Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 -

Ο φόβος του Τσίπρα: Τι "τρέμει" και άφησε ανοικτό παράθυρο για πρόωρες εκλογές;



Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοκλασάτοι υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγαν πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ήρθε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας να αφήσει για πρώτη φορά ορθάνοιχτο «παράθυρο» για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δίνοντας εμμέσως το σύνθημα για την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου.

Μπορεί κάποιοι να εκπλήσσονται ωστόσο, δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει από τα Χανιά  περιοδείες ανά τη χώρα μέσα στο Φθινόπωρο. Την Κυριακή, όμως, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω φέρνοντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.  Μπορεί να υποστήριξε αρχικά ότι βασική στρατηγική επιλογή του είναι να πάμε σε εκλογές το Φθινόπωρο του 2019, ωστόσο πρόσθεσε με νόημα πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επομένων μηνών. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις συνέπεσαν και με τη δημοσιοποίηση της πρώτης μεταμνημονιακής δημοσκόπησης, η οποία φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ 11 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη ΝΔ, με την οργή του κόσμου να αποτυπώνεται τόσο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Μακεδονικό όσο και με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Το Μακεδονικό και ο ρόλος Καμμένου

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα που θα κρίνουν το αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, είναι το Μακεδονικό. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πως αν ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος κάνει πράξη την απειλή του να άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, τότε η ψήφισή της τίθεται εν αμφιβόλω.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, Κυριακή, ο πρωθυπουργός «χάιδεψε τα αυτιά» του… Μακεδονομάχου υπουργού Άμυνας για την αλλοπρόσαλλή στάση του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εκτιμά τη στάση του κ. Καμμένου παρά τη διαφωνία που έχει μαζί του για το θέμα.

«Καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι η Συμφωνία ανοίγει μια προοπτική για τη χώρα. Σέβομαι τη στάση αρχής που έχει εδώ και πολλά χρόνια, να μην περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία». Βάσει των διεθνών συσχετισμών δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αυτό, ακόμη κι αν όλοι το θέλαμε» είπε προσπαθώντας να… προσγειώσει τον κ. Καμμένο. Εν συνεχεία όμως, εκτίμησε ότι ο κ. Καμμένος «δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο».

Βυθίζεται δημοσκοπικά η κυβέρνηση

Η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αλλά και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έδειξε περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται μέρα με τη μέρα με τους πολίτες να του γυρνούν την πλάτη.

Οι 11 μονάδες διαφορά με τη ΝΔ (δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα) αλλά και οι απαντήσεις των πολιτών σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την τραγωδία στο Μάτι, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

Περίπου 7 στους 10 ερωτηθέντες επιθυμούν το Ελληνικό Κοινοβούλιο να πει «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το 82% θεωρεί το Μνημόνιο συνεχίζεται παρά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τέλος, το 78% θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει την ευθύνη για την τραγωδία με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ το 75% έχει θυμό και απογοήτευση από την συγκυβέρνηση και το 72% δηλώνει ότι δεν πιστεύει τίποτα από όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην 83η ΔΕΘ.

Η βεβαιότητα για τη μη περικοπή των συντάξεων και η… αναδίπλωση Τσίπρα

Μπορεί το προηγούμενο διάστημα οι υπουργοί της κυβέρνησης να έλεγαν καθημερινά με βεβαιότητα ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις που ψήφισαν οι ίδιοι, ο πρωθυπουργός όμως – βλέποντας τις αγορές να «αγριεύουν» από την ακατάσχετη παροχολογία –  ήταν πολύ προσεχτικός τόσο στην ομιλία του το Σάββατο, όσο και στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής.

Η αλλαγή φρασεολογίας άρχισε να γίνεται αισθητή,  μετά το τελευταίο Eurogroup, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο , -ο οποίος πάντα κρατά πιο μετριοπαθή στάση στο ζήτημα – να δείχνει πως δεν συμμερίζεται τη βεβαιότητα των συναδέλφων του για μη περικοπή των συντάξεων, τουλάχιστον, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων αξιωματούχων.

Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, αλλά και οι διατυπώσεις στη ομιλία του Σαββάτου, αποδεικνύουν ότι ήταν πολύ πιο προσεχτικός από τους υπουργούς του.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, σχετικά με τις νέες περικοπές στις συντάξεις, επανέλαβε τα περί αχρείαστου -δημοσιονομικά και διαρθρωτικά- μέτρου, αλλά έβαλε την κρίσιμη παράμετρο, ότι για αυτό πρέπει να πειστούν και οι πιστωτές. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι ισχυρή.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019, ο Αλ.Τσίπρας είπε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους.

«Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».

Εξήγησε ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό έχοντας και καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.

Υπενθυμίζεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα, βουλευτές αλλά και υπουργού της κυβέρνησης έλεγαν πως δεν μπορούν να πάμε σε εκλογές με κομμένες τις συντάξεις. Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης για αναστολή του μέτρου, ο φόβος ότι δεν θα πεισθούν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπάρχει.

Επαναφέρει το δίπολο Δεξιάς – Αριστεράς

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να δείξει ότι υπάρχουν χαοτικές διαφορές με το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θέλει να εφαρμόσει στο ασφαλιστικό «σχέδιο Πινοσέτ». Μιλώντας για τις ασφαλιστικές εισφορές, υποστήριξε ότι «το σχέδιό μας με το σχέδιο Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Το σχέδιο Πινοσέτ είναι το σχέδιό τους για το ασφαλιστικό.

Σύνταξη θα έχουν μόνο εκείνοι που είχαν σοβαρούς μισθούς και συνεχόμενη εργασία». Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθεσε,  «το 1/5 μόνο είχε μεγάλη επιβάρυνση και αυτό διορθώνουμε τώρα. Η οριζόντια μείωση που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης θα προκαλέσει νέα ελλείμματα. Εμείς έχουμε σοβαρό και υπεύθυνο σχέδιο, ενώ το δικό του θα μας οδηγήσει πίσω στο ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να πείσει τους πολίτες για τα… δεινά που θα τους βρουν αν στις επικείμενες εκλογές επιλέξουν μία κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τη μείωση του αφορολόγητου το οποίο ψήφισαν οι βουλευτές του, εκτίμησε γενικόλογα ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περικοπές. «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Η εκτίμησή μας είναι ότι και το 2020 θα είμαστε πάνω από τον στόχο και άρα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περικοπές. Αλλά επειδή το 2020 είναι μετά τις εκλογές, η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η συνετή πορεία ανάπτυξης της οικονομίας» είπε χωρίς να μπορεί να πείσει κανέναν από τους ψηφοφόρους του ότι θα το πετύχει.

Και σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί και πάλι στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  «Δεν είμαι βέβαιος ότι το σχέδιο αυτό συμμερίζεται ο κ. Μητσοτάκης, που άλλωστε θέλει να φέρει το ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ και μελετά φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες». Σημείωσε ακόμη πως αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του δικού μας σχεδίου και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη» ενώ στην προσπάθειά του να τρομάξει τον κόσμο εκτίμησε πως το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη προϋποθέτει την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει πισωγύρισμα, το ΔΝΤ δεν πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα, η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει Αργεντινή» σημείωσε.

Μπαράζ παροχών

Βέβαια προεκλογική περίοδος χωρίς παροχές δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Και ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα. Χρησιμοποίησε λοιπόν το βήμα της ΔΕΘ, και μοίρασε υποσχέσεις και παροχές:

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, από 1/1/2019 η πρώτη και από 1/1/2020 η δεύτερη. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19, με μείωση του συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200 ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός του 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ από 1/1/2021 με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθούκαι την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.