Νέο ραντεβού έδωσαν Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, καθώς ο πρωθυπουργός "σήκωσε το γάντι" που του πέταξε ο πρόεδρος της ΝΔ για προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.
Η σχετική πρόταση δεν έχει κατατεθεί, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε κάθε σύνοδο διεξάγονται μέχρι 7 προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, εκ των οποίων μια με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος τον περασμένο Μάρτιο, η πρωθυπουργική πρωτοβουλία μπορεί να αναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, η Διάσκεψη των Προέδρων, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, θα αναζητήσει ημερομηνία για τη διεξαγωγή της, σε συνεννόηση πάντα με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Δεν θα αποδράσετε κ. Μητσοτάκη», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αν και είχε την ευκαιρία να αναφερθεί σε θέματα επικαιρότητας, δεν το έπραξε. Απαντώντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη συζήτηση τον περασμένο Μάρτιο, όπου κατά τον ίδιο η κυβέρνηση υπέστη πανωλεθρία.
Αν και ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του αναφέρθηκε σε ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών –«προχωρά ο διαγωνισμός και κάνετε ότι μπορείτε να τον απονομιμοποιήσετε», είπε προς τη ΝΔ- και η πορεία της διαπραγμάτευσης, ο πρόεδρος της ΝΔ ανεβαίνοντας στο βήμα σχολίασε πως θα περιοριστεί μόνον σε θέματα Παιδείας, που ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης που διεξήχθη με πρωτοβουλία του.
«Μην τρώτε χρόνο από την Παιδεία, δεν θα σας κάνω τη χάρη να πέσω στην παγίδα του αποπροσανατολισμού», είπε και πρόσθεσε ότι σε ζητήματα διαφάνειας ο πρωθυπουργός δεν είναι κατήγορος, αλλά απολογούμενος. Προκάλεσε ωστόσο, τον Αλέξη Τσίπρα να ορίσουν σχετική συζήτηση, όπερ και εγένετο.
Οι δύο αρχηγοί ωστόσο, διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε θέματα Παιδείας και σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς αναδείχθηκε η απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τη φράση του Αλέξη Τσίπρα πως «από τη μια είναι ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπισή του και από την άλλη ο κόσμος της αγοράς».
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη συζήτηση ανέβηκαν κατακόρυφα αρκετές φορές. Όπως, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει σπουδάσει στο εξωτερικό και δεν έχει περάσει έξω από δημόσιο σχολείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι ο πρωθυπουργός στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ σχολιάζοντας το παρελθόν Τσίπρα στις μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις, ανέφερε πως το όνομα της φοιτητικής παράταξης που ηγείτο ήταν «Εγκέλαδος» και αυτό –όπως του είπε- κάνετε στη χώρα, γκρεμίζοντας ό,τι υπάρχει». «Όποιος διαφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να στέλνει στα παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο», αντέτεινε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε τον Νίκο Φίλη στην κόντρα του με την εκκλησία, σημειώνοντας ωστόσο, πως ο διάλογος θα συνεχιστεί και οι όποιες παρατηρήσεις θα ενσωματωθούν πριν υπάρξει σύγγραμμα. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, έχοντας και την κάλυψη του πρωθυπουργού, εμφανίστηκε αμετακίνητος, ενώ στη δευτερολογία του επιτέθηκε στον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι απειλείται η ζωή του.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε θέματα οικονομίας και διαπραγμάτευσης. Μίλησε για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης που ανάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις, είπε πως αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 που θα προσεγγίσουν το 3% και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κλείσει στην ώρα της η 2η αξιολόγηση. «Αναμένονται θετικές ειδήσεις στο ζήτημα του χρέους έως το τέλος του έτους», τόνισε και επανέλαβε τις κατηγορίες για ταύτιση της ΝΔ με τους δανειστές.
Ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση ήταν και οι υπόλοιπο αρχηγοί. Για «φούσκα δήθεν νομιμότητας που έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης», έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά, ενώ σε ότι αφορά την παιδεία, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλλοπρόσαλλη πολιτική.
Αντίθετος στο διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας δήλωσε ο Πάνος Καμμένος την ώρα που ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε επί της ουσίας στο πλευρό του κ. Φίλη καλώντας την Εκκλησία να εναρμονιστεί με τις ανάγκες της εποχής.
"Μετεξεταστέους" στο μάθημα της παιδείας άφησε και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, επιτέθηκε όμως στον κ. Φίλη για τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα, αλλά και για δηλώσεις του σχετικά με το ρόλο της εκκλησίας στην κατοχή.
Σους λόγους που αναγκάστηκε να πουλήσει το κανάλι 67, αναφέρθηκε ο Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας ότι το έκανε πάνω στην απελπισία του, γιατί τότε ήταν μικρό κόμμα η Ένωση Κεντρώων.