Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Νέα διαμαρτυρία προσφύγων στην αερογέφυρα του Πολυκάστρου (Βίντεο)



Σε καθιστική διαμαρτυρία στην αερογέφυρα του Πολυκάστρου, στην εθνική οδό, πραγματοποιούν από το πρωί πρόσφυγες και μετανάστες, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Οι πρόσφυγες έχουν στήσει ακόμη και σκηνές στη μέση του δρόμου, με τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη να αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος, καθώς μέσα από το Πολύκαστρο περνούν φορτηγά.

«Αρχίζω να φοβάμαι», ανέφερε ο κ. Γκουντενούδης στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες υποκινούνται από ελληνικές ομάδες, χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές, ενώ έκανε λόγο για περίεργες ΜΚΟ.

«Κάνω έκκληση να δώσουν εντολή στην αστυνομία να ανοίξει τον δρόμο και να εκκενωθεί η Ειδομένη για να βρούμε την ησυχία μας», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι συγκεντρωμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης πρόσφυγες. Η βροχή που κατέκλυσε την περιοχή, το μεγαλύτερο διάστημα της χθεσινής ημέρας, δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την κατάσταση,  με περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους παιδιά, να παραμένουν σε τραγικές συνθήκες. Καθημερινά η υγεία των προσφύγων και μεταναστών επιδεινώνεται, ενώ από χθες,  μετά την προσωρινή αποχώρηση αρκετών ΜΚΟ και των γιατρών, δεν παρέχεται ιατρική περίθαλψη.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα πεθάνει κάποιο παιδί πρόσφυγα. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που επισκέφθηκε την Ειδομένη, ουσιαστικά απηύθυνε έκκληση στις ΜΚΟ να αναλάβουν και πάλι δράση τονίζοντας ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ». Από χθες το βράδυ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επέστρεφαν σταδιακά στην Ειδομένη, προκειμένου να μη γίνει ακόμα χειρότερη η κατάσταση.

Στο μεταξύ οξύνονται οι αντιδράσεις από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που συνειδητοποιούν μέρα με τη μέρα ότι εκτός των προβλημάτων εφαρμογής της συμφωνίας της 20ης Μαρτίου, οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την συνέχιση τους ταξιδιού τους.  Κάποιοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να τους πείσουν να δίνουν τροφή στα παιδιά.

Στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες να συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους στις γραμμές του τρένου, όπου έχουν στήσει και ορισμένες λίγο μεγαλύτερες σκηνές για να προστατευθούν από τη βροχή.Περίπου 500 άτομα από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Εφτασαν μέχρι την αερογέφυρα του Πολυκάστρου την οποία και απέκλεισαν για αρκετή ώρα. Και στη Λέσβο χθες σημειώθηκαν εντάσεις, με πρόσφυγες και μετανάστες να απειλούν ότι θα πέσουν στη θάλασσα αν πρόκειται να τους επιστρέψουν στην Τουρκία. Στη Μόρια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποφάσισαν να διακόψουν την παροχή ιατρικής φροντίδας μέσα στο κέντρο, που είναι πλέον κλειστός χώρος φιλοξενίας.  Και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει σταματήσει την παροχή υπηρεσιών μέσα στη Μόρια. Ωστόσο προς το παρόν οι Γιατροί του Κόσμου διατηρούν τα τρία ιατρεία στον καταυλισμό.