Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 -

Μυτιληναίος στο Bloomberg: Μεγάλος κίνδυνος ακόμη για την Ελλάδα το Grexit



Η ελληνική οικονομία μπορεί να «απογειωθεί» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελο Μυτιληναίο. Βασική προϋπόθεση όμως για να γίνει αυτό, όπως επισήμανε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg το πρωί, είναι να ολοκληρωθούν τρία ορόσημα:

α) η 2η αξιολόγηση, η οποία πρόκειται να δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει τα θέματα εργατικής νομοθεσίας και ασφάλισης,
β) η επίλυση του ζητήματος του χρέους, για το οποίο υπήρξε υπόσχεση από την πλευρά των δανειστών, και 
γ) η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Ωστόσο, ο κ. Μυτιληναίος εκτιμά πως το Grexit αποτελεί ακόμα κίνδυνο για την Ελλάδα. 

Κυβέρνηση ρεαλισμού

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει στροφή προς τον ρεαλισμό. Όπως είπε «μετά το δημοψήφισμα και τις εκλογές (του Σεπτεμβρίου του 2015), είχαμε μια νέα καλύτερη κυβέρνηση, που προσπαθεί περισσότερο από την προηγούμενη να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα – αυτό που αποκαλώ κυβέρνηση ρεαλισμού. Προσπαθούν να τηρήσουν (συμμορφωθούν με) τους νέους νόμους, τους κανονισμούς και τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές μας».

Τραπεζικό σύστημα

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους αποκατάστασης του τραπεζικού συστήματος ώστε να φέρει ξανά εμπιστοσύνη και άρα επενδύσεις. Εκτίμησε δε ότι με τις υφιστάμενες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ, αφού εξακολουθεί να λείπει η ρευστότητα απ' την αγορά.

Σημείωσε σχετικά: «Έχουμε ακόμα Capital controls. Υπήρξε μεν χαλάρωση των περιορισμών, αλλά ακόμα υφίστανται και η παροχή ρευστότητας στην οικονομία είναι περιορισμένη. Οι καταθέσεις ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στις τράπεζες  και η εξωτερική χρηματοδότηση είναι ακόμα δύσκολη. Γι αυτό δεν μπορούμε να αναμένουμε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ρευστότητας. Το ζήτημα της ρευστότητας σημαίνει θέμα αξιοπιστίας και στο εξωτερικό – για να κερδίσουμε εμπιστοσύνη από το εξωτερικό, χρειαζόμαστε την επίλυση του ζητήματος του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης. Όταν εξασφαλιστούν αυτά τα δύο, τότε όπως αναφέρει και το ΔΝΤ, θα μπορέσουμε να πάμε στο 2,8% - αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί».