Ένα απίστευτο νέο που απειλεί να καταστρέψει ένα βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής και κουλτούρας έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τον γύρο και το donner! Το διαχρονικό και διάσημο σε όλο τον κόσμο σουβλάκι κινδυνεύει από μία διαπίστωση που έκαναν οι Πράσινοι.
Η ομάδα των Πρασίνων μετά από ελέγχους διαπίστωσε πως τυχαίνει πολλές φορές στα κρέατα που προορίζονται για γύρο και donner να υπάρχει φωσφορικό άλας. Το συγκεκριμένο συστατικό είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί.
Η πρωτοβουλία σκάει σαν… κεραυνός εν αιθρία στους απανταχού Έλληνες καλοφαγάδες και όχι μόνο.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ενωση (ή κάποιες επωνομαζόμενες ως Οικολογικές Οργανώσεις της ΕΕ) που παίζουν διάφορα παιχνίδια σε βάρος των ελληνικών παραδοσιακών φαγητών. Δεν πέρασε πολύ καιρός που ήθελαν να απαγορεύσουν το… κοκορέτσι, επειδή (άκουσον – άκουσον) χρησιμοποιείται για την παρασκευή του σπλάχνα αρνιών ή το… σπλινάντερο ακόμα και τα κεφαλάκια των αρνιών και των κατσικιών.
Το ίδιο πήγαν να κάνουν και στην Κύπρο για να απαγορεύσουν τη… σεφταλιά, επειδή το περιτύλιγμά τους είναι μπόλια χοίρου, που δήθεν θεωρούν οι Ευρωπαίοι ότι είναι επιζήμιο για την υγεία.
Απίστευτα πράγματα, θα πείτε, τα οποία όμως εάν εφαρμοστούν για τον γύρο και το ντονέρ θα ξεξηκωθεί όλη η Ελλάδα, έλεγαν κρεοπώλες αλλά και διοκτήτες ψησταριών ανά την Ελλάδα. Ας το απαγορεύσουν. Ποιος θα συμμορφωθεί; Μια βόλτα των Πρασίνων το Πάσχα, στο ελληνικό Πάσχα, θα πείσει και τους πιο δύσπιστους ότι οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν. Μπορούν αν θέλουν να δοκιμάσουν και λίγο κοκορέτσι και ίσως αλλάξουν πάραυτα γνώμη.