Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Οι αγορές σήμερα



Οι διεθνείς αγορές μετοχών έχουν σημειώσει ανοδική πορεία από την αρχή του έτους, με τη βοήθεια σταθερών εταιρικών κερδών και θετικών οικονομικών στοιχείων σε μεγάλες χώρες.

"Η συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στην Ευρώπη σε μια εποχή κατά την οποία η Ιαπωνία παραμένει κλειδωμένη σε QE μόνιμα και στις ΗΠΑ περιορίζονται μόνο σταδιακά οι πολιτικές χαλάρωσης υπογραμμίζει ότι οι παγκόσμιες νομισματικές συνθήκες θα παραμείνουν χαλαρές  για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα", δήλωσε ο Shane Oliver, της AMP Capital. "Αυτό, μαζί με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι παγκόσμιες αγορές μετοχών είναι τόσο ισχυρές".

Στην Ευρώπη, η πολιτική αβεβαιότητα και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει τα κίνητρά της επιβάρυνε περαιτέρω το κοινό νόμισμα, που σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια του έτους.

Το ευρώ σήμερα σταθεροποιήθηκε στα 1,1613 δολάρια, κοντά στα 1,1573 δολάρια που ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Ιουλίου. Η απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα να επεκτείνει τις αγορές ομολόγων μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018 βλάπτει το ευρώ, οδηγώντας τις αποδόσεις σε γερμανικά ομόλογα δύο ετών χαμηλότερα.

Το premium που πληρώνει το 2ετές χρέος των Η.Π.Α. καθώς είναι πάνω από τις αποδόσεις που δίδουν τα 2ετή γερμανικά ομόλογα  είναι πλέον το μεγαλύτερο από τα μέσα του 1999, καθιστώντας πιο ελκυστικό το να δανειστείτε σε ευρώ για να αγοράσετε δολάρια.

Στις υπόλοιπες αγορές, οι μετοχές της Ασίας ανέβηκαν σήμερα Δευτέρα 30/10, καθώς οι μετοχές των εταιριών τεχνολογίας ενισχύθηκαν από τα συμπαγή κέρδη που σημείωσαν αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και από τις ισχυρές προ-παραγγελίες για το iPhone X της Apple, ενώ το πετρέλαιο κυμαίνεται γύρω από μια κορυφή 2ετίας από φόβους, με αιτία την μείωση της προσφοράς.

Η Apple Inc. δήλωσε ότι οι προ-παραγγελίες για την 10η επέτειο του iPhone X, που ξεκίνησαν την Παρασκευή, ήταν πολύ πάνω από τους υπολογισμούς, και θεωρήθηκε ευλογία για τους προμηθευτές της από την Ασία όπως η LG Display της Ν. Κορέας και η Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Πράγματι, τα αποθέματα τεχνολογίας ήταν οι κορυφαίοι κερδισμένοι στον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ο οποίος ήταν πάνω κατά +0,5%. Η Samsung Electronics οδήγησε την πορεία του.

Οι μετοχές των εταιριών ενέργειας κινήθηκαν επίσης καλά, καθώς το αργό πετρέλαιο Brent χτύπησε το υψηλότερο επίπεδο τιμής από τον Ιούλιο του 2015.

Οι μετοχές της Σεούλ σημείωσαν άνοδο 0,2%, ενώ ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,3%.

Το Nikkei .N225 της Ιαπωνίας σταθεροποιήθηκε γύρω από το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1996, έχοντας αυξηθεί τον Οκτώβριο κατά 8%, μέχρι στιγμής.