Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι συμβουλές της Μαρέβας Μητσοτάκη σε γυναίκες επιχειρηματίες - Τους μίλησε για την εμπειρία της



«Η επιχειρηματικότητα απαιτεί υπομονή και επιμονή» τόνισε η Μαρέβα Μητσοτάκη, μιλώντας σε εκδήλωση της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (EUW)», στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, η γυναίκα καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλαπλούς ρόλους που πρέπει να φέρει σε πέρας, μεταξύ αυτών, στο κομμάτι της δημιουργίας και της επιχειρηματικότητας. «Μια γυναίκα αξίζει να ρισκάρει στο επιχειρείν» είπε η κ. Μητσοτάκη και αναφέρθηκε στη δική της εμπειρία, με τη start up επιχείρηση την οποία ξεκίνησε με τη συνέταιρό της.

«Η Δήμητρα (η συνεταίρος της) και εγώ ξεκινήσαμε την Zeus n’ Dione μέσα στην "καρδιά", μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο της κρίσης, όταν η παγκόσμια κοινότητα ήταν ιδιαίτερα εχθρική απέναντι σε οτιδήποτε λεγόταν ελληνικό. Μιλούσαν όλοι για Grexit…. Εμείς όμως ξέραμε την αξία και τη δυναμική της ελληνικής ταυτότητας, που κουβαλάει κάθε ελληνικό brand και έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο. Η επιχειρηματικότητα απαιτεί πάρα πολύ υπομονή, επιμονή, φιλοδοξία, σκληρή δουλειά και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πάνε στραβά και την ώρα που θα πέσεις, πρέπει να ξανασηκωθείς και να πιστεύεις στον εαυτό σου ότι θα τα καταφέρεις», είπε η κ. Μητσοτάκη.

Η λύση απέναντι στις δυσκολίες δεν είναι η φυγή ή η παραίτηση, αλλά η υπομονή και η επιμονή, με την ελπίδα ότι συγχρόνως θα βελτιωθεί, θα γίνει ευνοϊκότερο και το επιχειρηματικό περιβάλλον, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Λες, κάποια μέρα, κάτι θα στρώσει. Ελπίζεις, πρέπει να ελπίζεις. Γιατί αλλιώς χαθήκαμε. Ελπίζεις ότι θα έρθουν φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις… Εγώ, τουλάχιστον, τα λέω σπίτι μου κάθε μέρα και περιμένω. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα τα δω…», συμπλήρωσε χαμογελώντας.

Υπογράμμισε ότι και για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας χρειάζεται η σωστή συμβουλευτική (mentoring) από ειδικούς και συλλογική προσπάθεια (teamwork), δηλαδή, καλούς συνεργάτες, είτε συνεταίρους, είτε υπαλλήλους.

«Δημιουργήστε, όσο πιο σύντομα γίνεται, μια ομάδα υποστήριξης του έργου σας. Προσλάβετε ανθρώπους που είναι καλύτεροι από εσάς. Κανείς μας δεν ξέρει τα πάντα», είπε η κ. Μητσοτάκη και συμβούλεψε τις γυναίκες να μπαίνουν στον επιχειρηματικό στίβο, να μη διστάζουν να μοιράζονται τις ιδέες τους, ή να προσλαμβάνουν νέους ανθρώπους, γιατί έχουν πολλά να επωφεληθούν από τις γνώσεις και από την επικοινωνία μαζί τους. «Οι σχέσεις στις σύγχρονες εταιρίες είναι αμφίδρομες. Μαθαίνω πολλά από τους νεώτερους συνεργάτες μας που έχουμε μάθει να τους ακούμε με σεβασμό», πρόσθεσε.

Τέλος, κάλεσε τις γυναίκες επιχειρηματίες να μπορούν να διαχειριστούν και την αποτυχία και να μην παραιτούνται, αλλά και την επιτυχία τους, την οποία πρέπει να αναγνωρίζουν στον εαυτό τους. Έφερε, ως παράδειγμα, τον εαυτό της, λέγοντας, ότι πολλές φορές είναι ο σύζυγος της που την ενθαρρύνει, όταν η ίδια είναι υπερβολικά συγκρατημένη και αυστηρή στην κρίση της για την απόδοση της και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε περήφανες για όσα καταφέραμε. Το χρωστάμε στον εαυτό μας, στα παιδιά μας, στις γενιές των Ελληνίδων που θα έρθουν».

Πρότεινε, τέλος, στην «EUW» να αναπτύξει το κομμάτι του (mentoring) και προσφέρθηκε και η ίδια να βοηθήσει, εάν της το ζητήσουν.