Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024 -

Ο Μουζάλας στην Μόρια: Προσπάθειες για βελτίωση του καταυλισμού



Στη Μυτιλήνη βρέθηκε από χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, συντονίζοντας τις προσπάθειες να αλλάξει άρδην η κατάσταση που επικρατούσε στον καταυλισμό της Μόριας, με τα γνωστά, τραγικά περιστατικά και ιδιαίτερα των τριών νεκρών μεταναστών της τελευταίας εβδομάδας.

Μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μουζάλας απάντησε στις καταγγελίες για καθυστερήσεις στον εξανθρωπισμό του καταυλισμού στη Μόρια: «Ελπίζω αυτοί οι θάνατοι να μας κάνανε όλους σοφότερους» είπε. Και συνέχισε: «Θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει και θα ήταν αυτή μια έντιμη ερώτηση, γιατί αυτές οι προσπάθειες γίνονται τώρα και δεν έγιναν πριν από 20 μέρες. Η απάντηση που εγώ μπορώ να δώσω είναι ότι πριν από 20 μέρες είχαμε μια πολύ μεγάλη άρνηση στο να χρησιμοποιηθούν άλλοι χώροι ώστε να αποσυμφορηθεί το μέρος και να μπορέσουν να αρχίσουν οι εργασίες. Όπως βλέπετε, θέλουμε μηχανήματα και ανθρώπους. Αυτή η δυνατότητα δίνεται τώρα. Κάνω έκκληση για μια ακόμη φορά, να αυξηθεί η δυνατότητα προσωρινής μεταφοράς των ανθρώπων, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες καλύτερες.

Πλανάται το ερώτημα αν αργήσαμε και γιατί αργήσαμε. Πρακτικά αργήσαμε, αλλά το θέμα της μεταφοράς των ανθρώπων προκειμένου να ξεκινήσουμε τις εργασίες το είχαμε θέσει από τον Σεπτέμβριο. Όπως ξέρετε, από τον Σεπτέμβριο προσπαθούσαμε αυτό το πράγμα. Δεν μπορέσαμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες, γιατί μέχρι και τον χιονιά και αμέσως μετά, δεν μας δινόντουσαν οι χώροι για να αδειάσουμε τη Μόρια και να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Ευτυχώς, τώρα δόθηκαν. Θα καλούσα και πάλι να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, χωρίς καμία προσπάθεια δαιμονοποιήσεων και επιμερισμού άδικων ευθυνών ή οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορέσαμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα, παρ’ ότι υπήρχε το σχέδιο, γιατί δεν υπήρχαν οι χώροι. Τώρα που επιτέλους δοθήκαν οι χώροι, προχωράμε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Μουζάλας, ενώ στις καινούργιες εγκαταστάσεις που στήθηκαν από την οργάνωση IRC έμπαιναν μετανάστες, αναφέρθηκε «στην τεράστια προσπάθεια να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο hot spot της Μόριας. Αυτό», τόνισε, «έγινε δυνατόν τις τελευταίες μέρες, επειδή ακριβώς μας δόθηκε η δυνατότητα να μεταφερθούν άνθρωποι έξω από το χώρο της Μόριας, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν οι εργασίες. Βλέπετε μπαίνουν καινούργιες σκηνές, μιας μορφής χειμερινά καταφύγια έργο που υλοποιείτε με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας. Ευχαριστούμε και τον διοικητή του Καρά Τεπέ που βοήθησε να αποσυμφορηθεί η Μόρια. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά νομίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε».

Τέλος, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην προοπτική αποσυμφόρησης των νησιών. «Τον τελευταίο μήνα έχουμε μεταφέρει 700 ανθρώπους στην ενδοχώρα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να μεταφέρονται αυτοί οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν, χωρίς να διαταραχθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Αυτό είναι και για το καλό του νησιού και για το καλό αυτών των ανθρώπων. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε μεταφορές που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία αυτή».

 

Στη Μόρια σήμερα, συνεργαζόμενος με τον κ. Μουζάλα, ήταν και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπ Λεκλέρ.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Λεκλέρ σημείωσε, πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε όλες τις αναγκαίες προσπάθειες, ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μόρια να μην υποφέρουν περισσότερο από όσο έχουν ήδη υποφέρει. Όλες οι προσπάθειες έχουν γίνει για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση, ο δήμος, ώστε να μεταφερθούν οι άνθρωποι έξω από τη Μόρια για να αρχίσουν οι εργασίες. Και με αυτές τις επιπλέον προσπάθειες έχουμε πετύχει σήμερα. Επισκεπτόμαστε μαζί με τον υπουργό, κ. Μουζάλα, τον Καρά Τεπέ, για να μεταφερθούν εκεί και άλλοι άνθρωποι. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και στα άλλα νησιά. Και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την ελληνική Αστυνομία, την Υπηρεσία Ασύλου, την Υπηρεσία Υποδοχής, ώστε να μεταφέρουμε τους ανθρώπους που μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Οκτακόσιοι άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Για το θέμα της καθυστέρησης των εργασιών στον καταυλισμό της Μόριας ώστε να προστατευτούν οι διαμένοντες εκεί στη διάρκεια του χειμώνα, ο κ. Λεκλέρ τόνισε: «Η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους βασικούς φορείς που υποστηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο, στην Κω, όπως και στην ενδοχώρα. Οι προκλήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα άτομα που βρίσκονται εδώ. Είμαστε σε πολύ στενή σύνδεση με το υπουργείο, για να προσδιορίζουμε τις προτεραιότητες. Όπως ξέρετε, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε το δριμύ κύμα ψύχους που χτύπησε το νησί, καθώς δεν είχε συμβεί ποτέ στην πρόσφατη ιστορία του. Χρειάζονται ακόμη πολλά να γίνουν. Κάναμε πολλά για να αντιμετωπίσουμε τις εξαιρετικές συνθήκες και όλοι προσαρμοστήκαμε όσο γίνεται καλύτερα στην κατάσταση. Ίσως αυτό δεν ήταν προβλέψιμο και τώρα όλοι δουλεύουμε πολύ γρήγορα, όλοι οι φορείς, σε άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση».