Από τις κοσμικές στήλες των εφημερίδων και των περιοδικών, τη χλιδάτη ζωή και τις πολυτελείς σουίτες, ο άλλοτε μεγαλοκατασκευαστής Ιωάννης Καρούζος επέστρεψε στη φυλακή με βαριά καταδίκη σε βάρος του για το σκάνδαλο του πανίσχυρου πριν από λίγα χρόνια ομίλου real estate, το αποκαλούμενο «Καρούζος-gate».
Ύστερα από μακρά αποδεικτική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στον 57χρονο Ιωάννη Καρούζο κάθειρξη 16 ετών και πρόστιμο 200.000 ευρώ, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, ενώ δεν του δόθηκε, όπως ζήτησε, αναστολή στην έφεση, με αποτέλεσμα να γυρίσει στη φυλακή όπου εκτίει ποινές για άλλες υποθέσεις.
Ομόφωνα ένοχοι, χωρίς ελαφρυντικά, κρίθηκαν επίσης, η πρώην σύζυγος του, Ρεβέκκα Σκαφτούρα , ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης αλλά και δυο φερόμενοι ως συνεργάτες του, εκπρόσωποι της εταιρείας ΦΑΝΤΟΜ οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι , κατά περίπτωση, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε στη Ρεβέκκα Σκαφτούρα κάθειρξη 14 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ και στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, πέντε έτη. Οι Ιωάννης Παναγιωτόπουλος και Χρήστος Ρεκούμης, εκπρόσωποι της εταιρείας ΦΑΝΤΟΜ, της οποίας πραγματικός ιδιοκτήτης φέρεται να είναι ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, καταδικάστηκαν σε επτά και πέντε έτη αντίστοιχα. Ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, γιος του Ιωάννη και επίσης εκπρόσωπος της ΦΑΝΤΟΜ, αθωώθηκε.
Με εξαίρεση τον Ιωάννη Καρούζο σε όλους τους κατηγορούμενους δόθηκε αναστολή στην έφεση . Ωστόσο, στη Ρεβέκκα Σκαφτούρα επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης στο Α.Τ. της περιοχής της τρεις φορές τον μήνα, της απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, της απαγόρευση χρήσης πλωτού ή εναέριου μέσου, και της υποχρέωσης διανυκτέρευσης στο σπίτι της.
Επιπλέον, το δικαστήριο επέβαλε στους κατηγορούμενους στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων τριών ετών αλλά και την υποχρέωση χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη του Δημοσίου ύψους 100.000 ευρώ στον Ι. Καρούζο και 50.000 ευρώ σε καθέναν από τους υπόλοιπους.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Ιωάννης Καρούζος, η πρώην σύζυγός του και οι συνεργάτες του « φέρονται να είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών, καθώς και την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων, ώστε να δικαιολογούν τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, όπως επίσης με το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα, και την ίδρυση εξωχώριων εταιριών». Ο Όμιλος Καρούζου, φέρεται να προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, με χρήματα τα οποία προέρχονταν από φοροδιαφυγή, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες, έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρία. Στη δικογραφία, μάλιστα, αναφέρεται ότι το ύψος των επισφαλών δανείων φτάνει τα 300.000.000 ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής τα 30.000.000 ευρώ. Περισσότερα από 200 ακίνητα φαίνεται να είχε κτίσει ο κατασκευαστικός όμιλος Καρούζου μόνο μέσα στην τριετία 2005-2008, σε σημεία-φιλέτα στην Αθήνα, την Αράχωβα και την Κρήτη.