Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025 -

Νέος κύκλος προσφυγών στο ΣτΕ από τους ενστόλους για τις αποδοχές τους



Νέο κύκλο προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχουν ήδη ξεκινήσει οι ένστολοι για τα μισθολογικά τους, με πρώτους να σέρνουν το χορό οι Αστυνομικοί, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι ένστολοι όλων των  άλλων Σωμάτων.
          
Ομοσπονδίες και Σωματεία αστυνομικών όπως και ατομικά κατά εκατοντάδες -στην κυριολεξία- προσφεύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά του νέου μισθολογίου των ενστόλων.
          
Όλοι στρέφονται κατά του νόμου 4472/2017 με τον οποίο θεσπίστηκαν νέες μισθολογικές ρυθμίσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτικοί, όλων των Σωμάτων, Αστυνομικοί, Πυροσβέστες, Λιμενικοί, κ.λπ.) όπως και κατά της από 19.9.2017 εγκυκλίου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που εκδόθηκε σε εφαρμογή του εν λόγω νόμου και παρέχει διευκρινήσεις για την μισθολογική κατάταξή τους. Με το νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων πλέον του μισθολογικού θέματος, καθορίζεται η μισθολογική κατάταξης και εξέλιξής τους.

 

           Υπογραμμίζουν ότι οι αποδοχές τους καθορίζονται σε μη συνταγματικά ανεκτά επίπεδα και μάλιστα κάτω από τα επίπεδα του νομοθετικού πλαισίου του 2014 (νόμος 4307/2014) που κρίθηκε αντισυνταγματικό από την Ολομέλεια του ΣτΕ, αλλά και κάτω  από τα επίπεδα του 2003 (νόμος 3205/2003).
          
Στις αιτήσεις ακύρωσης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζουν ότι το νέο μισθολόγιο των ενστόλων είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης, του κράτους δικαίου, της αναλογικότητας που ορίζει τα απώτατα δικαιώματα σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, της ουσιαστικής Δικαιοσύνης και της νομιμότητας, κ.λπ.
          
Παράλληλα, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), την οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το διεθνές σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα, τη διεθνή σύμβαση  εργασία  100   «περί της ισότητος αμοιβής μεταξύ αρρένων και θηλέων εργαζομένων δι’ εργασίαν ίσης αξίας»,  με την οποία κατοχυρώνεται η αρχή της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας, όπως και την επίσης   διεθνή σύμβαση  εργασίας 111 η οποία αποβλέπει στην προαγωγή της ισότητας ευκαιριών και μεταχείρισης σχετικά με την απασχόληση και το επάγγελμα, με σκοπό απώτερο σκοπό την εξάλειψη κάθε διάκρισης, την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
          
Ακόμη, επικαλούνται τη  νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
          
Ειδική και εκτενής αναφορά  γίνεται στις παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου  με τις οποίες είχαν δικαιωθεί οι ένστολοι (αποφάσεις 2192-2196/2014, κ.λπ.) για την αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών των εν ενεργεία ενστόλων στο πλαίσιο των επιταγών της μνημονιακής νομοθεσίας, όπως κάνουν αναφορά και στα πρακτικά του Συμβουλίου Συμμόρφωσης  του ΣτΕ για την μη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
          
Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι για τις νέες περικοπές των αποδοχών τους  δεν ελήφθη υπόψη η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας  και οι ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά ούτε εκτιμήθηκε τεκμηριωμένα εάν μετά τις νέες μειώσεις   μπορούν οι ένστολοι με τις αποδοχές που λαμβάνουν να μπορούν επαρκές  να αντιμετωπίσουν το κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης.
          
Μεταξύ αυτών που ήδη έχουν προσφύγει στο ΣτΕ (εκτός των ομαδικών αιτήσεων που έχουν κατατεθεί) είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδος, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, κ.λπ.