μου, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί, ούτε να τα διατηρεί σαν πολιτική παρακαταθήκη». Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα έχει μια συμβατική δέσμευση απέναντι σε μια άλλη χώρα, στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία και αυτή από τη μεριά της, όπως ξεκαθάρισε στον ομόλογό του κ. Ντιμιτρόφ, πρέπει να τηρήσει απολύτως τις δικές της δεσμεύσεις «στο γράμμα, στο κόμμα, στην τελεία».
Ερωτηθείς ειδικότερα σχετικά με τα δυο βασικά σημεία, το θέμα της εθνικότητας και της γλώσσας, όπως και τη δυνατότητα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου να χρησιμοποιεί τον τίτλο «μακεδονικός», απάντησε: «Θα ήθελα να μπορούσα εγώ να τα είχα αλλάξει, όμως είναι εκεί τώρα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν χώρα είναι μέσα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, να πείσουμε την άλλη πλευρά ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και μόνο με αυτόν. Παράδειγμα, να γίνει απολύτως αποδεκτό από την άλλη πλευρά ότι ο τίτλος του πολίτη της άλλης χώρας είναι πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό όμως είναι μια διαδικασία υλοποίησης που περνάει μέσα από την ευρωπαΐκή προοπτική της γείτονος. Θα το επιχειρήσουμε αλλά αν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη Συμφωνία ή συμβολικά αυτά τα δύο άρθρα δεν θα σας πω την αλήθεια. Αυτό αφ’ ης υπογράφηκε, κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν (να αλλάξει)».
Τέλος, αναφορικά με τη διεκδίκηση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ο κ. Δένδιας ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία που έχει πρωτίστως το ότι «πρέπει να πείσουμε, να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι νομίζουν» στην ΕΕ. «Κι από εκεί και πέρα θα το διεκδικήσουμε και θα το πάρουμε, αυτή είναι η προσέγγιση Μητσοτάκη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει εναλλακτική».