Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2024 -

Ντομπρόβσκις: Χρειάζεται κι άλλος χρόνος για τα επιπλέον μέτρα



Ανάγκη για επιπλέον χρόνο συζήτησης σχετικά με τα λεγόμενα προληπτικά μέτρα που το ΔΝΤ ζητά από την Ελλάδα να υιοθετήσει αλλά και αυτή καθαυτή την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν ο κ. Ντομπρόβσκις ερωτήθηκε σχετικά σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς και διευκρίνισε πως «η Ελλάδα δεν ήταν στα θέματα της σημερινής συνάντησης».

Ωστόσο ανέφερε ότι: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γενικότερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ξέρουμε ότι υπάρχει μία συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε. Θα χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικό σενάριο και θα αποφασίσουμε μέτρα με τις ελληνικές αρχές ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Τουτέστιν, οριστικοποιούμε το συγκεκριμένο πακέτο και βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο σημείο.

Υπάρχει και μία συζήτηση σχετικά με μέτρα εκτάκτου ανάγκης, τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο εξελίξεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρει, ενδεχομένως, επιβεβαίωση. Όπως ξέρετε, έγιναν κάποιες συζητήσεις σχετικά με συνεδρίαση του Eurogroup την εβδομάδα αυτή, και πιο συγκεκριμένα σήμερα, ώστε να γίνουν συζητήσεις με στόχο κι άλλη πρόοδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τούτα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως και η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αυτό».­­­

Η Ευρωπαίκή Επιτροπή εμφανίζεται αντίθετη με τη θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων, φαίνεται πάντως ότι "λυγίζει" στην εμμονή του ΔΝΤ και σημειώνει ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, "είναι έτοιμη να αξιολογήσει το πακέτο αυτό, σε στενή συνεργασία με την Αθήνα". 

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέβα τα μέτρα που έχει λάβει έως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος έως το 2018. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, άφησε να εννοηθεί ότι εάν το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι, εναπόκειται στα κράτη της ευρωζώνης να διαβουλευτούν επί του θέματος.