Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 -

Όταν το ποίημα του Ρ.Τ. Ερντογάν κατά των Ελλήνων διαβάζονταν από τους Κούρδους για την Τουρκία



Ο Ερντογάν, διάβασε ένα παραποιημένο ποίημα του Αλισέρ, που γράφτηκε την εποχή που έγινε η σφαγή των κούρδων του Ντερσίμ (1937). Πρόκειται για το ποίημα «Η αλεπού δεν μπαίνει στη φωλιά του λιονταριού». Η παραποίηση αυτού του ποιήματος και η απαγγελία του από τον Ερντογάν, με στόχο τους Έλληνες, προκάλεσε συζητήσεις.

Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Gazete Duvar, αν και το ποίημα αυτό αποδίδεται στον Muharrem Ertaş, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι το έγραψε ο ο Αλισέρ, που ανήκει στην φυλή των Κότσγκιρι.

Μάλιστα αναφέρεται ότι ο Muharrem Ertaş είναι αυτός που παραποίησε και ιδιοποιήθηκε το ποίημα.

Το ποίημα που απήγγειλε ο Ερντογάν, έχει ως εξής:

«Η αλεπού δεν μπαίνει στη φωλιά του λιονταριού.
Και αν μπει, δεν μπορεί να κόψει τα τριαντάφυλλα. 
Ο αχρείος Έλληνας δεν θα πετύχει το στόχο του. 
Θα έλθει στη Σμύρνη, που του είπαν μην έλθεις. 
Θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα
».

Ο Huseyn Siyabend, που είναι γνωστός από τις έρευνές του σε τέτοια θέματα, μας το υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι το ποίημα ανήκει στον Αλισέρ. Ο Siyabend, έκανε την παρακάτω αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα: Το ποίημα που διάβασε ο Ερντογάν, ανήκει στον Αλισέρ της φυλής των Κότσγκιρι. 

Ο Muharrem Ertaş και το παραποίησε και το ιδιοποιήθηκε. Το ποίημα στην αρχική του μορφή έχει ως εξής:

«Εδώ είναι η πατρίδα των λιονταριών
και δεν μπαίνουν οι αλεπούδες…
Είναι το μυστικό μιας άλλης πραγματικότητας
που δε φθάνει το μυαλό τους…
Είναι το τριαντάφυλλο του Αγίου
οι βάρβαροι δεν μπορούν να το φθάσουν….
Ο δρόμος που οδηγεί εκεί
είναι ο δρόμος του Ντερσίμ…
»

Τιμωρήθηκε για το ποίημα αυτό

Ο Αλισέρ, που ήταν δίπλα στον Σείτ Ριζά, τιμωρήθηκε επειδή απήγγειλε αυτό το ποίημα. Αυτό το ποίημα και άλλα παρόμοια, χαρακτηρίστηκαν ως αντικυβερνητικά και τιμωρήθηκε.

Τον σκότωσαν μαζί με τη γυναίκα του

Ο Αλισέρ, που γεννήθηκε το 1875 κοντά στο Κότσγκιρι, έγραψε πολλά ποιήματα στα κουρδικά και τα τουρκικά.
Δικάστηκε ερήμην και καταδικάστηκε εις θάνατον με την κατηγορία ότι οργάνωσε την Εξέγερση του Κότσγκιρι. Μετά την καταδίκη του διέφυγε στο Ντερσίμ και εγκαταστάθηκε στο Οβατζίκ. Εκεί ήλθε σε επαφή με τον ηγέτη των Κούρδων του Ντερσίμ, τον Σείτ Ριζά και βοήθησε στην οργάνωση του λαού της περιοχής.  

Όταν το 1936 ο Μουσταφά Κεμάλ ανακήρυξε το Ντερσίμ σε στρατιωτική περιοχή, ο Σεΐτ Ριζά, για να μην τον συλλάβουν, τον έστειλε στο Ιράν και το Ιράκ, για επαφές με τους εκεί ηγέτες των Κούρδων. Όμως, ο ανηψιός του Σεΐτ Ριζά, Ραϋμπέρ, στρατολογείται από τον στρατηγό Abdullah Alpdoğan και σκοτώνει τον Αλισέρ και τη γυναίκα του Ζαριφέ χανίμ, πριν προλάβουν να διαφύγουν.

Όταν τον σκότωσαν ήταν 9 Ιουλίου 1937 και ο Αλισέρ ήταν 75 χρονών. Το όνομά του μνημονεύεται στο Ντερσίμ μαζί με εκείνο του Σείτ Ριζά.