Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street παρασέρνοντας και τις τιμές του πετρελαίου



Με πτώση  κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή κατοχυρώνοντας, ωστόσο, κέρδη στην εβδομάδα καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες οξύνουν τους φόβους των επενδυτών για το ενδεχόμενο να διακοπεί η ροή του εύκολου χρήματος.

Τις σημερινές απώλειες επιδείνωσε η βουτιά της τιμής του πετρελαίου, καθώς παρέσυρε πτωτικά τις μετοχές ενέργειας. Ο υπο-δείκτης ενέργειας στον S&P 500 υποχώρησε 1,3%. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε 4% στα 44,48 δολ. το βαρέλι, λόγω του σκεπτικισμού που εγείρει το σενάριο οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του κόσμου να πετύχουν συμφωνία για την επιβολή ορίου στην παραγωγή.

Τα εβδομαδιαία κέρδη της Wall Street αντικατοπτρίζουν την ικανοποίηση των επενδυτών μετά την τελευταία απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αποστέλλοντας παράλληλα σήμα για αύξηση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Δείκτες – Στατιστικά 

O Dow Jones υποχώρησε 0,7% στις 18.261,45 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 0,6%, κλείνοντας στις 2.164,69. Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στο -0,6% και τις 5.305,75.

Για την εβδομάδα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,2%. Οι Dow Jones και Nasdaq κατέγραψαν άνοδο 0,8% και 1,2% αντίστοιχα.

Στα της Fed, ο επικεφαλής στη Βοστόνη, Eric Rosengren, γνωστοποίησε, σήμερα, πως ήταν ένας εκ των τριών αξιωματούχων που διαφώνησαν με την απόφαση της Τράπεζας να μην αυξήσει τα επιτόκια, καθώς όπως εκτιμά ο ίδιος, τα χαμηλά επιτόκια μάλλον βλάπτουν παρά ευνοούν την ανάκαμψη. 

Στα μάκρο της ημέρας,  σε χαμηλό τριών μηνών διαμορφώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit. Ο PMI επιβράδυνε στις 51,4 μονάδες. 

Επιχειρήσεις

Χθες, ο Nasdaq άγγιξε νέα επίπεδα - ρεκόρ και η προσοχή, σήμερα, στράφηκε και πάλι στον τεχνολογικό τομέα, αλλά για άλλους λόγους:

Η μετοχή της Yahoo σημείωσε πτώση 3%, μετά από την ανακοίνωση ότι το 2014 είχαν κλαπεί 500 εκατ. λογαριασμοί χρηστών, ενώ η μετοχή του Facebooκ υποχωρεί κατά 1,78%, μετά από τον εκνευρισμό που έχει προκαλέσει στους διαφημιστές η αποκάλυψη ότι λόγω "λάθους" αλγόριθμου, έδινε "φουσκωμένα" στοιχεία για τον μέσο χρόνο παρακολούθησης διαφημιστικών βίντεο από τους χρήστες.

Παράλληλα, "άλμα" 21% έκανε η μετοχή του Twitter, μετά από την είδηση στο CNBC που φέρουν την εταιρεία να έχει γίνει αποδέκτης έκφρασης ενδιαφέροντος για εξαγορά από "γίγαντες" του τεχνολογικού χώρου. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, δεν τίθεται θέμα άμεσης συμφωνίας, ωστόσο μπορεί να δεχτεί άμεσα επίσημη προσφορά, καθώς έχουν υπάρξει συζητήσεις με πιθανούς μνηστήρες, που περιλαμβάνουν την Google και την Salesforce.