Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2025 -

Ράβε- Ξήλωνε ο Νόμος Κατσέλη, έρχεται η "Εστία"



Προστατευτικό πλαίσιο για πρώτη κατοικία εξετάζει το υπ. Οικονομικών, το οποίο θα είναι στα πρότυπα του Κυπριακού συστήματος "Εστία".  Ωστόσο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» των τραπεζών για την μείωση των κόκκινων δανείων, μια “μάχη” στην οποία φυσικά εντάσσονται και οι πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες ευελπιστούν να μειώσουν δραστικά τα κόκκινα δάνεια, κάτι που όπως έχει φανεί περνά και από το να βγουν στο “σφυρί” πολλά ακίνητα. Ειδικότερα, αναφορικά με τον στόχο της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως έχουν αναφέρει κατ’ επανάληψη τραπεζικά στελέχη σε δημόσιες τοποθετήσεις τους οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στη μέση ενός πολύ δύσκολου δρόμου μιας τεράστιας προσπάθειας μείωσης τους, από 85 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 33 δισ. ευρώ το 2021. Γεγονός που θα οδηγήσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 45% στο 20%. Η μείωση αυτή κατά 55 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θα επιτευχθεί κατά 50% από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25% – 30% από πλειστηριασμούς/ρευστοποιήσεις ακινήτων και κατά 20% από ρυθμίσεις δανείων. Στη διάρκεια του 2019 αναμένεται να οριστικοποιηθούν και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από πλευράς πολιτείας και ΤτΕ για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η “Εστία” διαδέχεται τον νόμο Κατσέλη

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και γενικότερα η κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μόλις προχθές αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των συζητήσεων αναφορικά με τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης, αποτελεί το πλέον πολύπλοκο και σημαντικό θέμα και αφορά τόσο στο διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», όσο και στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Για το πρώτο όπως επισημάνθηκε το νέο σχήμα θα βρίσκεται κοντά στο «κυπριακό μοντέλο “Εστία”» με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου. «Δεν πάμε σε Κατσέλη minus» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας ερωτηθείς για το εάν θα μειωθεί το όριο αξίας για την προστασία της α’ κατοικίας. Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις τράπεζες αφορά στο εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την αντικειμενική αξία του ακινήτου (π.χ. όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή στο νέο σχήμα.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο αξιωματούχος θεώρησε ότι πιο εύκολο να εγκριθεί από την ΕΕ και να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΤΧΣ (APS), το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί στην Ιταλία.Το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος ίσως ενσωματωθεί σε δεύτερη φάση, εάν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στουρνάρας: Θετικό το κυπριακό μοντέλο Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συζήτηση με δημοσιογράφους στο πλαίσιο εκδήλωσης αναφέρθηκε στην χρησιμότητα να προωθηθεί ταχύτατα το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, εκτιμώντας ότι καταρχήν θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν συνεχεία αυτό της Τραπέζης της Ελλάδος. Όπως επισήμανε η εκκρεμότητα αυτή τρομάζει τις αγορές με αποτέλεσμα να προκαλείται αστάθεια και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι είναι θετικό το Κυπριακό μοντέλο, επιδότησης της δόσης, που προωθείται για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών τα οποία αδυνατούν ν΄ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο και τα δύο σχέδια, όπως διευκρίνισε, είναι αναγκαίο να εγκριθούν από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναφορά στα κόκκινα δάνεια έκανε και ο υπουργός Οικονομίας πριν μια εβδομάδα περίπου σε συνέντευξη του στο News247, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία είναι σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνοντας όμως, ότι δεν χρειάζεται πανικός. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους, έχουν τα δικά τους σχέδια. Εμείς έχουμε τα δικά μας σχέδια με ένα σύστημα εγγυήσεων. Βοηθούν και η ανάπτυξη και η άνοδος στις τιμές των ακινήτων», είπε. Και πρόσθεσε ότι το θέμα επιλύεται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τι σημαίνει η επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων

Η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων οδηγεί το τραπεζικό σύστημα, αλλά και γενικότερα της οικονομίας στην κανονικότητα. Τα τραπεζικά στελέχη τονίζουν με έμφαση σε δημόσιες τοποθετήσεις ότι η μάχη για την οριστική νίκη κατά των κόκκινων δανείων συνδέεται απόλυτα με την διατήρηση και ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών της οικονομίας. Χωρίς βιώσιμους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς κανένα σχέδιο δεν θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων επισημαίνουν. Ωστόσο, παρά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων το τραπεζικό σύστημα διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το 2019 εκτιμάται ότι μετά πολλά χρόνια θα επιτευχθούν θετικοί πιστωτικοί ρυθμοί επέκτασης, αναφέρουν επίσης.