Ένα πολύ σημαντικό γεγονός με διπλή συμβολική σημασία θα λάβει χώρα στον Πειραιά την Κυριακή 21 Μαϊου.
Για πρώτη φορά φέτος, το μεγάλο λιμάνι καθίσταται επίκεντρο των ετήσιων εκδηλώσεων Μνήμης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, με τον Δήμο του Πειραιά να δίνει το δικό του ισχυρό στίγμα.
Στη διάρκεια της τελετής στον Πειραιά, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός ιδιαίτερα σημαντικού, τόσο από καλλιτεχνικής, όσο και από σημειολογικής πλευράς Μνημείου, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στους 353.000 νεκρούς αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας.
Το έργο υλοποιείται χάρη στην δωρεά του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου δημοτικού συμβούλου της πόλης, Ευάγγελου Μαρινάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα που του απηύθυνε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πόντιων Εκπαιδευτικών, καθώς εκτός των άλλων έχει άρρκτους δεσμούς με τον Πόντο και την ιστορία του.
Η μητέρα του επιφανούς εφοπλιστή, Ειρήνη, έλκει την καταγωγή της από τα ματωμένα ποντιακά χώματα και μάλιστα την ιστορική οικογένεια Υψηλάντη, η οποία προέρχεται από τα Ύψηλα της Τραπεζούντας. Η μεγάλη αυτή γενιά, η ιστορία της οποίας έχει τις ρίζες της στον 10ο πέραν των Υψηλάντηδων της Φιλικής Εταιρείας προσέφερε ουκ ολίγους ακόμη σπουδαίους Έλληνες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το Μνημείο αποτελεί ένα άκρως ενδιαφέρον δημιούργημα και έχει πολλές «αναγνώσεις, καθώς ο θεατής θα μπορεί να προσλαμβάνει διαφορετικές εικόνες ανάλογα με τη γωνία που θα το παρατηρεί.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, εξωτερικά είναι σαν ένα μεγάλο κύμα που ξεκινά από τη μία πατρίδα για να φτάσει στην άλλη, με τα ελατήρια να δημιουργούν 353.000 μικρότερα κύματα, όσοι και οι νεκροί της γενοκτονίας.
Στο εσωτερικό του, ένα προσφυγοπούλι μεταφέρει διάφορα αντικείμενα αλλά και έννοιες, συνθέτοντας 17 παραστάσεις. Μεταξύ αυτών είναι οι κλειδαριές από τα λουκέτα που έκλεισαν τα σπίτια πίσω στον Πόντο, η λύρα, ο αργαλειός, αλλά και τα κιάλια, μια σύνθεση που υπενθυμίζει ότι η ζώσα μνήμη δεν πρέπει να παρατηρείται από μακριά. Στον πυρήνα του γλυπτού, με λέιζερ θα είναι χαραγμένες οι πόλεις του Πόντου και η αφιερωματική επιγραφή.
Ωστόσο, παράλληλα με την ιστορική αυτή περίσταση, η μέρα αυτή θα είναι ξεχωριστή για τους Πειραιώτες και για έναν ακόμη λόγο. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην ανακατασκευασμένη και άκρως εντυπωσιακή πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι, με τον κ. Μαρινάκη να καλύπτει εξ ολοκλήρου των κόστος της μελέτης και των εργασιών.
Πρόκειται για ένα ακόμη έργο στην κατεύθυνση της αλλαγής της φυσιογνωμίας της πόλης που δρομολογήθηκε από το 2015 και μετά, με την έναρξη της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον Γιάννη Μώραλη. Ο δήμαρχος θα τιμήσει τον Ευάγγελο Μαρινάκη για την εν γένει προσφορά του στην κοινωνική ζωή της πόλης, παραδίδοντάς του τιμητική πλακέτα.
Στη σημαντική αυτή τελετή ιδιαίτερο τόνο αναμένεται να δώσει η άφιξη λιτανευτικής πομπής της ιερής εικόνας της Παναγίας της Σουμελά, η οποία αποτελεί σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού και εκείνες τις μέρες θα βρίσκεται στον Πειραιά στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Την εικόνα θα υποδεχτεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος και θα τελέσει λίγο μετά τις 11:00 και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων.
Παρόντες θα είναι μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος , ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος – Δημήτρης Τοπαλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Στέφανος Τανιμανίδης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνης Παυλίδη, καθώς και ο δημιουργός του έργου Παναγιώτης Τανιμανίδης, καθώς και μέλη ποντιακών οργανώσεων.