Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024 -

«Οι μαθητές στην Τουρκία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ εκείνους στην Ελλάδα»



Αίσθηση προκαλούν τα νέα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όπου η Ελλάδα μέσα σε μία δεκαετία (από το 2012 έως το 2022) έχασε 20 βαθμούς στην μάθηση. «Αυτό αντιστοιχεί σε μία πλήρη σχολική χρονιά», ανέφερε η Αίγλη Ζαφειράκου, που έχει τον τίτλο Senior Education Technical Advisor – Consultant στην The World Bank του ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, μιλώντας στο 9o Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με την κυρία Ζαφειράκου, από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι μαθητές στην Τουρκία εδώ και χρόνια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους μαθητές στην Ελλάδα. Ανέφερε περαιτέρω πως το πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης των Μαθητών «PISA» δεν είναι παρά ένας δείκτης, ωστόσο αποτυπώνει τα σοβαρά προβλήματα στη θεμελιώδη μάθηση και τις ήπιες δεξιότητες των Ελληνόπουλων, τόσο στα γενικά όσο και στα τεχνικά γυμνάσια.

«Το 1/5 των μαθητών της Δ΄ τάξης δημοτικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύονται να γράψουν μια απλή πρόταση και στην ηλικία των 15 ετών δεν μπορούν να κατανοήσουν ένα απλό κείμενο», ανέφερε παίρνοντας τον λόγο ο Nuno Crato, Minister of Science, Technology & Higher Education (2011-2015), Πορτογαλία. Όπως τόνισε, η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί την υιοθέτηση φιλόδοξων, σωστά δομημένων και σαφών προγραμμάτων σπουδών, που θα εστιάζουν στα βασικά μαθήματα, συνδυάζοντας τη γνώση με την κριτική σκέψη. Ο κ. Crato αναφέρθηκε, παράλληλα, στον κρίσιμο ρόλο της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι παρά τις αντιδράσεις οι δάσκαλοι στην Πορτογαλία έχουν πλέον εξοικειωθεί με την PISA, η οποία τους παρέχει οδηγίες για το τι θα κάνουν με τα παιδιά και τους γονείς.

«Όλοι είμαστε υπέρ της ελευθερίας των δασκάλων, αλλά στο όνομα αυτού δεν πρέπει να κάνουμε πράγματα που δεν είναι καλά για τα παιδιά», ανέφερε ο Jean-Michel Blanquer, Minister of National Education, Youth and Sports (2017-2022), Republic of France, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψεως βασικών μέτρων αξιολόγησης από την αρχή του σχολείου και σε ετήσια βάση. Όπως επισήμανε ο κ. Blanquer, με το πρόγραμμα PISA έχουμε σχηματίσει ένα ατομικό όραμα για κάθε παιδί και μια ειδική άποψη για κάθε σχολείο σε κάθε περιοχή, δίνοντας ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί η PISA στην Γαλλία. Όπως πρόσθεσε, για να αντιστραφεί η μαθησιακή έκπτωση που καταγράφεται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια απαιτείται επίσης η ύπαρξη ενός απαιτητικού και αναλυτικού προγράμματος σπουδών, αλλά και η αποδοχή των παιδιών με τις ιδιαιτερότητές τους.

«Αντί να περιμένουμε από τα παιδιά να ανταποκριθούν στον τρόπο που τα διδάσκουμε, πρέπει να προσαρμοστούμε, για να καλύψουμε τις ανάγκες τους», τόνισε, παίρνοντας τον λόγο η Πέγκυ Πελώνη, Πρόεδρος, ACS Athens American Community Schools. «Δεν μπορούμε να σκοτώνουμε τη δημιουργικότητα και την ελπίδα των παιδιών», συμπλήρωσε. Η κα Πελώνη ανέδειξε, παράλληλα, την ανάγκη της καθολικής πρόσβασης στην εκπαίδευση μέσω της δημιουργίας ευκαιριών για όλα τα παιδιά. «Να κατανοήσουμε τι χρειάζεται το καθένα ξεχωριστά και να προσαρμόσουμε τη μεθοδολογία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη οι δάσκαλοι να λάβουν ειδική εκπαίδευση και για το ζήτημα των ψυχικών ασθενειών, που κάνουν θραύση στα παιδιά και τους εφήβους.

«Η ευεξία των παιδιών είναι πολύ σημαντική», συμφώνησε η Sonia Rawat, Head of College, United World College Mostar, Bosnia & Herzegovina, εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της, οι οποίοι προέρχονται από 72 χώρες, πολλές από τις οποίες είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. «Κάποια από αυτά τα παιδιά δεν ξέρουν καν αγγλικά, αλλά θα πρέπει να τελειώσουν με επιτυχία το IB Program, αν θέλουν να μπουν στο πανεπιστήμιο», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών είναι κρίσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου.