Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Οργάνωση έβγαζε πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ διακινώντας μετανάστες...



Στην εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσεπαράτυπους μετανάστες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες εξάρθρωσε η αστυνομία και συνέλαβε συνολικά 22 διακινητές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Όπως προέκυψε η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε σημαντικά παράνομα κέρδη, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 10.000.000 ευρώ.

Στη χώρα μας η επιχείρηση οργανώθηκε και συντονίστηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη EUROPOL, την Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής

Η επιχείρηση εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα EMPACT (European Multi-disciplinary Platform Against Criminal Threats) και από τα πρώτα κιόλας στάδια υποστηρίχθηκε η έρευνα και η ανταλλαγή πληροφοριών  μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών - μελών.

Πιο αναλυτικά χθες τόσο στη χώρα μας (στους νομούς Θεσσαλονίκης, Αττικής και Κιλκίς), όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνελήφθησαν τα ακόλουθα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης:

· Στην Ελλάδα, 12 Έλληνες, ένας Σύρος και ένας Τυνήσιος

·  Στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα άτομο παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση.

·  Στη Σουηδία δύο Σύροι

·  Στην Αυστρία πέντε Σύροι.

Επιπλέον σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 22 ατόμων, τα στοιχεία των οποίων διερευνώνται στο πλαίσιο της προανάκρισης, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται δύο Αλβανοί για εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση.

Η σύσταση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης έγινε τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014 και δραστηριοποιούνταν σε παράνομες διακινήσεις υπηκόων τρίτων χωρών προς χώρες της Ε.Ε., μέσω Βαλκανίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθύνων την οργάνωση συντόνιζε στην Ελληνική επικράτεια δύο υποομάδες και υπό τις εντολές του διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε η διακίνηση τουλάχιστον 144 παράτυπων μεταναστών, ενώ εκτιμάται μετά βεβαιότητας η διακίνηση πολλαπλάσιου αριθμού μεταναστών.

Ως προς τη δράση της πρώτης υποομάδας, διαπιστώθηκε ότι υποδεχόταν τους μετανάστες και διευθετούσε τη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα,  αραβόφωνα μέλη της διέθεταν δύο τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες λειτουργούσαν σαν τηλεφωνικό κέντρο και σαν ιδιότυπο «πρακτορείο» παροχής υπηρεσιών προς τους μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι παράτυποι μετανάστες εφοδιάζονταν αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, ήδη από την Τουρκία, από άλλα μέλη της οργάνωσης.

Αφού οι μετανάστες καθοδηγούνταν στη Θεσσαλονίκη, τη δράση αναλάμβανε η δεύτερη υποομάδα, αποτελούμενη από ημεδαπούς, η οποία φρόντιζε για τη μεταφορά τους από τη Θεσσαλονίκη προς την ελληνοσκοπιανή μεθόριο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξακριβώθηκε ότι ο Αλβανός συντόνιζε τις κινήσεις των μεταφορέων, ενώ αποτελούσε και σύνδεσμο της οργάνωσης με τους διακινητές της π.Γ.Δ.Μ., οι οποίοι αφού παραλάμβαναν τους μετανάστες, τους καθοδηγούσαν πεζούς, μέσω μη θεσμοθετημένων σημείων, στην π.Γ.Δ.Μ..

Οι οδηγοί των οχημάτων μεταφοράς, όπως διαπιστώθηκε, λάμβαναν ισχυρά μέτρα αντιπαρακολούθησης, καθώς χρησιμοποιούσαν συνθηματική ορολογία και έκαναν χρήση κωδικοποιημένων λέξεων, αναφορικά με τα σημεία παραλαβής και αποβίβασής των μεταναστών. Επιπλέον, λάμβαναν προληπτικά μέτρα, παρακολουθώντας συστηματικά τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

Αναφορικά με το χρηματικό ποσό, που κατέβαλαν οι μετανάστες, διαπιστώθηκε ότι το αντίτιμο για τη μεταφορά τους μέχρι τη Σερβία ανέρχονταν στα 1.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που επιθυμούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους σε χώρα της Ε.Ε., υποχρεούνταν να καταβάλλουν πρόσθετο χρηματικό ποσό, ιδίου ύψους.

Σημειώνεται ότι δύο εκ των μελών της οργάνωσης, ένας Έλληνας-μεταφορέας και ο συντονιστής από την Αλβανία,  ανέπτυξαν παράλληλη δράση συγκροτώντας δικές τους εγκληματικές ομάδες, προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλβανός συνεργαζόταν με αραβόφωνους αλλοδαπούς, με σκοπό τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών.

Η πλειοψηφία των ελλήνων συλληφθέντων σημειώνεται ότι έχει απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα τις αστυνομικές αρχές της χώρας μας.

Σε επίσημη δήλωσή του, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), Graham Roberts υπογράμμισε:

«Ως αποτέλεσμα της κοινής αστυνομικής συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, έχουμε εντοπίσει και συλλάβει έναν άνδρα, που πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε σε καθημερινή βάση εκατό (100) υπηκόους Συρίας από την Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της βαλκανικής οδού. Ο παλαιστινιακής καταγωγής Jamal Owda, για τον οποίο υποψιαζόμαστε ότι κινούνταν από χώρα σε χώρα με σκοπό να αποφύγει τη σύλληψη, συνελήφθη από αξιωματικούς της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου στην πόλη του Λίβερπουλ, κατόπιν Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και τώρα αντιμετωπίζει την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Η ειδική ομάδα της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, που στοχεύει στον εντοπισμό δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, έλαβε μέρος σε αυτή την επιχείρηση και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνώς για τον εντοπισμό δικτύων, την καταδίωξη τους, την διακοπή των δραστηριοτήτων τους και την αφαίρεση των χρημάτων και της ακίνητης περιουσίας τους και στο μέτρου του δυνατού την ποινική τους δίωξη».