Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 -

Νέα σύσκεψη των 68 μπλόκων στα Μάλγαρα



Το αίτημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει γραμματεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να αναλάβει αυτό τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ώστε ο αγρότης να γλυτώνει και τα χρήματα που δαπανά, αλλά και τον χρόνο που ξοδεύει λόγω της γραφειοκρατίας, κατέθεσε εκ νέου ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της γραμματείας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των 68 μπλόκων.

«Ένα από τα προβλήματα με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ είναι ότι ο αγρότης καταβάλλει υπέρογκα ποσά προκειμένου να τις κάνει και θεωρούμε ότι το αίτημα μας να μη φέρει αυτό το βάρος ο παραγωγός είναι το σωστό», επισήμανε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ύστερα από την σύσκεψη που έγινε στα Μάλγαρα, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα όπως η οργάνωση του κινήματος και η δημιουργία Αγροτικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, «γιατί θεωρούμε ότι το οργανωμένο κίνημα είναι αυτό που μπορεί να δώσει συνέχεια στις διεκδικήσεις και στον αγώνα», διευκρίνισε ο κ. Μπούτας. Παράλληλα, στη σύσκεψη συζητήθηκαν και τα τρέχοντα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, όπως το θέμα με το γάλα και το γιαούρτι, αλλά και τους τευτλοπαραγωγούς που παραμένουν απλήρωτοι «και το ξεπούλημα που πάει να γίνει με τη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα για το θέμα που έχει προκύψει με το γάλα, ο κ. Μπούτας μας επισήμανε «πρέπει να τονίσουμε ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι αποτέλεσμα της ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εδώ φαίνεται καθαρά με ποιον τρόπο υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και τα κέρδη τους».

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η πολιτική που ακολουθείται για το γάλα «έχει τη ρίζα της στην ΕΕ και με μεγάλη προθυμία και οι κυβερνήσεις οι προηγούμενες, αλλά και η σημερινή και μέσα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και μέσα από την ΚΑΠ την εφαρμόζουν όπου θα έχει κέρδος το κεφάλαιο θα μετακυλήσουν το πρόβλημα εκεί. Και δεν ενδιαφέρει κανέναν τι θα φάει ο λαός. Αν θα είναι από σκόνη ή φρέσκο», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους συνεταιρισμούς, ο ίδιος μας τόνισε «είναι ένα νομοσχέδιο που υπηρετεί την κεντρική γραμμή της πολιτικής της ΕΕ για συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, δημιουργώντας μεγάλες ΑΕ επιχειρήσεις που θα έχουν προκάλυμμα ότι δήθεν είναι συνεταιρισμοί. Ουσιαστικά μέσα από τη μετοχική διαδικασία, αυτό που θα γίνει είναι ότι κάποιος θα έχει την ιδιοκτησία της γης, αλλά δεν θα μπορεί να την ορίσει», υπογράμμισε και διερωτήθηκε «αν ένας συνεταιρισμός αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο και εσύ δεν μπορείς να το πλησιάσεις, που οδηγείται αυτό;».

Για το μέλλον των κινητοποιήσεων και τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Μπούτας σημείωσε:

«ο αγώνας δεν είναι μία και έξω, είναι μακροχρόνιος και ιδιαίτερα οι νεότεροι πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς αγώνα δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Βασική προϋπόθεση για να έχει και επιτυχίες, είναι να υπάρξει οργάνωση του κινήματος, δηλαδή να δημιουργηθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας Αγροτικοί Σύλλογοι».

Μεταξύ άλλων κάλεσε σε εγρήγορση και ετοιμότητα τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι «πρέπει με κάθε τρόπο, στην 48ωρη απεργία που θα γίνει, όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό, να είμαστε παρόντες στο βαθμό που καθένας μπορεί, για μαζική συμμετοχή και αντίδραση».

Επιπλέον, ο κ. Μπούτας επανήλθε στο θέμα της ενότητας στον αγροτοκτηνοτροφικό χώρο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, «η εμπειρία και από τη δράση μας όλων αυτών των χρόνων, με ασφάλεια μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αγώνας δεν πρέπει να κομματικοποιηθεί και να έχει χρώμα» και πρόσθεσε εκ νέου, «κάποιοι προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι εμείς οι 68 είμαστε κομματικοποιημένοι και εμείς από την πλευρά μας καλούμε συνέχεια και με ένταση, να συμπορευτούν μαζί μας αγρότες από όλο το πολιτικό φάσμα, αφού πορευόμαστε με βάση τα προβλήματα και το συμφέρον του μικρομεσαίου αγρότη. Αν δεν πορευτούμε όλοι μαζί γα το συμφέρον μας, θα χάσουμε από μόνοι μας το παιχνίδι», υπογράμμισε. Κατέληξε δε λέγοντας, «κάποιοι ηττήθηκαν από αυτές τις κινητοποιήσεις, γιατί δεν πέρασε η κομματικοποίηση που πήγαν να κάνουν και τώρα τη συνεχίζουν δημιουργώντας διχόνοια στον πρωτογενή τομέα. Θέλουν να διαλύσουν αυτό που με κόπο φτιάξαμε και δεν είναι τίποτα άλλο, πέραν της ενότητας στον κλάδο».