Τρίτη 07 Μαΐου 2024 -

Ο Guardian αποθεώνει τα Τρίκαλα



Η μεγάλη βρετανική εφημερίδα ενδιαφέρθηκε για την θεσσαλική πόλη που έχει γίνει συνώνυμο της καινοτομίας και έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα με τίτλο: «Μέσα στην πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας: Τώρα δεν χρειάζεται να ξέρεις κάποιον πολιτικό για να γίνει κάτι». Η εφημερίδα επισκέφθηκε τα Τρίκαλα και εξηγεί γιατί απέκτησαν φήμη για την καινοτομία τους τονίζοντας τα σπουδαία έργα που έχουν γίνει εκεί και το πόσο η τεχνολογία έχει βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων της. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι παρόλο που μία αγροτική πόλη, φαίνεται να είναι ένας απίθανος υποψήφιος για μια κορυφαία έξυπνη πόλη, οι καινοτομίες που εφαρμόζονται σε αυτήν έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων, παρά την οικονομική κρίση.

«Ανάμεσα στα καταπράσινα χωράφια στην αγροτική καρδιά της Ελλάδας, η ιστορική πόλη των Τρικάλων – έχει 82.000 κατοίκους – δεν ήταν η πιο προφανής υποψήφια για την πρώτη έξυπνη πόλη του έθνους» γράφει ο Guardian. Κι όμως τα Τρίκαλα έχουν καταφέρει να βάλουν τα γυαλιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πώς; Χάρη σε καινοτομίες έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων παρά την οικονομική κρίση αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας και στάσης που έχουν υιοθετήσει οι ίδιοι οι κάτοικοι. «Στο παρελθόν, οι κάτοικοι έπρεπε να καλέσουν τον αντιδήμαρχο ακόμη και για να αλλάξουν μία λάμπα σε στύλο της ΔΕΗ» λέει μία κάτοικος Τρικάλων για να συμπληρώσει: «Τώρα, δεν χρειάζεται να ξέρεις κάποιον πολιτικό για να γίνει κάτι».

«Οι έξυπνες πόλεις -ως τέτοιες ορίζουμε όσες αξιοποιούν την τεχνολογία για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες, να αυξήσουν τη διαφάνεια και να γίνουν πιο λειτουργικές- κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος σε όλο τον κόσμο. Πρωτοεμφανίστηκαν στην Ευρώπη και τώρα τις βρίσκεις παντού από την Ινδία ως την Κορέα. Η ποιότητα ζωής στις πόλεις είναι ζωτικής σημασίας και το να τις μετατρέψεις σε έξυπνες, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τη βιωσιμότητά τους» λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.