Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 -

Μετά τα μπουρίνια και τους κεραυνούς, θερμή εισβολή με 40άρια από Δευτέρα



Μετά τους παρατεταμένους καύσωνες του Ιουνίου, η θερμοκρασία τον Ιούλιο αναμένεται και αυτή να κυμανθεί υψηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών σύμφωνα με τη μηνιαία πρόγνωση του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Έντονη ζέστη και καύσωνες αναμένονται για τον υπόλοιπο Ιούλιο – Ενισχυμένοι οι άνεμοι με μελτέμια στο Αιγαίο

Στην ίδια πρόγνωση, η πτώση της θερμοκρασίας κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα την πρώτη εβδομάδα του μήνα χαρακτηριζόταν πρόσκαιρη. Έτσι, από Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, ενώ την Τρίτη δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Θα φτάσει στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 και κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν 4 με 6 και θα φτάσουν τοπικά στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου έχει αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικό γράφημα, όπου φαίνεται η θερμοκρασία το ερχόμενο Σάββατο να σκαρφαλώνει στους 39 βαθμούς Κελσίου, με τη διευκρίνιση ότι σε κλειστές πεδινές περιοχές μακριά από τη θάλασσα οι πολίτες θα πρέπει να υπολογίζουν έως και 2 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία.

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, αυτές θα κυμανθούν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών, με μεγαλύτερο όγκο βροχής να πέφτει το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Heat-Alarm: Το 112 για ακραία ζέστη

Η έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στην ακραία ζέστη εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και θα πρέπει να δίνουμε τη δέουσα προσοχή. Σε συνθήκες αυξημένης ή και παρατεταμένης θερμής επιβάρυνσης, ο οργανισμός καταπονείται και όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η καταπόνηση τόσο υψηλότερη είναι και η πίεση που δέχονται ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η καρδιαγγειακή.

Συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες είναι πιο ευάλωτες στη θερμή επιβάρυνση και μπορούν να οδηγηθούν πιο εύκολα σε σχέση με άλλους ανθρώπους στη θερμική εξάντληση ή ακόμα και στον θάνατο λόγω θερμοπληξίας.

Το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης Heat-Alarm, που εφαρμόζεται σε πιλοτικό στάδιο από Απρίλιο έως Οκτώβριο, μετρά το θερμό στρες και την επικινδυνότητά του για την υγεία.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Heat-Alarm εκδίδονται προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι η θερμική εξάντληση ή ακόμα και ο θάνατος από θερμοπληξία.

Κάθε ένα από τα τέσσερα επίπεδα προειδοποίησης αξιολογεί τον βαθμό και την επικινδυνότητα της θερμής επιβάρυνσης, λαμβάνοντας υπόψη μετεωρολογικές παραμέτρους (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, ακτινοβολία) αλλά και τα χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος).

Αναλυτικά η πρόγνωση έως την Πέμπτη

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 08-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Θα φτάσει στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 και κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 09-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βορειοδυτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 και κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, θα παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.