Σε εξετάσεις ενδοσχολικού τύπου, με τους υποψηφίους να εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, του οποίου ο σχεδιασμός είναι σε εξέλιξη για τις αλλαγές στις Πανελλήνιες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο όγκος της σχολικής ύλης θα περιοριστεί και οι δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα έχουν λιγότερα μαθήματα, τα οποία θα διδάσκονται σε περισσότερες ώρες.
Οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα: στη Γλώσσα, σε δύο μαθήματα προσανατολισμού με βάση την κατεύθυνση των σπουδών (π.χ. Μαθηματικά και Φυσική ή Αρχαία και Ιστορία) και σε ακόμη ένα μάθημα επιλογής τους (π.χ. Βιολογία), το οποίο θα τους επιτρέπει να διευρύνουν το πεδίο των σχολών, στις οποίες θα μπορούν να εισαχθούν.
Προκρίνεται να υπάρχουν δύο κατευθύνσεις σπουδών – η θεωρητική και θετική- ενώ μάλλον δεν θα υπάρχει οικονομική κατεύθυνση.
Για το εθνικό απολυτήριο, θα μετρούν οι βαθμοί του πρώτου τετραμήνου, οι οποίοι θα προκύπτουν και μέσω εργασιών των μαθητών, και εύλογα οι βαθμοί του δευτέρου τετραμήνου, οι οποίοι θα προκύπτουν από τις πανελλήνιες εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα.
Ωστόσο, για τη διαμόρφωση των μονάδων πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι βαθμοί του δευτέρου τετραμήνου (δηλαδή της εξέτασης στις πανελλήνιες), χωρίς να έχει προσδιοριστεί το ποσοστό βαρύτητας μεταξύ των γραπτών του πρώτου και του δευτέρου τετραμήνου, αλλά με σημείο εκκίνησης το 80-20 υπέρ των Πανελλαδικών.
Εξετάζεται αν οι βαθμοί στα τρία μαθήματα θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή για τις συνολικές μονάδες κάθε υποψηφίου.
Η εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ θα γίνεται σε σχολές. Ωστόσο, μελετάται πώς θα υλοποιηθεί ο διαχωρισμός των φοιτητών, οι οποίοι θα έχουν εισαχθεί σε σχολή και όχι σε τμήμα, όπως τώρα.