Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2024 -

Το πακέτο της ΔΕΘ: Ποιες οι νέες μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο -Τι αλλάζει στα κοινωνικά επιδόματα



Αν και η ανταλλαγή στοιχείων με τις Βρυξέλλες για το όριο των δαπανών του 2025 θα συνεχιστεί μέχρι τις 25 του μήνα, οι έως τώρα διαβουλεύσεις έδωσαν τον απαιτούμενο «χώρο» για λελογισμένη αύξηση του αρχικού «πακέτου».

Με την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας τον περασμένο Απρίλιο, είχε «κλειδώσει» και τυπικά η δέσμη των 880 εκ ευρώ για το 2025, η οποία περιελάμβανε την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα, τη νέα αύξηση των συντάξεων, την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, τη μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νεόδμητα, την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για φοιτητές. Το «πακέτο» αυτό ενισχύεται, πλέον, με άλλα 340 εκ ευρώ.

Το αρχικό κόστος ήταν υψηλότερο από τα 1,2 δισ ευρώ, καθώς η δέσμη των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός ανέβαζε τον «λογαριασμό» στα 1,450 δισ ευρώ. Ωστόσο το «καθαρό» επιπλέον «πακέτο» περιορίστηκε στα όρια των όσων διαβουλεύεται η Αθήνα με τις Βρυξέλλες, καθώς στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν περί τα 50 εκατ. ευρώ από το νέο Τέλος στις κρουαζιέρες και άλλα 200 εκατ. ευρώ από την αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα και μισθώσεις τύπου Airbnb

Νέες αυξήσεις στο Δημόσιο
Αν και τα φώτα έπεσαν στην εμπροσθοβαρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών- από το 2025 θα γίνει εφάπαξ το «ψαλίδισμα» κατά 1 μονάδα αντί του αρχικού σχεδιασμού και 0,5 του χρόνου και 0,5 το 2027- που έχει ως συνέπεια και την ενίσχυση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αίσθηση προκάλεσε η προαναγγελία νέων αυξήσεων στο Δημόσιο.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, από την επόμενη άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός, που άρχισε να ξετυλίγεται από φέτος, κατ’ αρχάς με την οριζόντια μισθολογική αύξηση των 70 ευρώ; Ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο, να συγκλίνει ως το 2027 με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο (υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης) διαμορφώνεται, πλέον, στα 850 ευρώ. Αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει υψηλότερος από τον κατώτατο, που βρίσκεται στα 830 ευρώ, η αναγωγή σε 12μηνη βάση (στο Δημόσιο έχουν καταργηθεί 13ος-14 μισθός) δείχνει ότι υπάρχει ακόμα απόσταση.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τον Απρίλιο του 2025, όταν θα αποφασιστεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, θα γίνει και ανάλογη οριζόντια αύξηση στους υπαλλήλους και τους λειτουργούς του Δημοσίου. Υπολογίζεται ότι κάθε τέτοια αύξηση της τάξης των 20 ευρώ έχει κόστος 100 εκατ. ευρώ.

Πέρα από αυτές τις οριζόντιες αυξήσεις, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ειδικές αυξήσεις σε «ευαίσθητους» τομείς του Δημοσίου:

Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική).
Κοινωνικά επιδόματα
Αλλαγές έρχονται στο επίδομα ανεργίας (εμπροσθοβαρές, αναλογικό με τα έτη ασφάλισης και πιθανώς σε συνάρτηση με την υποχρέωση ενεργούς αναζήτησης εργασίας), καθώς και στα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, δηλαδή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα παιδιού.

«Θέλουμε να μειώσουμε την παιδική φτώχεια στη χώρα μας, εντοπίζοντας την περίμετρο των επιδομάτων στους πραγματικά ευάλωτους, αυξάνοντας όμως και το ύψος των επιδομάτων και της στήριξης εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανισότητες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας επί της ουσίας κάποιους «κόφτες» για να αποκλειστούν όσοι σήμερα καταχρηστικά τα λαμβάνουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν κατ’ αρχάς ότι πέρα από την αύξηση, θα ανοίξει η περίμετρος των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Όσον αφορά στα επιδόματα στέγασης και παιδιών, αρμόδια πηγή αναφέρει ότι η καλλίτερη στόχευση σε πραγματικά αδύναμα νοικοκυριά δεν θα γίνει με μείωση των εισοδηματικών ορίων αλλά με την ενεργοποίηση κριτηρίων που σήμερα δεν υπάρχουν, όπως πχ ύψος καταθέσεων ή η ύπαρξη ακινήτου.

Το «καθαρό» κόστος- και το αντίστοιχο όφελος για τους δικαιούχους- από την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων, υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Πηγή κειμένου: 

iefimerida