Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Το πολυτελές «Saint» που έγινε ολοκαύτωμα στην Ψαρού (φωτό)


Το custom made πιάνο- ειδικό μέγεθος για να χωρέσει στο πολυτελές σαλόνι του «Saint» τυλίγεται στις φλόγες. 
 
Ο ιδιοκτήτης του σκάφους πανικοβάλλεται. 
 
Από το κινητό του τηλέφωνο καλεί απεγνωσμένα σε βοήθεια. Οι επιβαίνοντες, δέκα στον αριθμό, ανάμεσα τους κι ένα τσούρμο από δροσερά κορίτσια, ουρλιάζοντας αναζητούν τρόπο διαφυγής.
 
Τελικά τα καταφέρνουν, όχι με το τέντερ αλλά χρησιμοποιώντας την πλευστική συσκευή, ενώ λίγα λεπτά μετά το 35 μέτρων σκάφος η κατασκευή του οποίου είναι ενισχυμένη από πλαστικό υλικό γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Οι δυνάμεις του Λιμενικού σπεύδουν άμεσα και δίνουν αγώνα για την κατάσβεση της φωτιάς. Η Ψαρού δεν αργεί να μεταμορφωθεί σε μια μικρή Αρμάτα. Το Saint φαντάζει σαν να χει πυρποληθεί καθώς φλέγεται κάτω απ’ το φως του φεγγαριού δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό πλην δραματικό θέαμα.
 
Και καθώς η υπερπολυτελής θαλαμηγός των 2,5 εκατ. ευρώ καίγεται ολοσχερώς ένα δεύτερο θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη. Το γιοτ φέρει πάνω του τέσσερις τόνους πετρέλαιο και σε περίπτωση που βουλιάξει στον κόλπο της Ψαρού καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτό για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη παραλία και περιμετρικά της. 

Η επέμβαση των δυνάμενων του Λιμενικού αποδεικνύεται καθοριστική. Ο λιμενάρχης με τον βοήθεια όσων ανδρών είχε εκείνη τη στιγμή στη διάθεση του και με την συνδρομή ταχύπλοου σκάφος που διέθεσε το Nammos, καταφέρνουν να ρυμουλκήσουν το Saint στα ανοιχτά και να σώσουν την παραλία από μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή που θα είχε άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό του νησιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και μαρτυρίες του πληρώματος η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε εξαιτίας ηλεκτρολογικής βλάβης. Πιο ασφαλέστερα συμπεράσματα αναμένεται να προκύψουν μετά το πέρας της προανάκρισης που διενεργείται από το Λιμενικό στα πλαίσια του νομοθετικού διατάγματος 712/70 (ναυτικό ατύχημα). Η ρυμούλκηση του σκάφους το οποίο είναι βυθισμένο στα 60 μέτρα και έχει καεί μέχρι την ίσαλο γραμμή είναι σχεδόν αδύνατη. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής θα έφτανε στη Μύκονο κλιμάκιο της ασφαλιστικής εταιρίας στο οποίο ήταν ασφαλισμένη η θαλαμηγός για να πραγματοποιήσει αυτοψία.  


    

«Γκουρού» του ίντερνετ

Ο 42χρονος ιδιοκτήτης του Saint, Λέων Γιοχάη θεωρείται ανερχόμενος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του σε ότι αφορά τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Αν και σπούδασε οπτομετρία στην Ιταλία προκειμένου να αναλάβει το κατάστημα οπτικών της οικογένειας του προτίμησε τελικά να αφιερωθεί στην αγαπημένη του ενασχόληση, την κατασκευή ιστοσελίδων. Ξεκίνησε δειλά, δειλά το 1999 όταν και ίδρυσε το fleamarket.gr, την πρώτη και μεγαλύτερη ιστοσελίδα ηλεκτρονικών δημοπρασιών στη Ελλάδα, την οποία όμως αναγκάστηκε να πουλήσει, καθώς, όπως είχε πει σε μια συνέντευξη του δεν είχε μεγάλη ζήτηση από τους Ελληνες καταναλωτές. Παρότι ξόδεψε αρκετό χρόνο αλλά και πολλά χρήματα σε ένα εγχείρημα που δεν είχε την ανάλογη επιτυχία συνέχισε να επιχειρεί στο τομέα της τεχνολογίας ιδρύοντας το 2001την InternetQ SA, την εταιρεία που εισήγαγε την πριμοδοτούμενη χρέωση γραπτών μηνυμάτων στην Ελλάδα, αποκτώντας πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνδρομητές και το 40% της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας.
Μάλιστα, στα τέλη του 2010, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν τότε στις ευρωπαϊκές αγορές, εισήχθη στο βρετανικό χρηματιστήριο AIM, αντλώντας 6,8 εκατομμύρια στερλίνες. 

Από το 2007 που επέστρεψε στην Ελλάδα  ξεκίνησε την zulutrade, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα  με τζίρο δεκάδων εκ. ευρώ. Τότε ο Λέων έπαιζε με τις συναλλαγματικές ισοτιμές στο Forex στην Αμερική και ακολουθούσε έμπειρους trader s που ήξεραν καλά την αγορά συναλλάγματος. Έφτιαξε ένα λογισμικό με το οποίο ακολουθούσε τις συμβουλές τους και απευθείας πόνταρε σε αυτά που πρότειναν.

Λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η zulutrade καταχωρήθηκε από την βρετανική Telegraph ως μια από τις 100 πιο υποσχόμενες εταιρείες στον κόσμο. Σήμερα στην διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 70.000 ενεργοί followers που επιλέγουν ποιους traders να ακολουθήσουν, και με τις συμβουλές τους αγοράζουν και πωλούν συνάλλαγμα. Η Zulutrade δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επενδυτή να χρησιμοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία μερικών από τους πιο γνωστούς διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε όλες τις αγορές (μετοχών, ισοτιμιών κ.λπ.).

Μετά το Zulutrade ο επιχειρηματίας δημιούργησε το ΚΥΟΝ. Πρόκειται για ένα κολάρο που δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να ξέρει την κάθε στιγμή όχι μόνο που βρίσκεται αλλά και πώς νιώθει ο σκύλος του.

Είναι μια ιδέα, που προέκυψε από την αγάπη του την τεχνολογία και τα ζώα. Το κολάρο ΚΥΟΝ, που βγαίνει ταυτόχρονα σε 160 χώρες από τον Αύγουστο, παράγεται στην Κίνα με μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια στα γραφεία της εταιρείας.
«Κολάρα υπάρχουν κι άλλα τα οποία κυρίως εντοπίζουν το σκύλο αν χαθεί. Το ΚΥΟΝ όμως κάνει πολύ περισσότερα. Δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του σκύλου να ξέρει την κάθε στιγμή όχι μόνο που βρίσκεται αλλά και πώς νιώθει ο σκύλος και να τον κάνει να νιώθει καλύτερο» είχε πει σε μια από τις συνεντεύξεις του.