«Έγκλημα» χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο που έφερε σε διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής.
Παράλληλα ανέφερε ότι δεν έχει καμία σημασία τι θα κερδίσει το Ποτάμι αλλά το θέμα είναι τι θα χάσει η χώρα καθώς «Με το σύστημα που προτείνουν, θα έπρεπε τον Σεπτέμβρη να συμφωνήσουν 5 κόμματα για να έχουμε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας».
Απαντώντας σε όσους λένε ότι με τη στάση του στον εκλογικό νόμο «κλείνει» το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε: «Την πρόταση μας για αναλογικό μπόνους την έχουμε εκφράσει 2 χρόνια πριν. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα. Εκτός αν τα είχαμε σχεδιάσει όλα από το 2014 προβλέποντας ότι κάποια στιγμή θα εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης», ενώ απαντώντας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη που τον χαρακτήρισε «συνήγορο της Δεξιάς» απάντησε: «Αυτές οι διαρροές και αυτές οι ατάκες είναι για γέλια όχι για διάψευση και θα πρότεινα στους ανθρώπους της κυρίας Γεννηματά να ανανεώσουν λίγο το λεξιλόγιο τους».
Για το παρ’ ολίγον φιάσκο της παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco ανέφερε: «Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια: “Όποιους μπορούμε τους κοροϊδεύουμε, αρκεί να μένουμε στις καρέκλες μας”. “Ναι στους επενδυτές - ναι και στους συνδικαλιστές που αντιδρούν”. Ο κ. Δρίτσας προσπάθησε να μιμηθεί τον αρχηγό του. Σου λέει «αφού ο Αλέξης έκανε το ‘’όχι’’ – ‘’ναι’’ και δεν άνοιξε ρουθούνι, γιατί να μην κάνω και εγώ το ίδιο στο λιμάνι;»
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση για το αν Ευρώπη μετά το BREXIT θα υποχωρήσει στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και θα φανεί πιο ελαστική είπε: «Τα δάνεια δεν θα μας σώσουν. Η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει αλλιώς. Να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ανεργία των νέων. Και να προωθήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μεγάλα έργα υποδομών, ειδικά στις χώρες του Νότου. Χωρίς ισόρροπη ανάπτυξη δεν θα υπάρξει ποτέ μια αληθινά ενωμένη Ευρώπη». Συμπλήρωσε δε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν από την Ευρώπη λύσεις γιατί αυτές προϋποθέτουν και μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, τις οποίες «φοβούνται οι συντηρητικοί όμως που μας κυβερνούν».
Για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου φορέα στο κέντρο ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι, ο ένας περνάει μέσα από δαιδαλώδεις οργανωτικές διαδικασίες, παζάρια, ίντριγκες και μηχανισμούς και ο άλλος είναι ο καθαρός, ο ευθύς. «Πάμε στους πολίτες, ο κάθε υποψήφιος αρχηγός με τις θέσεις του και οι πολίτες αποφασίζουν ποιος τους εκφράζει» ανέφερε και στη συνέχεια τόνισε ότι αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να είναι αθηνοκεντρική αλλά πανελλαδική με μεγάλο στόχο τη συμμετοχή 200.000 πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες για να γεννήσουν το καινούργιο.