Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 -

Μυτιλήνη: Μπλόκα και φωτιές από πρόσφυγες- «Κραυγές» από τους ντόπιους



Στα άκρα οδηγείται η κατάσταση στην Μυτιλήνη με τους πρόσφυγες να φθάνουν στο νησί καθημερινά ανά χιλιάδες και τα επεισόδια στο λιμάνι του νησιού να είναι καθημερινά και φαινόμενο ρουτίνας. 

Μπορεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής να δήλωσε από την Λέσβο ότι «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αλλά δεν απέχει πολύ από το να ξεφύγει» και μπορεί ο δήμαρχος του νησιού να έκανε λόγο ότι φοβάται αιματοχυσίες σε δηλώσεις του στοnewpost, η καθημερινότητα στο νησί δεν αλλάζει. Οι πρόσφυγες φτάνουν, το νησί γεμίζει και οι άνθρωποι μένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Μάλιστα, ο κ. Μουζάλας για το προσφυγικό σημ είωσε ότι για το θέμα της εισόδου τζιχαντιστών στην Ευρώπη μαζί με τα κύματα προσφύγων «Θα ήταν ανόητο να πει κανείς όχι», ενώ σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη από τις αθρόες ροές μεταναστών και προσφύγων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στην κοινωνία της Μυτιλήνης επικρατεί χάος. Ενδεικτικό είναι ότι βόμβες μολότοφ εναντίον οικογενειών Σύρων προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει σε πάρκα της πόλης, έριξαν δύο ανήλικοι 17 και 19 ετών στη Μυτιλήνη την Κυριακή.

Ένταση και συγκρούσεις  προκλήθηκαν και χτες στη Μυτιλήνη, όπου χιλιάδες μετανάστες έκαναν πορείες, ζητώντας να μεταφερθούν στην Αθήνα.  Xιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου φιλοξενούνται και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το λιμάνι της πόλης, όπου και ενώθηκαν με χιλιάδες άλλους που ζουν στο λιμάνι.

Οι διαμαρτυρόμενοι κετευθύνθηκαν προς το δημαρχείο και το κτίριο της Περιφέρειας, ενώ κατέλαβαν την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, «κόβοντας» το νησί στα δύο και πληροφορίες ανέφεραν ότι έβαλαν φωτιές σε κάδους.

Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι και ο δήμαρχος Λέσβου δηλώνουν ανήμποροι να συνεχίσουν να βιώνουν αυτή την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για την χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με την διαχείριση των προσφυγικών ροών. Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα υποβληθεί αίτημα από την ελληνική μεριά αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.