Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024 -

Παππάς: Όσοι ποντάρουν στην καταστροφή να κοιταχτούν στον καθρέφτη



«Αυτοί που προσδοκούν πολιτικές εξελίξεις “κουμπώνουν” το σενάριό τους με ένα σενάριο καταστροφής», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος δήλωσε πως «η χώρα δεν καταστρέφεται» και κάλεσε όσους ποντάρουν στην καταστροφή, να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατίας πέφτει σε «θεμελιώδεις αντιφάσεις».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κοζάνη, ο Νίκος Παππάς δήλωσε: «Υπάρχουν ορισμένοι, οι οποίοι πολιτεύονται και αντιλαμβάνονται ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει το πολιτικό τους πρότζεκτ είναι να επέλθει στη χώρα μια καταστροφή. Ε, η χώρα δεν καταστρέφεται και ας κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα. Νομίζω, ότι αν κάποιος δει ψύχραιμα ποια είναι η αλληλουχία των γεγονότων στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα μπορέσει να πειστεί για το αντίθετο. Θυμίζω ότι κάποιοι δεν ήθελαν να κλείσει η συμφωνία του Ιουλίου, να πάει για ένα καθαρό χρόνο τριών ετών, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και χαμηλά πλεονάσματα, αλλά ήθελαν να υπάρξει μια χρηματοδότηση “γέφυρα” για λίγους μήνες και δεν έγινε εφικτό στο ευρωπαϊκό πεδίο, όπως δεν τελεσφόρησε η επιθυμία κάποιων να μην κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Αλλά από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Θυμίζω δύο γεγονότα: Υπάρχει ρήγμα σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών στη Γερμανία. Διαχωρίζουν τη θέση τους και βεβαίως στοχοποιούν τις πολιτικές λιτότητας οι οποίες εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη. Ας απαντήσει η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία είναι αδελφό κόμμα του SPD. Ο κ. Σόϊμπλε πολιτεύονταν με τη μόνιμη επωδό ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα. Μόλις πριν λίγες μέρες άρχισε να περιγράφει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις δια των οποίων θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα πρόγραμμα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ και είναι προφανές ότι απευθύνονταν στους βουλευτές του».

Ως προς τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε: «Η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, δεν προτάσσει το αν πρέπει να φύγει ή να μείνει το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα, πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα και μια συμφωνία που επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Υπάρχουν δύο τρόποι αυτό το πράγμα να υπονομευθεί. Ή να πάρουμε τώρα υφεσιακά μέτρα, στο όνομα του να κλείσουμε την αξιολόγηση όπως- όπως ή να μην κλείσει καθόλου η αξιολόγηση, επειδή κάποιοι πονηροί κατάφεραν να την καθυστερήσουν χωρίς να υπάρχει λόγος. Πρέπει και τα δύο να αποτραπούν».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γενικότερα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επισήμανε: «Πολιτικοί και στελέχη κομμάτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αντιπολίτευση, έχουν παραδεχτεί ότι το προηγούμενο πρόγραμμα δεν έβγαινε. Και δεν αναφέρομαι σε κάποιον τυχαίο ή περαστικό, αναφέρομαι στον ίδιο τον τελευταίο υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, τον κ. Χαρδούβελη, ο οποίος είχε πει ότι αυτά τα πλεονάσματα ήταν αδύνατο να πιαστούν. Συνεπώς, ο αγώνας για τη μείωση των πλεονασμάτων είναι ένας αγώνας που εκ των υστέρων έχει δικαιωθεί. Και έχει δικαιωθεί, όχι μόνο γιατί παραδέχτηκαν ότι εκείνα τα πλεονάσματα δεν πιάνονταν, αλλά διότι εάν έχω καταλάβει καλά, έχουν προστρέξει τώρα στη θέση ότι τα πλεονάσματα πρέπει να είναι χαμηλότερα για το 2018.

Άρα λοιπόν, ή η οικονομία μας χρειάζεται χαμηλά πλεονάσματα και ένα ενιαίο μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για να τα πετύχουμε στη διαπραγμάτευση και άρα κακώς τα είχαμε υπογράψει και είχαμε δεσμευτεί για τα μεγάλα πλεονάσματα του 4,5% και άρα κανένα success story δεν υπήρχε, ή η Νέα Δημοκρατία απλώς υποκρίνεται. Υπάρχει ή όχι ανάγκη χαμηλών πλεονασμάτων ή η θέση της ΝΔ. και άλλων κομμάτων είναι απλώς υποκριτική».