Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2025 -

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ



Κοστολογημένο πρόγραμμα για τη σταδιακή μείωση των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων που φορτώθηκαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Με μια ομιλία που χειροκροτήθηκε επανειλημμένα από το πυκνό ακροατήριο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τον οδηγό εξόδου από την κρίση που προτείνει στον ελληνικό λαό το κόμμα του και ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατήγγειλε για επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει άλλες εκπτώσεις στην τραυματισμένη πολιτική μας ζωή», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του. «Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα “Μαδούρο” δεν χωρούν. Όσο κι αν κάποιοι τους θαυμάζουν», συνέχισε. «Το κόμμα μας, η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη της κεντροδεξιάς, δεν εγγυάται μόνο την επιστροφή στην “οικονομική κανονικότητα”. Είμαστε ταυτόχρονα ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι στις δυνάμεις του εθνολαϊκιστικού αυταρχισμού. Και αυτό το ανάχωμα θα αντέξει».  

«Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. «Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός. Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει. Το συντομότερο», είπε για να προσθέσει: «Διότι εκτός από την αναίτια παράταση της ύφεσης, σπέρνει μίσος και διχασμό που πλήττουν τη συνοχή της κοινωνίας και εξασθενούν τις δυνάμεις που είναι απαραίτητες για την ανόρθωση και την ανάκαμψη».

Στην πρώτη του εμφάνιση στη ΔΕΘ με την ιδιότητα του αρχηγού της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αίσθηση και για το γεγονός ότι δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη «εκλογές». Η εντύπωση που έδινε, ωστόσο, ήταν ότι ήθελε να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψεύτικες υποσχέσεις και δεν θα μοιράσει χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. «Ποτέ δεν πρόκειται να το κάνω», είπε με έμφαση.

«Βρίσκομαι εδώ για να σας μιλήσω για τις  προϋποθέσεις μιας συμμετοχικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας και θα διασφαλίσει την ευημερία των Ελλήνων πολιτών», τόνισε. «Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε με την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα τη συμφωνία αλήθειας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα και στην παρουσία του το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε: «Δεν διδάχθηκε τίποτα από τη συντριβή των επικίνδυνων φαντασιώσεών του στα βράχια της πραγματικότητας. Συνεχίζει αμετανόητος και προσβλητικός. Εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα με το λόγο και τις πράξεις του. Επιμένει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Ο κύριος Τσίπρας δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση. Όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν. Έχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα».

Και συνόψισε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει. Ποτέ. Οι πολίτες πια ξέρουν: ΣΥΡΙΖΑ ίσον: Φτώχια και κοινωνική ισοπέδωση. Ελλάδα μειωμένων προσδοκιών, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια. Διχασμένη, χωρίς αυτοπεποίθηση. Αυτήν την Ελλάδα μας κληροδοτεί ο κ. Τσίπρας. Στα μάτια κάποιων ο κ. Τσίπρας μπορεί κάποτε να έμοιαζε οικείος. Σήμερα όλοι πια γνωρίζουν το πραγματικό του πρόσωπο. Όσο απομονώνεται από την μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας τόσο φανερώνεται η αλαζονεία, η αυταρέσκεια και ο αυταρχισμός του».  

Ποιοι φόροι θα μειωθούν

Ο πρόεδρος της ΝΔ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την οικονομία και κυρίως για τον δραστικό περιορισμό της υπερφολόγησης.«Η μείωση των φόρων, όταν και όπου εφαρμόστηκε, απέδωσε», υποστήριξεμ θυμίζοντας ότι το 2014, «τότε χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα μειώσαμε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το ΦΠΑ στην εστίαση, κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και κατά 5% τις ασφαλιστικές εισφορές».  

«Θα απελευθερώσουμε τους πολίτες από τα δεσμά της υπερφορολόγησης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τα ακόλουθα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνησή του:    

*Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.
*Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής  στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
*Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
*Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ.

Εξηγώντας ότι αυτά είναι «μέτρα άμεσης εφαρμογής», πρόσθεσε ότι «με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, βούλησή μου είναι, μέσα στη θητεία μας, να προχωρήσουμε στις εξής αλλαγές:

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
–Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
-Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

Μίλησε επιπλέον για «την "ανάσα" 2,6 δισ. ευρώ από τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων» που μαζί με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη κατανομή της φορολογίας «θα μας βοηθήσουν να ελαφρύνουμε το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα που παράγει, που πάει την πατρίδα μπροστά».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξηγώντας από πού θα προέλθουν τα χρήματα από τις «άμεσες παρεμβάσεις» που θα κοστίσουν περίπου 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. ευρώ τη διετία, σημείωσε: «Μία τέτοια πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Που θα βρει τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις

Υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν περιθώρια νοικοκυρέματος στο Δημόσιο» και επικαλούμενος τη γνώση του ότι «το Δημόσιο μπορεί να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό του», είπε ότι «αυτό θα γίνει με αξιολόγηση, με κινητικότητα, όχι με απολύσεις».

Περιγράφοντας δέκα πηγές για εξοικονόμηση δαπανών, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ποσά ως εξής:

1.  200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
2. 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
3. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
4. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
5. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
6. 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
7. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
8. 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
9. 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
10. 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ότι θα μειώσει στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ. Και ανέφερε: «Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας».

Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να πει ότι από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο τα έσοδα κατά 700 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και κατά 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος δύο ετών. «Η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτής της αυτονόητης πολιτικής γεννά εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της πρόθεση να περιορίσει τη φοροδιαφυγή», είπε.

Αναπτυξιακό σοκ και «κούρεμα» οφειλών

Πέραν από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να ενισχύσει με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις:

1. Αύξηση τις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.
2. Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.
3. Στήριξη στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.

Η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που παρουσίασε, «αν και αναγκαίος όρος, δεν επαρκεί για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας», παραδέχτηκε ο ίδιος μιλώντας για ένα ισχυρό «αναπτυξιακό σοκ» που θα κινητοποιήσει και θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες ταλαιπωρημένες, πλην όμως υπαρκτές, παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Αυτό, εξήγησε, περιλαμβάνει 4 δέσμες πολιτικών:

*Πρώτον αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
*Δεύτερον, μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
*Τρίτον, επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, και
*Τέταρτον, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.

Ειδικά για την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών, είπε ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν και πάλι την πραγματική οικονομία. Και πρόσθεσε ότι το σχέδιο του προβλέπει κίνητρα αλλά και κυρώσεις στις Τράπεζες για άμεση διευθέτηση των μη «εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά και παρεμβάσεις για τη μείωση και τον εξορθολογισμό του ιδιωτικού χρέους.

Συγκριμένα είπε:

*Δίνουμε ουσιαστική ανακούφιση στα νοικοκυριά και δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες.
*Αποκαλύπτουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που- σε βάρος των πολλών- δεν πληρώνουν ενώ μπορούν.
*Δίνουμε μία συνολική λύση - ανάσα για όλους εκείνους που λόγω της κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Εξήγησε ότι μία επιχείρηση που έχει καθυστερούμενες οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με δικό της αίτημα, μπορεί να αναδιαρθρώσει το σύνολό των οφειλών τους έτσι ώστε να μπορεί να είναι συνεπής από εδώ και στο εξής. Η διαδικασία ξεκινάει από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο οφείλει το μεγαλύτερο ποσό. Εάν η τράπεζα αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα γενναίο «κούρεμα» στα χρήματα που της οφείλονται και ρυθμίσει το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή κρίνει ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, τότε αυτόματα ρυθμίζονται αντίστοιχα οι οφειλές σε εφορία και ταμεία. Ειδικά για οφειλές σε εφορία και ταμεία διαγράφονται μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα δώσουν ανάσα στην επιχειρηματικότητα αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους.

Στήριξη των αδυνάτων

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε και μέτρα στήριξης των οικονομικά αδυνάτων. «Για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων», ήταν μια από τις εξαγγελίες που έκανε. «Στις μέρες μας κανένα παιδί δε θα βρεθεί χωρίς θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό», τόνισε.

Ανακοίνωσε ακόμη ως προτεραιότητα μας «ενεργές πολιτικές στήριξης των συμπολιτών μας που βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχιας». Όπως είπε, «υπάρχει ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και ο ίδιος αναλαμβάνει «δέσμευση ότι εντός 2 ετών θα χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες που θα το έχουν ανάγκη». Πρόσθεσε ότι «με εισοδηματικά κριτήρια, στοχεύοντας στους έχοντες πραγματική ανάγκη θα χορηγείται μηναίο επίδομα σε ρευστό», καθώς «θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες για τις προτεραιότητές τους και τις επιλογές τους, όχι το Κράτος για αυτούς» . Και κατέληξε: «Αλλά, ακόμα πιο σημαντικό είναι να αισθάνονται οι ξεχασμένοι Έλληνες ότι κάποιος τους νοιάζεται».  

Υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις του είναι «μελετημένες και κοστολογημένες», ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνουν δεκτές από τους εταίρους και πιστωτές. Κι αυτό, όπως είπε, επειδή «κυρίως προέρχονται από ένα κόμμα που δεν αντιμετωπίζει την Ευρώπη  με όρους εκβιασμού ή επαιτείας». Γιατί εμείς, συμπλήρωσε, «δεν πάμε στην Ευρώπη ούτε ως εκβιαστές, ούτε ως το μαύρο πρόβατο της ευρωπαϊκής οικογένειας».  

Και συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση υπογράμμισε: «Αρκετά πια με τους πολιτικούς που με τα μεγάλα λόγια μικραίνουν την Ελλάδα, προσβάλλουν την ιστορία μας και αδικούν το λαό μας. Αρκετά πια με τους λαϊκιστές που δεν έχουν ούτε το κύρος, ούτε τη γνώση, ούτε το ανάστημα, ούτε και την αυτοπεποίθηση να υπερασπιστούν, να διεκδικήσουν και να πετύχουν αυτά που η χώρα μας δικαιούται. Αλλά που δεν έχουν ούτε το θάρρος και την ηγετική ικανότητα για να πληροφορήσουν και να καθοδηγήσουν σωστά και έντιμα τον ελληνικό λαό για τις υποχρεώσεις που οφείλει να αναλάβει και για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει. Που μετατοπίζουν τις δικές τους ευθύνες στους πολίτες μέσα από προσχηματικά και διχαστικά δημοψηφίσματα».

Και κατέληξε: «Ας τους δείξουμε την έξοδο. Ας τους οδηγήσουμε στο σπίτι τους. Για να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν. Για να ανέβουμε ένα σκαλί ψηλότερα. Για να αναπνεύσουμε ελεύθερα».