Ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κομμωτήρια αλλά και γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών θα διαθέτουν υποχρεωτικά συστήματα πληρωμών POS και δεν θα έχουν καμία δικαιολογία για να αρνηθούν στους πελάτες τους την πληρωμή με ηλεκτρονικό χρήμα.
Η πληρωμή με κάρτα δεν θα είναι υποχρεωτική. Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει αν θα πληρώνει με μετρητά ή με κάρτα, αλλά οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με «πλαστικό» χρήμα.
Περίπου 200.000 επαγγελματίες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών θα είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν τα μηχανήματα POS μέχρι το τέλος Ιουνίου. Οσοι δεν το πράξουν απειλούνται από την 1η Ιουλίου με πρόστιμο.
Από την υποχρεωτική εγκατάσταση POS δεν θα ξεφύγουν ούτε κάποια περίπτερα. Ενώ στις αρχικές σκέψεις του επιτελείου της υφυπουργού Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου ήταν να εξαιρεθούν τα μικρομάγαζα και όλα τα περίπτερα, το θέμα επανεξετάζεται και αναμένεται να τεθεί όριο ανάλογα με τον τζίρο της κάθε επιχείρησης. Για παράδειγμα αναφέρουν ότι τα περίπτερα του Συντάγματος που κάνουν μεγάλο τζίρο δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση τοποθέτησης μηχανημάτων POS, αν και αρκετά από αυτά διαθέτουν ήδη.
Η δεύτερη απόφαση
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η δεύτερη κατά σειρά απόφαση αναφορικά με την ενεργοποίηση των μέτρων αύξησης της χρήσης πλαστικού χρήματος που θα προβλέπει το πρώτο κύμα υπόχρεων τοποθέτησης POS που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής. Πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν με την υποχρεωτική διάθεση μηχανημάτω POS προβλέπονται στον νόμο, χωρίς να διευκρινίζεται επακριβώς το ύψος τους.
Το μόνο ξεκάθαρο, στο πεδίο των προστίμων, είναι τα 1.000 ευρώ με το οποίο απειλούνται όσοι δεν τοποθετήσουν ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και κοντά στην ταμειακή τους, ταμπέλα με την οποία θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητα να πληρώσουν για τις συναλλαγές τους με κάρτες. Το πρόστιμο -ορίζει ο νόμος- μειώνεται στο μισό, αν πληρωθεί εντός 30 ημερών. Στους επαγγελματίες που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. επαγγελματίες για τους οποίους ο έλεγχος για την ύπαρξη μηχανημάτων πληρωμών χωλαίνει.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να υποχρεώσει ελεύθερους επαγγελματίες να εκδίδουν αποδείξεις. Αν δεν δώσει ουσιαστικά κίνητρα στους φορολογούμενους για να ζητούν απόδειξη κάθε φορά που ένας ελεύθερος επαγγελματίας έρχεται για μια κατ’ οίκον επισκευή ή παροχή υπηρεσιών είναι δύσκολο να ελέγξει αν ο επαγγελματίας δέχεται πληρωμές με POS και το βασικότερο αν εκδίδει απόδειξη.
Σε τρείς φάσεις
Η υποχρεωτική εγκατάσταση POS στους επαγγελματικούς κλάδους και τις υπηρεσίες στην αγορά, για την καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των φορολογούμενων θα γίνει σε τρεις φάσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο της υφυπουργού Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου, η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Η κάλυψη του ορίου των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν επηρεάζεται από τη σταδιακή υποχρεωτική εγκατάσταση POS στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες καθώς μπορεί να επιτευχθεί εύκολα για όλους τους φορολογούμενους με βάση τα σημερινά δεδομένα στις συναλλαγές και από το μεγάλο εύρος των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο.
Η λίστα
Σημειώνεται ότι η λίστα με τις αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα που θα μετρούν για το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα του 2017 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίας, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.
Λοταρία: Δωρεάν αγορές 50 ευρώ και ένα αυτοκίνητο τον μήνα
Μέχρι και τον Μάρτιο θα έχει εκδοθεί ακόμη μια απόφαση που θα αφορά τις λοταρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις κληρώσεις θα μετέχουν όλοι οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω καρτών. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών και να διεκδικούν το μεγάλο δώρο του μήνα που θα είναι ένα αυτοκίνητο, αλλά και μικρότερα δώρα ύψους μέχρι και 50 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα μοιράζεται σε δώρα σε ετήσια βάση θα ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ. Ο φορολογούμενος-πελάτης του καταστήματος, μόλις ολοκληρώσει κάποια αγορά πληρώνοντας με κάρτα θα μαθαίνει την ίδια στιγμή αν η απόδειξή του έχει κερδίσει. Σύμφωνα με το σχέδιο, σε καθημερινή βάση 50 «τυχεροί» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους θα πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο δωρεάν αγορές. Για παράδειγμα, όταν ένας φορολογούμενος πληρώνει με κάρτα συναλλαγή αξίας 40 ευρώ, το τερματικό POS την ώρα της συναλλαγής θα ενημερώνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν αγορές ίσης αξίας με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ.
Περίπτερα
Από την υποχρεωτική εγκατάσταση POS δεν θα ξεφύγουν ούτε κάποια περίπτερα.
Καμία δικαιολογία
Ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κομμωτήρια αλλά και γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών θα διαθέτουν υποχρεωτικά συστήματα πληρωμών POS.