Μόνο προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στο Μνημείο Μάχης Κρήτης... στο Ηράκλειο, οι οποίες προσβάλλουν κάθε πολίτη που σέβεται την ιστορία του!
Σκουπίδια, φύλλα πλαστικά υπολείμματα και μάρμαρα σπασμένα στην επιφάνεια του μνημείου. Βρωμιά και σημάδια από τα νερά της βροχής, κατεστραμμένες ετικέτες και παρατημένα κυτία με οστά ηρώων που πέθαναν για την πατρίδα στη Μάχη της Κρήτης σε εγκατάλειψη. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό που πρέπει να προβληματίσει όλους μας.
Το Μνημείο Μάχης της Κρήτης κατασκευάστηκε επί Χούντας και το είχε επιμεληθεί τότε ο στρατός. Είχαν μεταφερθεί σε κιβώτια τα οποία είχαν φτιαχτεί τότε, οστά που βρέθηκαν είτε σε εκταφές που έγιναν τότε, είτε από άλλα κιβώτια που υπήρχαν τότε στο οστεοφυλάκιο του Αγίου Κωνσταντίνου.
Οστά νεκρών που είχαν πεθάνει κατά 99% από τη Μάχη της Κρήτης. Και λέμε 99%, γιατί υπάρχουν και κάποια άλλα οστά από εκτελεσθέντες μεταγενέστερων ετών.
Η συντριπτική πλειοψηφία των οστών όμως είναι από τη Μάχη της Κρήτης. Πεσόντων Κρητικών και Θρακιωτών που αγωνίστηκαν εδώ, έχοντας έρθει στο Ηράκλειο για να πολεμήσουν ως στρατευμένοι κληρωτοί.
Από τότε το μνημείο αυτό δεν έχει τύχει της προσοχής που απαιτείται παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί κατά καιρούς.
Η ίδια η αντιδήμαρχος Πολιτισμού η κ. Αριστέα Πλεύρη μιλώντας στο CretePlus.gr επισημαίνει πως έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις, αλλά στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνουν περισσότερες και πιο ουσιαστικές στο μέλλον, αν και ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος
«Ως Δημοτική Αρχή έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο Μνημείο στον περιβάλλοντα χώρο. Βασικός μας στόχος όμως είναι να ταυτοποιήσουμε τα οστά των πεσόντων από τη Μάχη της Κρήτης.
Μια αποστολή πολύ δύσκολη, αφού η κατάσταση όπως την παραλάβαμε ήταν χαοτική. Είναι όμως μέσα στο σχεδιασμό μας, όπως και το υλικό του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, να το διασώσουμε και να το διαφυλαξουμε στο βαθμό που μπορούμε», ανέφερε η ίδια
Και αν η εικόνα εξωτερικά του μνημείου απογοητεύει, τότε η κατάσταση στον υπόγειο χώρο στον οποίο φυλάσσονται τα οστά των ηρώων πεσόντων… εξοργίζει. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια πλημμυρίζει με νερά, την ώρα που τρωκτικά, έντομα και ζωύφια…αλωνίζουν. Τα σκαλοπάτια που είναι στην πίσω μεριά του μνημείου, μαζί με το στέγαστρο, χρησιμοποιούνται από ναρκομανείς και διάφορους άλλους.
Τα νερά της βροχής, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το χειμώνα ανεβαίνουν μέχρι ένα ορισμένο (αλλά μεγάλο) ύψος και κατεβαίνουν στο τέλος της χειμερινής περιόδου, όταν και μειώνονται οι βροχοπτώσεις.
Αυτό γίνεται για πάρα πολλά χρόνια και το αποτέλεσμα είναι να έχουν οξειδώσει τα κιβώτια που είναι τοποθετημένα χαμηλά στα ράφια, αλλά και να καταστραφούν οι πινακίδες στις οποίες αναγράφονται τα στοιχεία των πεσόντων.
Κάθε κιβώτιο είχε μια πινακίδα επικολλημένη με τα στοιχεία του νεκρού. Εκτός αυτού τα έντομα παρεμβαίνουν και στα ψηλότερα κιβώτια τρώγοντας το χαρτί με τα στοιχεία. Ήδη σε ποσοστό 60% περίπου δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία των νεκρών. Ενώ από ότι φαίνεται έχουν γίνει και αναμοχλεύσεις των στοιχείων. Είναι ορατό αυτό καθώς υπάρχουν άλλα κιβώτια ανοιγμένα και άλλα κλειστά.
Αυτή είναι μια κατάσταση που πραγματικά προσβάλλει όλους μας.
Το λυπηρό για την Κρήτη είναι ότι δεν έχουμε ένα μνημείο που να αρμόζει στους νεκρούς μας σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες κάτι που θα καυτηριάσουμε σε επόμενο ρεπορτάζ μας καθώς μέσα από το CretePlus.gr θα δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο μείζον ζήτημα ενόψει και του εορτασμου της Επετείου για τη Μάχη της Κρήτης. Δεν έχουμε καμία Παιδεία ως Έλληνες και η ασέβεια μας είναι καταφανής. Ικανοποιούμαστε με επιφανειακές εκδηλώσεις που γίνονται πάνω από το μνημείο, με δάφνινα στεφάνια και γιρλάντες.
Το μνημείο γυαλίζεται λίγες μέρες πριν επιφανειακά και ρημάζει τις υπόλοιπες 363 μέρες του χρόνου. Έχουμε ξεχάσει τι γίνεται στο υπόγειο…
Δείτε εικόνες από το πρόσφατο φωτογραφικό υλικό που παραχωρήθηκε στο Creteplus.gr μεσα απο το οποιο αποτυπωνεται η κατάσταση στο εσωτερικό του μνημείου:
(Νερά της βροχής στο χώρο του μνημείου/ φωτογραφία από © Αρχείον Κ. Ε. Μαμαλάκη)
(Πλημμυρισμένος ο χώρος από το βρόχινο νερό στη διαρκεια του χειμώνα /φωτογραφία από © Αρχείον Κ. Ε. Μαμαλάκη)
(Τα νερα φαίνονται κάτω από τις προθήκες /φωτογραφία από © Αρχείον Κ. Ε. Μαμαλάκη)
(Στις περισσότερες προθήκες οι ετικέτες έχουν ξεκολλήσει και έχουν χαθεί οι πληροφορίες για την ταυτότητα των πεσόντων/ φωτογραφία από © Αρχείον Κ. Ε. Μαμαλάκη)
(Η μισοφαγωμένη από τα...έντομα, ετικέτα του οστεοφυλάκιου του ήρωα Τζουλάκη/ φωτογραφία από © Αρχείον Κ. Ε. Μαμαλάκη)
(Τα οστά νεκρού τυλιγμένα και μέσα σε ένα κυτίο /φωτογραφία από © Αρχείον Κ. Ε. Μαμαλάκη)